Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mit kezdjek azzal, ha az...

Mit kezdjek azzal, ha az ismerőseim támadnak az otthonszülés miatt?

Figyelt kérdés

Még nem mondtam a férjemen kívül senkinek, ő támogat, de korábban, amikor még csak gondolkoztam rajta, a legközelebbi rokonaim és barátaim is teljes hangulatváltással nekem estek, hogy ez mekkora felelőtlenség, és azonnal vessem el a gondolatot, a szülés nem rólam szól, hanem a gyerekről, mi lesz, ha ez meg ez történik... És tudom, hogy kockázatosabb otthonszülni, mint kórházban, de ezek az emberek közel sem néztek utána, hogy mennyivel kockázatosabb (nem sokkal). Mégis mindenki az általános közvéleményt ismételgetve, valós információ tudása nélkül támad, ami nekem nagyon rosszul esik, mert pont az volna a lényeg, hogy egy pozitív élmény legyen a szülés (és nekem ebbe beletartozik a várakozás is).

Ha osz párti vagy vagy semleges, akkor hogy mondanád el?

Ha ellene vagy, meg lehetne valahogy győzni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog és támogasd a kismamát, vagy mindenképpen felelőtlenségnek tartanád és elzárkóznál a megbeszéléstől? Ha igen, mi segítene a megértésben?

Én értékelem és tiszteletben tartom a véleményeteket, bármi is az, kérlek ti is így írjátok!

2023. jan. 5. 22:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/88 anonim ***** válasza:
83%

Figyu, én a kórházban vajúdtam,apuka is velem volt.

Mégis 11 óra vajúdás után hirtelen kellett a műtőbe rohanni velem...

Otthonról hogy rohantok majd?

2023. jan. 6. 12:44
 62/88 anonim ***** válasza:
31%
Amúgy a többi válaszoló is olvasta a kérdést? Nem az volt, hogy szüljön otthon, vagy se.
2023. jan. 6. 14:02
 63/88 anonim ***** válasza:
17%

Elèg, ha azt mondod, hogy magànellàtàsban szülsz (ottjonszülès is az, hiszen nem tb tàmogatott)

A kòrhàzi csàszàroknak sokszor a kòrhàzi ,,bakik" az okai. És nem olyan gyorsan törtènik, ahogy az ember akkor èrzi. Mire kiemelik a babàt, àltalàban legalàbb fèl òra eltelik. Az ,,igazi" sürgőssègi csàszàrnàl altatnak, és függőlegesen vàgnak. A ,,sima" nem tervezett csàszàrhoz (gerincèrzèstelenítès, vìzszintes vàgàs) simàn be lehet èrni. A bàbàk èpp azèrt vannak ott, hogy segìtsenek elkerülni a vèszhelyzeteket. Ha elkerülni nem lehet, akkor pedig hàrìtsàk el, vagy irànyìtsàk àt a kórhàzba a szülő nőt. Sokkal felkèszültebbek ès sokkal jobban odafigyelnek, mint bàrmely kòrhàzi szemèlyzet.

2023. jan. 6. 15:27
 64/88 anonim ***** válasza:
23%
El kell mondani nekik az otthonszülés előnyeit és a kórházban szülés hátrányait. Otthonszülést csak akkor kísérnek bábák, ha minden feltétel adott. A bábák képzett emberek, tudják, hogy mikor kell kórházba menni. A kórházban sokszor fölöslegesen siettetik a folyamatot, ami újabb és újabb beavatkozást igényel, ami a végén sokszor császárral végződik. Én otthonszülést terveztem, de sajnos a fájások előtt kezdett folydogálni a magzatvíz, ezért be kellett mennem a kórházba az antibiotikumos infúzió miatt, hogy ne kapjon a baba fertőzést. Nem volt jó kórházban vajúdni, nem jöhetett be kísérő, és magamra hagyva szenvedtem hosszú órákat, szörnyű volt. Szerencsére nem siettették a szülést, viszont szerettem volna gátvédelemmel szülni, amit abban a kórházban első szülőnél meg se próbálnak. Jobb lett volna otthon szülni, de sajnos így nem lehetett. Viszont egy dúla nagy segítség lett volna a vajúdásnál, ha már kísérőt nem engedtek be.
2023. jan. 6. 16:57
 65/88 anonim ***** válasza:
91%

Nézd!!! Én nem vagyok semminek ellene, ha valaki úgy dönt, hogy otthon szül, tiszteletben tartom a döntését.

Csak az én esetemet írom le, ennek alapján gondolkodj el!!

Három lányomat mind természetes módon szültem kórházban. Utólag nevetgéltünk is azon, hogy akár otthon is megszülhettem volna! Minden szépen ment, nem volt komplikáció!

A kisfiamat is kórházban szültem, teljesen biztos voltam én is meg az orvos is, hogy már "profi" vagyok, menni fog a dolog. A szülés előtt két nappal látott az orvos, ultrahangot is csinált. Minden rendben volt.

Aztán hajnal kettőkor elindultunk a kórházba, mert éreztem, hogy valami nem stimmel. Voltak keményedéseim, de nem éreztem fájásnak.

Alig voltam a szülőszobán egy órát, a ctg rám volt téve. Aztán többször bejött az orvos, amikor egyszercsak leesett a szívhang. Ekkor már négy ujjnyira voltam nyitva és a magzatvíz is elfolyt. A baba feje meg sehol.

Azonnali császár, tíz perc sem telt el talán.

Felnyitottak, ekkor a következő volt a helyzet: A baba un. magas egyenes arctartásban volt és a ködökzsinór háromszor volt rátekeredve és rövid is volt. Ezért nem tudott a szülőcsatornába beilleszkedni!!

