Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mit kezdjek azzal, ha az...

Mit kezdjek azzal, ha az ismerőseim támadnak az otthonszülés miatt?

Figyelt kérdés

Még nem mondtam a férjemen kívül senkinek, ő támogat, de korábban, amikor még csak gondolkoztam rajta, a legközelebbi rokonaim és barátaim is teljes hangulatváltással nekem estek, hogy ez mekkora felelőtlenség, és azonnal vessem el a gondolatot, a szülés nem rólam szól, hanem a gyerekről, mi lesz, ha ez meg ez történik... És tudom, hogy kockázatosabb otthonszülni, mint kórházban, de ezek az emberek közel sem néztek utána, hogy mennyivel kockázatosabb (nem sokkal). Mégis mindenki az általános közvéleményt ismételgetve, valós információ tudása nélkül támad, ami nekem nagyon rosszul esik, mert pont az volna a lényeg, hogy egy pozitív élmény legyen a szülés (és nekem ebbe beletartozik a várakozás is).

Ha osz párti vagy vagy semleges, akkor hogy mondanád el?

Ha ellene vagy, meg lehetne valahogy győzni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog és támogasd a kismamát, vagy mindenképpen felelőtlenségnek tartanád és elzárkóznál a megbeszéléstől? Ha igen, mi segítene a megértésben?

Én értékelem és tiszteletben tartom a véleményeteket, bármi is az, kérlek ti is így írjátok!

2023. jan. 5. 22:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/88 anonim ***** válasza:
91%
Miert kell errol barkit meggyozni? Orulj, hogy a ferjed tamogat. Osz-parti vagyok, engem nemtamogatott benne a ferjem, ezert szuleteshazban szultem. Csak utolag mondtuk el. Kb. a lehetetlennel egyeo ebben a temaban barkit is meggyozni. Engem sem tudna senki problemamentesseg eseten meggyozni arrol, hogy meg egyszer az eletben korhazban szuljek onkent es dalolva. Az osz pont ilyen annak, aki ellene van.
2023. jan. 6. 08:43
 32/88 anonim ***** válasza:
100%
*egyenlo
2023. jan. 6. 08:44
 33/88 anonim ***** válasza:
88%

Tényleg kedves dolog arra gondolni, hogy hatással van a szülés hangulata a gyermekre, de nincs. Saját tapasztalat: első gyerekemnél bent voltak egy csomóan, oxival és burokrepesztéssel indítottak, nem tudtam, hogy pontosan mire számítsak, kicsit be is pánikoltam a fájdalomtól és könyöklést is kaptam. Eredménye egy tök kiegyensúlyozott, eleven kisfiú. A második gyerekemnél spontán indult be a szülés, pont a fogadott orvosom ügyelt, a szülésznőm még bejöhetett. Éjszaka, félhomályban és nyugodtan hoztam világra a kislányomat. Szó szerint mondom, hogy kisebb megszakításokkal, de a születése óta üvölt, elégedetlenkedik, veszekszik, 3 éves.

Más példa: a szcientológus nőknek néma csendben kell szülniük, hogy nehogy rossz élményt rögzítsenek a babában. Szerinted a szektatag babák mennyire kiegyensúlyozottak valójában?

Ha a rokonom lennél, én is elmondanám a véleményemet, mert kötelességem vigyázni a szeretteimre (egyszer szoktam megpróbálni), nekik pedig jogukban áll hülyeséget/mást csinálni.

A kérdésedre válaszolva csak szűk családot avatnám be, a kételkedőktől megkérdezném, hogy átküldhetek-e pár cikket, ami engem meggyőzött. Ha igen, szuper, ha nem elmondanám, hogy akkor lezártnak tekintem a témát.

Még annyi hogy a sürgősségi császárral nem lehet +10 percet várni.

2023. jan. 6. 08:47
 34/88 anonim ***** válasza:
84%

Ezt úgy kellett volna elintézni, hogy senkinek nem mondod el, hogy otthon akarsz szülni, mivel feltételezhetted, hogy ez lesz a reakció.

"És tudom, hogy kockázatosabb otthonszülni, mint kórházban"

Ezzel a mondattal amúgy meg is válaszoltad, mi az oka annak, hogy támadnak. Az emberben, főleg egy nőben elképesztő indulatokat tud kiváltani az, amikor látja, hogy valakit jobban érdekel a saját élménye, mint a gyereke élete és egészsége, mert végső soron, lássuk be, ez nálad így van.

Nem azt mondom, hogy nem szereted a babádat vagy nem akarsz jót neki, de mégis úgy vagy vele, hogy inkább bevállalod a kockázatot, hogy elveszítsd, ha gond van, csak kórházban ne kelljen szülni, pedig azért nem mészárszékről beszélünk.

Megjegyzem, én biztosan nem szólnék be. Nálunk a sógornőm akart eleinte otthon szülni, megvolt a véleményem, de sosem mondtam meg neki, nem is szóltam hozzá ehhez a témához, kivéve, mikor engem is elkezdett győzködni, hogy szüljek otthon.

