Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Persze! Ide is írhatsz, meg privátban is. Sűrűbb az életem, mint kismamaként volt, azért hagytam leülni a dolgot, de szívesen segítek továbbra is, ha tudok.
Estefelé fogok tudni válaszolni jó eséllyel.
Legyen szép napod!
Adri
Szia!
A majdnem 4 éves kisfiunk rosszul ejti az R és az L hangot - ami engem, nem zavar, viszont a mamát igen....bár az R miatt még nem piszkálja, de az L hangot mindig javítja....hallásra a gyerkőc kezdni jól ejteni, de engem nyugtalanít, hogy "házilag próbálja orvosolni a problémát", pedig mondtam neki, hogy az óvoda logopédusa szeptemberben megnézi, addig legyen kedves, ne javítgassa ki a gyerkőcöt, mert hallottam arról, hogy rosszul is meg lehet tanítani a betűképzésre. Én ez ügyben keresgettem az interneten, de csak az R hang kapcsán dobott ki találatokat a "miért ne javítsa a szülő a gyerek beszédét" keresésre. Kérdésem az lenne, hogy ez leginkább az R hangra vonatkozik, vagy más betűkre is. Amennyiben igen, esetleg ezzel kapcsolatban leírná, hogy miért ne javítsuk a gyereket, miért egy logopédusnak kell ezzel foglalkozni?
Szia
Egy 33 34 honapos lanynak miket kell mar tudnia beszelni?
Szavak vannak
Neha rovidebb mondatok is
Pl.kerek inni
Anya gyere
De csak ennyi
Es az a franya cumi.
Tudnal tanacsot adni?
Sziasztok!
Elnézést kérek, csak most láttam a kérdéseket.
402:
A nagymamában azt kell tudatosítani, hogy a beszédfejlődés része 5 éves korig a pöszeség. A l hangot egyébként nem lehet elrontani, mert egyszerűen csak a felső metszőfogak mögé nyomott nyelvvel képezzük. Ez esetben nem azért nem jó, ha erőlteti a gyermeket, mert rosszul alakulhat ki a hang, hanem azért, mert az állandóan javított, macerált gyermekben esetleg betegségtudat, kudarcélmény, beszédfélelem és ebből dadogás alakulhat ki. Persze ez erősen feltételes mód, nagyban függ a kicsi személyiségétől, örökölt hajlamaitól. (de a nagyi leállítására talán jó érv :D)
A r tényleg más tészta, ha nincs megfelelően előkészítve, felépítve a hang kialakítása, gyakran előfordul, hogy rossz helyen pördít a gyermek (a metszőfog mögött kéne a nyelve hegyét), és valami torz, krákogó izé lesz belőle a kívánt hang helyett. Legtöbbször az uvula pördül meg, és franciás r lesz az eredmény. Ezt leépíteni és a magyar nyelvben használt r hangot megtanítani már sokkal nehezebb, és így már nem is mindig sikerül.
Remélem segítettem.
Adri
403:
Üdvözöllek!
Jó lenne tudni, mekkora szókincset jelent, az, hogy vannak szavai. Ez alapján, amit leírtál, egy majdnem 3 éves kislány esetében ez egy kicsit kevésnek tűnik.
Ha óvodába jár ősztől, a logopédus adni fog egy kofa3 nevű szűrőlapot, amin be kell jelölni minden szót és nyelvi formát, ahogy a kislány kommunikál. Ő ezt kiértékeli, és ha szükségesnek látja, beszédindító terápiás foglalkozásokra kiviszi majd az óvodai csoportból heti 1-2 alkalommal.
A cumi nem akadályozza magát a beszédfejlődést, inkább amiatt problémás, hogy (hiába hirdetik anatonómiainak) előre nyomja a felső fogsort, nem fogja tudni elől összezárni a fogait, és ez több hang (főleg: sz, z, c, s, zs, cs) pontos kiejtését nehezíti majd. Ezért volna jó, ha mielőbb le tudnátok szoktatni róla.
