Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... ❯❯
 331/410 A kérdező kommentje:

Az ikrek anyukájának:

A vizsgálat csupa játékos feladatból áll. Ezekből próbálnak képet kapni a gyermek intelligenciájáról, beszédértéséről, memóriájáról, és egyéb részképességek állapotáról. Ilyenekre gondolj pl., mint a kép-felismerés, tárgyak pakolgatása egyszerű utasítások alapján, két darabból álló kép összeillesztése.

A terápia pedig azokat a területeket célozza, aminek a gyengeségét kimutatta a vizsgálat.

A beszédindító terápián abból indulunk ki,amit a gyermek már tud. Pl. nagymozgásos mondókákkal kezdünk, meg hangutánzással, és haladunk az egyre finomabb mozgás felé, míg végül megtanulja szépen irányítani a nyelv- és ajakmozgását is. Ugyanígy a térérzékkeléssel: először a szobában, aztán a testén tanul meg tájékozódni, míg végül a szájtérben sem okoz gondot, és gondolkodás nélkül tudja a felső fogsor mögé tenni a nyelvét, ha az a feladat.

Beszédre késztető játékokat, hallás- és hallási differenciálás fejlesztését, mozgáskoordinációs, ajak- és nyelv és légzőgyakorlatokat mindig tartalmaz a terápia.

Igen, az én kisfiam is elmúlt két éves, és nem beszél még. Egyelőre megfelel neki, hogy mutogatással megérteti magát (sok mindenre van jele, amit ő talált ki, pl: arc érintése- orvos, betegség /mert a doktor néni megfogta az arcát, amikor bele akart nézni a szájába/, ujja tövének mutatása - apa /akinek olyan gyűrűje van, mint anyának/), van jó néhány hangutánzója (az állathangokon kívül a különböző vümm, brüm, vúú, prümm- ből illik tudnunk pl. hogy traktorról, kombájnról, autóról, motorfűrészről beszél-e). És akad néhány egy szótagú szó-kezdeménye is. A napokban mondta ki az első két szótagú szót: hinta.

A beszédértése tökéletes, értelmével sincs baj, ezért én nem csinálok belőle gondot, hogy nem beszél mondatokban. Majd, ha már nem elégszik meg azzal, hogy én értem (olyat is el tud nekem magyarázni, ahol nem voltam jelen, pl., hogy a papa buborékot fújt neki, vagy, hogy megsérült a szomszéd ló lába, a nagyszülők meg lesnek, hogy én erről honnan tudok, amikor ők csak annyit látnak, hogy mutogat, meg őőőő-get hozzá többnyire), szóval ha ez kevés lesz neki, akkor majd beszélni fog.

3 hónapja született a kisöccse, ez nagyon megviselte, most kezd oldódni az azóta tartó szeparációs szorongás, úgyhogy az elmúlt időszakban nem is volt várható, hogy nagyot fejlődik hirtelen e téren. Talán majd most :).

Üdv.

Adri

2012. jún. 12. 23:41
 332/410 anonim ***** válasza:
Szia Adri!Az ikres anyuka vagyok.Az én lányaimnál is ez van,mint a te fiacskádnál.Ők is mindent elmutogatnak.Pld ha az orvos jön szóba,tátják a szájukat,meg mutatnak a fülükre,cicijükre,mondják,hogy cici,így mutatják,hogy úgy vizsgálta őket az orvos.Az emlékezetük is jó,mert ha meglátnak egy tortát,mondják,hogy "to,kekeke" Eperkés tortájuk volt,pedig ez már ugye februárba volt.Remélem,hogy hamarosan megered a nyelvük,és nem kellesz őket vizsgálatra vinni,mert eléggé nehezen oldódnak idegen környezetbe.Nem lenne egy egyszerű dolog a vizsgálat.köszönöm válaszodat.Minden jót nektek.Üdv Kati.
2012. jún. 13. 09:26
 333/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Nagyon szépen kérlek, segíts nekem is a tanácsaiddal, véleményeddel!

3 Kisfiam van.

A legnagyobb 5 éves, nem beszél tisztán, idegenek sokszor nem értik, hogy mit is szeretne mondani.

Az L betűt kihagyja, nem mondja, az R betű sem mondja, nem mond helyette J-t sem.

A helyett Á-t mond (pl. Ányá-Anya)

Második kisfiam 4 éves, Ő S helyett H-t mond (pl. hütemény-sütemény) Nem csak a szó elején lévő S betűket mondja így, hanem az összeset.

Ő is kihagyja a szövegből az R és az L betűket. (epüő-repülő)

Nem járnak oviba, mert mivel a legkisebb fiúval itthon vagyok, így nem vették fel őket. Majd szeptembertől kezdik mind a ketten.

Véleményed szerint ezek a "hibák" orvosolhatók, keressek már most esetleg logopédust, vagy majd az idő megoldja? Esetleg a közösség is segíthet majd?

Félek attól, hogy mivel mind a kettőnek nagyon nehezen érthető a beszédje, az oviban nem tudják majd megértetni magukat :( Nem szeretném ha ez törést okozna bennük :(

Sokszor látom, hogy mondanak valamit egy gyereknek a játszótéren, aki nem érti őket és a fiaim elszomorodnak :(

Lehet, hogy én csináltam valamit rosszul, hogy mind a kettőnek hasonló problémái vannak?

Számíthatok rá, hogy a legkisebb fiamnak is hasonló "gondjai" lesznek?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszodat és a segítséget amit itt nyújtasz nekünk, így ismeretlenül is!

