Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
 371/410 anonim ***** válasza:
100%
Köszi szépen :)
2012. júl. 5. 05:52
 372/410 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Nálunk az a helyzet,hogy kisfiam 2 éves múlt június elején,és összesen nagyjából 20 szót használ,abból is keveset ejt teljesen tisztán.Például a hangya az nála hagya,vagy az igen,az ijan, az add ide csak adie (így egyben),illetve helyettesit szavakat,mint pl minden madarat pipinek hív,és minden gyerek bébi.Mondatokat még egyáltalán nem alkot,két szavasokat sem.Ez mennyire számít rossznak egy ennyi idős gyereknél?,Kell,vagy érdemes lenne valamilyen fejlesztésre járni vele?Hangokat egyébként remekül utánoz. Februárban még nagyjából 3-5 szót használt összesen,szóval ahhoz képest jól állunk,de a kortársaihoz képest úgy érzem le van maradva.
2012. júl. 16. 23:00
 373/410 anonim ***** válasza:
Szia,csak azért írok hogy később megtaláljalak. Nagyon aranyos vagy hogy segítesz:)
2012. júl. 16. 23:34
 374/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Elvileg mennyit kell tudnia beszélni egy 22 hónapos gyermeknek?Mi a "normális"a nagykönyv szerint?

Nem számoltam még össze,de kislányom kb 15-20 szót mond(nem mindent tisztán)Állathangokat utánoz kb 10-15-öt.És mennyire normális ha felcseréli a szótagokat a szavakban?pl:fóka=kófa:)

Előre is köszi!:)

2012. júl. 17. 00:12
 375/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Kisfiam 23 hónapos, és semmit nem beszél. Mármint érthetően. Halandzsázik, és két "szó" van, amit régóta használ, a GÁKN és a DRIN. Viccesen szoktam mondtani, hogy hollandul tud a gyerek, magyarul még nem. De persze aggódom rendesen, a barátaink korabeli gyerkőcei szépen beszélnek, ő pedig semmit.

Sokáig cumizott, kb. 4 hónapja már csak alváshoz kéri.

Köszi!

2012. júl. 17. 12:02
 376/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Először is köszi, hogy vagy :-)

A fiam májusban volt 3 éves. 31 hónaposan mondta ki az első értelmes szavait (mama, apa) és szépen jöttek sorban az egyszerű kis szavak (anya, baba, autó). Itt egy kicsit megtorpantunk. Talán 1 hónapja próbálja az általa ismert szavakat mondogatni is (a passzív szókincse megfelel a korának), de egyszerűen nem lehet érteni. Rengeteg hangot egyáltalán nem használ. A mássalhangzók 80%-át a t-vel helyettesíti. A magánhangzók nagyjából a helyükön vannak. Mássalhangzók közül még sosem hallottam tőle a s,sz,z,zs,v,f,c,cs,ty, hangokat. De a többit sem használja csak bizonyos szavaknál. Pl. a kakát k-val ejti, de a kutyus a tutut, a mamát ki tudja mondani, de a maci, az papip. Ja, és mint látod, sok szónak ejt a végére egy fölösleges hangot.

Már nagyon akar beszélni, csak egyszerűen nem lehet érteni, mit akar. Többen kérdezték, hogy ez nem zavarja-e nagyon, nem lesz-e agresszív, ha nem értik meg, de nem. Nem tudom, ez jó vagy sem. Gyakran elmutogatja mit is akar, vagy én "kibarkóbázom".

Szeptembertől oviba megy. Ott fog kapni fejlesztést, jelenleg csoportos mozgásterápiára és hidroterápiára járunk. Nem tudom mennyire fontos, de a nagmozgások mind meg voltak némi késéssel. A járás viszont nagyon késett, 21 hónapos volt, amikor az első önálló lépéseit megtette. Alapvetően az egyensúlyával van baj.

2012. júl. 17. 13:30
 377/410 Brigitta04 ***** válasza:

Szia.

Elöször is nagyon jó ilyen kérdést olvasni a mai világban pedig föleg!

Kisfiam két éves volt juni 8-án és hát igen nem igazán beszél.Pár szót használ ami a következők:ne,nem anya,és a vau-vau.Párszor már mondta a mamát is de használni nem igazán használja.Van még pár olyan szó aminek az első pár betüjét probálgatja ezeket használja is napi szinten.Érteni megért mindent.Tudom a kisfiuk álltalában késöbb kezdenek el beszélni de van valami játékos fejlesztés vagy valami amit érdemes lenne megprobálni?Aggódni különös képpen nem aggódom nem gondoltam rá,hogy esetleg orvoshoz kéne még mennünk.De hátha egy játékosabb ösztönzés segitene.

Válaszod előre is köszönöm.

Üdv:Brigitta

2012. júl. 17. 13:54
 378/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri

A kisfiam 26 hónapos és nagyon szépen beszél.Teljesen érthetően mondja a szavakat.Viszont ha valami hosszabb mondatot mond akkor a végét nagyon elhadarja.Nem lehet érteni.És ha azt kérem hogy mondjon egy szót csak az utolsó szótagot mondj "alma" helyett csak "ma","autó" helyett "tó". Ha magától mondja akkor teljesen kimondja a z egész szót.

2012. júl. 17. 14:46
 379/410 anonim ***** válasza:
Kisfiam 3,5 éves. Érthető a beszéde, de sok betű helyett mást mond, és pl. az "sz" betűt, ha a szó elején van, akkor "l"-t mond, ha a szó közben akkor szépen kimondja. Már 3.-ára tér vissza az élettani dadogása. Oviban már látta logopédus, próbálja jövőre bevenni a csoportba. Ez normálisnak mondható (én úgy gondolom), de egy szakember másképp látja ugye!? Köszönöm előre is a válaszod. Anita
2012. júl. 17. 15:17
 380/410 anonim ***** válasza:
Még mindég az utolsó vagyok. Sok betűt "l" betűvel helyettesít.
2012. júl. 17. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!