Amíg a logopédus kiszűri őt a szülői kérdőív, majd az általa végzett szűrővizsgálat alapján, addig annyit tehettek otthon, hogy sokat beszéltek hozzá, könyvet nézegettek közösen, teszel fel kérdéseket, vársz egy kicsit, ha nem felel, akkor megválaszolod te magad, de semmiképp se erőltessétek (pl., hogy mondjon utánad valamit)!
Sok türelmet kívánok hozzá!
Adri
Szia
Nemes gesztus a részedről ez a segítség, én is köszönöm előre is!
Én azt szeretném kérdezni, lehet habár nem logopédia, de hogyan lehet a helytelen berögződéseit helyes útra terelni?vagy majd ez elkopik magától?
Folyamatosak az alábbiak a nagyobb, ovis gyermeknél:
"Esik a eső, folyik a orrom, lehunyja kék szemét a ég" ha erőltetem, gyakoroljuk, ezekből az lesz, hogy "esik a zeső, folyik a zorrom, stb
Vagy:
Önálló játék során soha nem kommentál, beszél, hanem csak szirénázik, de ezt utcán is,pl hazafelé oviból kérdezem a napjáról konkrétumokkal, gyorsan elhadar valamit, és "nínózik"tovább.
Mivel lehet hatékonyan bővíteni a gondolkodását, szókincset?
Szia!
Kislányom Decemberben lesz 3 éves, most megy majd oviba. Rengeteg szót tud, szépen összefüggően, mondatokban beszél, mondókázik, énekel. Viszont a k betűt t-nek ejti, pl.tati (kaki) és van még néhány ilyen. Ez szerinted mennyi idős korig normális? Logopédus kiveszi fejlesztésre emiatt? Lehet otthon fejleszteni, tanítani?
Meg olyan is van, hogy ha nagyon akar valamit mondani akkor azt többször elismétli, többször nekikezd. Pl.Nagyon szeretek...nagyon szeretek....majd rendesen folytatja és befejezi a mondatot. Ez normális dolog?
Köszönöm szépen előre is ha segítesz!
2.5 éves kislányom van. (jövő héten lesz 2.5). Egyáltalán nem beszèl. 8-10 állathangot utánoz,de nem helyesen,valamint a vonatra mondja,hogy tütü.
Az lenne a kérdésem,hogy ez már több,mint 1 év elmaradás,ugye? Ez már súlyos megkésettség lesz?
Havonta nincs új szava. Fél év alatt tanult meg 3 állathangot.
Szakértő szerint nem autista,nem értelmi fogyatékos. Amit kérek tőle,90%-ban megérti. Testrészeit,színeket ismeri. Füle jó.
Alapbetegsége kivizsgálás alatt(máj,vagy zsíranyagcsere-probléma)
Fejlesztőbe jártunk,de nem volt megfelelő neki. Szeptembertől fog kapni mozgásfejlesztést meg zeneterápiát,logopédiával.
Szakértői bizottság szerint pszichomotoros fejlődésben el van maradva.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözölök mindenkit!
Az elmúlt időkben nem volt sok időm / lehetőségem netezni, így teljesen meg is feledkeztem erről az oldalról. Úgy alakult az életem, hogy most pár napig többször, de utána is legalább heti egy alkalommal tudok válaszolni aggódó kérdéseitekre.
Akinek (akár itt, akár privát üzenetben) nem válaszoltam, és még aktuális a probléma, kérem jelezze, hogy melyik volt az ő kérdése és mi történt az óta. Köszönöm!
Adri
Szia! Én a 408as vagyok. Március elején lesz 3 éves a lányom,nem változott semmi...Sajnos nem veszik fel bölcsibe sem,mert nem beszél,és nem szobatiszta. Pedig dolgozok szeptember óta :((
Pár állathangon kívül semmit nem mond. De mindent megért,puzzle-t kirak,színárnyalatokat is ismer,okos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!