Mikor másnap jött az orvosom, mondta, hogy ezt sem én, sem a baba nem élte volna túl még a mai állapotok között sem. Nem is beszélve száz évvel ezelőtt!

Remélem tudtam segíteni a döntésben!!

Könnyű szülést!

2023. jan. 6. 18:41
 66/88 anonim ***** válasza:
21%
65-ös, az ilyen eseteket megèrzi az anya, ahogy te is megérezted. A napokban megjelent az egyik bàbapracis 2022-es otthonszülési statisztikàja. Ott is volt egy ilyen eset, hogy az anya azèet ment be mègis kòrhàzba, mert ùgy èrezte valami nincs rendben. Igaza volt. Ez tipokusan olyan eset egyèbkènt, amikor simàn beèr az anya otthonròl, nem sos sürgőssègi.
2023. jan. 6. 20:35
 67/88 anonim ***** válasza:
73%

Otthon mondjuk nem szülnék... De a kórházakban sem bízok. Az a baj, hogy sok orvos "sz@rik" bele..

Rettenetesen tartok attól, hogy nálam is elcsesznek valamit és úgy maradok... Vagy épp a picinél.

A 30.héten vagyok, de őszintén szólva még nem találtam ki mit tehetnék.

Viszont otthon pont azok miatt az esetek miatt nem szülnék, amit leírtak.

Bár nem tudom, hogy mi a menete, mit hogy merre meddig. Lehet biztonságosabb otthon, csak még új és emiatt idegenkednek tőle az emberek.

Azt hogy megérzi az ember, hogy baj lesz... Hát nem tudom. És ha nem érzi meg? Vagy pont úgy érzi, hogy minden jó, de közben mégsem?

2023. jan. 7. 00:00
 68/88 anonim ***** válasza:
27%
A bábák épp azèrt vannak ott, hogy segítsenek azt is eldönteni, ha kòrhàzi segìtsèg kell. Van nàluk ctg. Van olyan problèma, amit el tudnak làtni hàznàl, van amivel kòrhàzba tanàcsoljàk a szülő nőt. Magyarorszàgon egyèbkènt indokolatlanul szigorù az otthonszülèst szabàlyozó rendelet sok màs orszàgèhoz kèpest.
2023. jan. 7. 01:00
 69/88 anonim ***** válasza:
87%

Ha nagyon belegondolunk a következőkbe: Oké, van egy szabályozás, kockázatmentes terhességnél szülhetsz otthon, valószínű, minden rendben fog menni, valószínű, hogyha mégsem, akkor időben eljutsz a kórházba, DE: statisztikailag nagyon alacsony számban előfordulhat olyan komplikáció, ahol tényleg 5-10percen belül a műtőasztalon kell feküdnöd, hogy te vagy a baba a/életben maradjatok, b/ne legyen maradandó károsodása babának. Illetve: olyan is előfordulhat, hogy ugyan van x idő eljutni a kórházba, de éppen dugó van, éppen nehezebben jut el a mentő. Tehát nem arra gondolok egyszerűen, hogy komplikáció lép fel, mert az minden szülésnél felléphet, akár kórházban is előfordul kis számban,hanem arra, mikor kifejezetten az időn múlik a gyerek vagy a te életed, és kórházban megfelelő eszközökkel megmenthető lenne. Kicsi az esély, de ha pont te vagy az, akivel megtörténik, megbocsájtod magadnak?

66,Egyébként nem igaz, hogy érzed, ha nincs minden rendben, hogyan éreznéd, hogy rossz szögben van a baba, vagy rövidült a köldökzsinór? Saját esetem: nekem programcsászárom volt, mert volt egy érték, ami magas volt a véremben, ettől még születtem volna normális úton indítással, de szemproblémák miatt indokolt volt a császár, ezért az orvos úgy döntött, hogy a 39.héten kiveszik. Nem éreztem semmi rendkívülit, hogy rossz lenne, ha nem lettek volna szemproblémák, indították volna. Utólag elmondta a doki, hogy meg volt rövidülve a köldökzsinór, és rá is volt tekeredve, nem tudtam volna megszülni. Persze az én esetemben akkor sem jöhetett volna szóba otthonszülés, ha akarom, de ez arra volt példa, hogy baromira nem tudhatja az anyuka, mi van ott bent, nem lehet megérezni, legfeljebb néha, bizonyos problémáknál, mondjuk lepényleválásnál, ha ömlik a vér, egyébként meg nem.

2023. jan. 7. 08:35
 70/88 anonim ***** válasza:
92%

Azért durva, hogy valaki 2023-ban még képes azt leírni, hogy oh, anyuka megérzi, ha gond van. Persze.

Régen nem véletlenül haltak bele olyan sokan a szülésbe, akár a baba, akàr az anya, hanem mert rengetegféle komplikáció felléphet. Persze, a tudomány sokat fejlődött, már otthonszülésnél is nagyon szépen el lehet látni a komplikációk nagy részét, de van, amit egyszerűen nem fog tudni otthon megoldani egy bába, nem véletlen, hogy az az előírás, hogy kórház közelében kell szülni és nem is mindenkinek engedik meg.

Az otthonszülés, tetszik vagy sem, nagyobb kockázattal jár, ami most azért nem látszik annyira a statisztikákon, mert alapból csak egészséges várandósságú nők szülhetnek otthon, és igazából nem is sokan választják ezt a módot. Ha elkezdenének tömegesen otthon szülni, a, statisztika is más lenne.

2023. jan. 7. 08:46
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!