Mit kezdjek azzal, ha az ismerőseim támadnak az otthonszülés miatt?
Még nem mondtam a férjemen kívül senkinek, ő támogat, de korábban, amikor még csak gondolkoztam rajta, a legközelebbi rokonaim és barátaim is teljes hangulatváltással nekem estek, hogy ez mekkora felelőtlenség, és azonnal vessem el a gondolatot, a szülés nem rólam szól, hanem a gyerekről, mi lesz, ha ez meg ez történik... És tudom, hogy kockázatosabb otthonszülni, mint kórházban, de ezek az emberek közel sem néztek utána, hogy mennyivel kockázatosabb (nem sokkal). Mégis mindenki az általános közvéleményt ismételgetve, valós információ tudása nélkül támad, ami nekem nagyon rosszul esik, mert pont az volna a lényeg, hogy egy pozitív élmény legyen a szülés (és nekem ebbe beletartozik a várakozás is).
Ha osz párti vagy vagy semleges, akkor hogy mondanád el?
Ha ellene vagy, meg lehetne valahogy győzni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog és támogasd a kismamát, vagy mindenképpen felelőtlenségnek tartanád és elzárkóznál a megbeszéléstől? Ha igen, mi segítene a megértésben?
Én értékelem és tiszteletben tartom a véleményeteket, bármi is az, kérlek ti is így írjátok!
"valós információ tudása nélkül támad"
Bocs, de MINDENKI több információval rendelkezik nálad, ha már szült.
Te vagy az, aki csak az elmélettel van tisztában.
Teljesen feleslegesen vitatkozol olyanokkal, akik teljesen jogosan a saját szülésük alapján úgy ítélik meg, hogy rossz ötlet.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a választ, és hogy az 1-esen és 16-oson kívül mind kedvesen írtatok.
A helyszíntől 10 percre van egy magánkórház, ami értesítve lesz, ha szülök és készen fognak állni, ha esetleg baj lenne. Két nagyon jól képzett bába lesz jelen a szülésnél. Nekem ez a két információ kellően csökkenti a kockázatot ahhoz, hogy be merjem vállalni.
Nem elsősorban azért szeretném így, hogy engem ne vágjanak vagy ne legyenek velem bunkók az orvosok, ez majdhogynem nem is érdekel. Én úgy gondolom, hogy a születés élménye meghatározza a baba életét, és a baba-anyuka kapcsolatot is, úgyhogy emiatt szeretnék egy nyugodt, pozitív, természetes élményt. Az első szülésemnél, amint beértünk a kórházba, azonnal leálltak gyakorlatilag a fájások, nem tágultam tovább, a kórházban senki nem segített, hogy mivel lehetne gyorsítani, elősegíteni a folyamatot, csak ott feküdtem és szenvedtem és vártam. És ezt a részt lehetne szerintem sokkal jobban csinálni. Szívesen mennék magánkórházba is, de nem tudok sajnos kifizetni 2-3 millió forintot a szülésre.
Akik támadnak, azok a legközelebbi barátaim, anyukám, nagynéném, akiket nagyon szeretek és nem akarok hazudni nekik, mert a szülésről úgyis fogunk beszélgetni. De nem is meggyőzni akarom őket, hogy egyetértsenek, csak hogy ne kezdjenek el velem hangosan veszekedni. Mert az életben nem beszéltek még velem úgy, mint amikor ezt egyszer felhoztam.
Még egyszer nagyon köszönöm a választ!
"Én úgy gondolom, hogy a születés élménye meghatározza a baba életét" Ez nagyon szép ezoterikus elmélet, de téves.
"A helyszíntől 10 percre van egy magánkórház, ami értesítve lesz, ha szülök és készen fognak állni, ha esetleg baj lenne." - A magánkórházak protokollját ismerve ez gyanúsan kamu szagú, főként a későbbi infoval kiegészítve - "Szívesen mennék magánkórházba is, de nem tudok sajnos kifizetni 2-3 millió forintot a szülésre."
Ráadásul magánkórház csak úgy köt veled szerződést, hogy előtte X db vizsgálaton megjelentél nálunk. Ez nem úgy működik, hogy "értesítve lesz".
Jóval előtte le kell szerződni velük.
Ezek szerint annyira még sem sikerült mindennek utána nézned.
"Én úgy gondolom, hogy a születés élménye meghatározza a baba életét, és a baba-anyuka kapcsolatot is, úgyhogy emiatt szeretnék egy nyugodt, pozitív, természetes élményt"
Az is meghatározó lesz, ha valami nem várt komplikáció merül fel hirtelen és a gyerek maradandó károsodást szenved, vagy meghal.
Akinek tudom a véleményét, ott kitétek.
Pl azt mondom
-Hol szülsz?
-xy kórhàzhoz tartozom
🤭
Amúgy sajnos nekem megvétózta a vàrandóssàgom, pedig gondolatban ( jogszabályokkal stb) nagyon kèszültem rà.
2 hüvelyi szülèsem volt koràbban màr.
Tehát nem avatnèk br senkit a férjemen kbül.
Az a problèma, hogy az 50-es èvrkben “bevitték” a szülést a kórházba.
Akkor annyira mélyen beleépítettèk az embetek köztudatàba, hogy a szülés mennnnnnyire nagyon veszélyes, mennyire kórhàzi ellátásra van szükség hozzá.
Közbrn ez így, ebben a formában nem igaz.
Vannak esetek, amik valóban kórházat igényelnek.
A legtöbbet már lehet előre látni a terhesség alatt vagy annak a végén is.
Vannak kockázatok, amikkel nem is engedélyezik.
Okkal, helyesen, ahogy nàlam is 100% egyetértek, hogy az esetben nem lehet otthon most. Nem is akarnék a háttér ismeretével (ikreket vàrok)
Közben mondjuk én kórházban szültem mind2 alkalommal, a másodikat szülészorvos nélkül, beavatkozás nélkül.
Annyi lett volna, ha otthon, hogy nem világít ràm egy reflektor és nem egy steril csempés szobában vagyok, hanem egy stresszmentesebb környezetben lettünk volna ( pedig a fiam nyakán volt a zsinór)
Tehát a legtöbben félnek és az x év alatt betögzült dolgok miatt gondolkodnak így.
Egyébként csak aggódnak érted.
Vagy a saját félelmüket vetîtik ki rád( ahogy az itteni válaszadók is)
Közben mostanában a szülészetek összeolmlásával kapcsolatban több cikk is született, hogy az eddig otthonszülést támadó és nehezítő rendszer nem mondjatja azt, hogy nem
Is olyan veszélyes, egyik napról a másikra, pedig hosszabbtávon ez lesz a megoldás.
Miből gondolod, hogy nincs hatással egy gyerekre, hogy hogy született? Rám is hatással van, hogy hogy szültem.
A magánklinikára fogok terhesgondozásra járni, ez a feltétele annak, hogy készenlétben várjanak, ha szülök. A bábapraxis kapcsolatban áll a klinikával, ők intézik ennek a hivatalos részét. És igen, alapvetően nem tudok egy szülésre kifizetni 2-3 millió forintot (van annyink félretéve, de házat fejleszteni szeretnénk belőle), de ha a gyerek élete múlik rajta, akkor kifizetjük. Nyilván.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!