Őszinte leszek, akinek a gyereke élete és egészsége az első, azt úgysem fogod meggyőzni arról, hogy jobb otthon szülni. Pont ezért nem is kellett volna megosztanod másokkal a terved, és erre max. az a megoldás, ha innentől kezdve nem is beszélsz róla, elzárkózol a témától.

2023. jan. 6. 08:49
 35/88 anonim ***** válasza:
11%

33-as vagyok, aki nem ert ezzel egyet, az mindent meg fog tenni kozeli szerettedkent, hogy lebeszeljen. Ugy gondolkozik, hogy ha kell, kiabal, osszeveszik veled, barmit megtesz, ha cserebe megvedi az eleted es a szuletendo gyermekedet. Ezen nem fogsz tudni valtoztatni. Kisebb dolgokban sem valtoztatnak masok velemenye miatt a meggyozodeseiken az emberek, nemhogy ilyen kerdesben.

En nem beszeltem rola, hogy a 20. heten voltam utoljara orvosnal (megnezni a lepeny helyet a bábák keresere), a bábák gondoztak. Amikor kerdeztek, elmondtam, hogy minden rendben van. A szules idopontjara sem mondtambiztosat, hogy bekenhagyjanak. Ha jol ertem, nalad elso gyerek, igy a nagyobb elhelyesese miatt sem kell senkivel megbeszelned.

En amugy egy ismeros kapcsan hoztamfel mindig a temat ugy, hogy nem foglaltam allast, csak vartam a velemenyeket, hogy felmerjem a helyzetet, hogy adott esetben majd kire szamithatok. Igy derult ki, hogy anyosom peldaul szivesen szult volna otthon. Aposom viszont, ha tudta volna marcsak a szuleteshazat is (ami egy korhaznak volt a kozvetlen kozeleben), akkor is kiakadt volna. Utolag, mikor mar minden rendbenvolt, a ferjem nagyon turelmesen elmagyarazta, mik voltak a kulonbsegek a korhazi elso traumatikus szuleshez kepest. Mivel minden oke volt, es utolag mar nemtudott ezzel csinalni semmit, igy beletorodott, es nem hozta fel tobbet.

2023. jan. 6. 08:57
 36/88 anonim ***** válasza:
65%
35-os valaszban rosszul irtam, 31-est akartam irni
2023. jan. 6. 09:04
 37/88 anonim ***** válasza:
88%

Külföldön ez nem fura. Itt ahol élek, ha valaki otthonszülést tervez, kiküldenek 2 szülésznőt, akik hoznak eszközöket, és itt kiér a mentő pár perc alatt ha baj van. Ki vannak rendesen képezve otthonszülésre, és tájékoztatást is adnak az előnyeiről és veszélyeiről. Miután meggyőződtek róla hogy rendben a baba és az anyuka elmennek de kimennek még 2x 3 napon belül megvizsgálni, hogy minden rendben van-e.

Magyarországon én ezt nem vállalnám be.

Nekem nem lenne elég egy bába, meg hogy talán jön mentő, talán nem.

Itt még elgondolkodtató.

2023. jan. 6. 09:06
 38/88 anonim ***** válasza:
94%

Másodszorra hangzott el a 2-3 millió.

A Maternityban 1.1 millió, a Róbertben az alap 1 millió alatt van, orvos választással a középső csomag 1.2-1.3-ra van hirdetve. Ez tényleg felmehet 3 millióig?

Az otthon szülés ennél olcsóbb?

Amúgy nem tudom én pont a másik véglet vagyok, mi kizártuk a magánkórházak nagy részét, mert nem elég jól felszereltek és ha gáz van, onnan is mentőzni kell vagy ha kiderül, hogy természetes szülés helyett császár lesz, akkor még lehet 15-20 perc, mire beér az aneszteziológus, esetleg még több, ha ő épp műt és másikat kell behívni. Szóval nekem fura, hogy egy magánkórházba akarod bevitetni magad, ha probléma merül fel.

2023. jan. 6. 09:08
 39/88 anonim ***** válasza:
93%
Nekem ez a sztori nem kerek. A magán szülészeteken csomagokat fizetnek, és abban benne van a terhesgondozás és a szülés. Ez nem utólag, hanem előre fizetendő. Ha meg már kifizetitek, akkor miért nem szülnél ott?
2023. jan. 6. 09:10
 40/88 anonim ***** válasza:
89%

A mentő a másik. (Mondjuk kocsival bevisznek 10 percre, ha gáz van, nem biztos, hogy mentőt kell hívni).

Nálunk egyszer rossz napon lett rosszul egy nő mellettünk, Budapesten belül voltunk. Fél órán keresztül végeztünk újraélesztést, mire kiért a mentő, pedig tuti, hogy ennél kevesebb magas prioritású eset van. Mondjuk aznap háromszor hívtak a mentőket, mire felvették, annyira zsúfolt nap volt.

2023. jan. 6. 09:12
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!