Szilvi

2012. jún. 13. 10:21
 334/410 A kérdező kommentje:

Kedves Szilvi!

Elnézést kérek, hogy csak most válaszolok.

Biztos vagyok benne, hogy nem rontottál el semmit, ez a legrosszabb, amit tehetsz, ha magadat okolod a fiúk pöszeségéért.

Az óvodában vannak sokkal rosszabbul érthető gyerekek is, főleg a vegyes életkorú csoportokban. A gyerekek hamar túllépnek ezen és nagyon találékonyan kommunikálnak. A tieid beszédfejlődésének meg egyértelműen jót fog tenni. Ha szükségét látja, fel fogja venni őket terápiába majd a logopédus, aki hivatalból szűri a csoportokat. Ha csak néhány hang hiányzik, az csak részleges pöszeség, felesleges e miatt külön keresned szakembert. Jó eséllyel a legkisebb is pösze lesz, de nincs ezzel semmi baj. :)

Az idő, és/vagy az óvodába járó szakember iskolás korra meg fogja oldani a problémát, ne aggódj!

További szép napot!

Adri

2012. jún. 21. 14:53
 335/410 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Néhány szótól eltekintve a lányom csak a szavak első szótagát hajlandó kimondani, a családom lerágja a fülem, hogy miért nem beszél már ez a gyerek?! Szeptemberben lesz két éves. Ugye hogy ez még ilyenkor normális??
2012. jún. 22. 22:30
 336/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Kislányom 6 éves, és nagggyon pösze és hadar. Alig értem sokszor még én is, hogy mit mond. Van logopédiás fogl az oviban, heti 10 perc...:(

szerinted ez elég? jövőre kezdi a sulit, 7 éves elmúlik akkorra már. Mi lesz, ha nem javul a beszéde?

Rontja helyzetet, h 1 ideje a felső 2 foga legelöl, és alul a 3. vagy a 4. foga kiesett.

C-t sz-nak ejti, cs-t is sz-nek.Sszavakban az r-t l-nek, pedig ki tudja ejteni az r-t egymagában (csak úgy pörög a nyelve), mint hangot. gy-t sem ejti helyesen.

Köszi, hogy rám is szánsz időt, minden tiszteletem a Tied, hogy ennyi sok embernek segítettél / segítesz!

Szép estét Neked!

ZSUZSI

2012. jún. 22. 22:42
 337/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 3és fél éves. Másfél éves kora óta szépen beszél, ugyan az r betűt nem ejti tisztán. De úgy tudom, hogy emiatt még nem kell aggódnom. Ami feltűnt mostanában, hogy néha a szó utolsó szótagját ismétli. Mintha visszhang lenne. Pl. játék ték ték. Lehet-e ez attól, hogy a 10 hónapos húga mostanában gyakran nyűgös /fogzás miatt/ és ezért néha nem tudok vele annyit foglalkozni mint szeretnék. Óvodába még nem jár, szeptemberben kezdi, nem nagyon van körülöttünk hasonló korú gyerek, akivel tudna játszani. /Külföldön élünk/ Azt vettem észre hogy már nem tudom annyira le foglalni mint régen, nem nagyon érdeklik már az itthoni játékok sem. Ez érthető és biztos vagyok benne, hogy pajtás hiánya van. Próbálom minél többször kivinni a játszótérre de sajnos a rossz idő sokszor nem engedi. Azt szeretném megkérdezni hogy ha ez lelki dolog, akkor ez magától elmúlik-e, ha rendeződik lelkileg. Az óvodát már nagyon várja, de kicsit tartok tőle, mert nem beszéli a nyelvet.

Előre is köszönöm a válaszodat

Szép napot Barbura

2012. jún. 23. 00:45
 338/410 anonim ***** válasza:

Szia, én is kérdeznék:)

A fiam nemsoká 3 éves lesz, rengeteget beszél, érthető is nagyjából, de az l és r hangok helyett j-t használ, az f helyett pedig sz-t. És összességében úgy beszél, mintha tájszólása lenne:D Ez normális? És mennyi ideig tart, amíg ezeket elhagyja?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszodat!

Zsófi

2012. jún. 23. 07:00
 339/410 anonim ***** válasza:
Szia! A fiam októberben lesz 3 éves. 2-3 szavas mondatokat mond már néha de sajnos nem mindíg értem én sem pontosan mit akar! Ez nem gond ugye ha még nem beszél tisztán és érthetően mindent? A másik kérdésem az lenne hogy van amikor kimond egy szót és utána megismétli párszor az utolsó betűt pl. öltözik-k-k de ezt már csak halkabban mintha visszhang lenne. Ez gond vagy csak rossz szokás és majd elmúlik? Köszi ha válaszolsz.
2012. jún. 23. 08:29
 340/410 anonim ***** válasza:

szia!

kislanyom 2 eves lesz jul.31en, ket anyanyelvu.

nem tudom a te szakteruleted, de kivancsi vagyok kb mikor alakul ki az hogy kulon valasztja a ket nyelvet es tudja melyiket kivel hasznalja? most az van h neha elmondja mindket nyelven amit akar, mintegy leforditja. amugy nagyon ugyes, naponta tobb uj szoval rukkol elo, ha valamit elobb a masik nyelven tanult meg pl. megkerdem mi ez? mondja masik nyelven. erre en is elmondom magyarul hogy ez a kutya. kicsit kesobb visszakerdem, tudja. (ez a kutyas reg volt, most a szinekkel ismerkedik)

2012. jún. 23. 11:57
❮❮ ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!