Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Kedves Snapette!
Lányoknál 2 éves korra tesszük a megkésettséget, ha addig nincsenek szavai, amikkel konkrétan megjelöl valamit.
Van még ideje, a leírtak alapján szerintem jól fejlődik a kislányod.
További szép estét!
Adri
Kedves Hajni!
Lehet, hogy egyszerűen csak még egy kicsivel több időre van szüksége, de ha nagyon aggódsz két évesen már kérhetsz neki időpontot a legközelebbi nevelési tanácsadóban, ahol pszichológus és logopédus is megvizsgálja. Ezzel biztosan nem ártasz neki, max. megnyugtatnak, hogy csak türelem. :)
Üdv.
Adri
Bogi anyukájának:
Dehiszen beindult! Ne aggódj, próbálj türelmes lenni. Azon kívül, hogy jó beszédpéldát adsz, mesélsz (akár csak a körülöttetek lévő dolgokról), beszédalkalmat teremtesz neki - tehát amit eddig is csináltál- sokkal többet nem tehetsz.
A környezet frusztráló faggatózását és más gyerekekkel való példálózását kizárni nagyon nehéz, ezt tapasztalatból tudom (27 hónapos kisfiam is főleg még mutogat), de mégis muszáj. Bízz a gyermekben, és ne sürgesd.
Kitartást!
Adri
Az ikerlányok édesanyjának:
Szia!
Ikreknél gyakori, hogy későbbre tolódik a beszédfejlődés megindulása. Azt nem tudom megmondani, hogy a koraszülöttség ezt mennyiben befolyásolhatja. Én azt csinálnám, hogy ha nem látok folyamatos fejlődést (az is lehet, hogy robbanásszerúen következik be) szeptemberig, akkor kérnék a nevelési tanácsadóban vizsgálatra időpontot. Inkább kezdjék majd úgy az ovit, hogy beszédindító, v. alapozó terápiára járnak, mint, hogy később gond legyen.
A kérdést azért tudom gyakran kiemelni, mert régi. Több, mint egy éve kezdtem, és kb. fél év után már mindig kiemelhető, ha az utolsó választól számítva eltelt egy hét.
Üdv.
Adri
Ugye meg el ez a kerdes? Remelem mert nekem is lenne kerdesem.
Kedves logopedus Anyuka!:)
A helyzet az,hogy 3 eves lesz a fiam most julius 1.-en. Nem reg ota beszel(husvet korul kezdett el folyamatosan azelott csak szavakat mondott azota mondatokba beszel). De van egy erdekes "akcentusa". Nem posze csak olyan mintha tenyleg lenne egy akcentusa. Es a ragozas meg nem mindig sikerul neki. Ez normalis ilyenkor?
A masik ami talan a bonyodalmat okozhatja nala,hogy kulfoldon elunk. Itthon mi magyarul beszelunk mert ferjem is en is magyarok vagyunk de mindenhol mashol az angolt hallja. Illetve az apjat meg eleg sokat hallja romanul beszelni mert O erdelyi magyar ,tud romanul es tobb roman munkatarsa van.
Angolul ert es mar mond kb 20-30 szot angolul, meg elszamol 10-ig angolul.
Szerinted normalis,hogy ilyen keson kezdett beszelni es,hogy a ragozas meg nem megy neki illetve ez az erdekes "akcentus"?
Koszonom elore is ha valaszolsz!
Köszönöm szépen!!!!!
Bogi anyukája :):)
A 325-ös hozzászólás írójának:
Szia!
Teljesen normális dolog, hogy a többnyelvű gyereknél kicsit elhúzódik a beszédtanulás. Az is természetes, hogy nem tudja rögtön tökéletes nyelvtanisággal előadni, amit szeretne. Ez nem jelenti azt, hogy nem is érti. Mindkét nyelven először azokat a nyelvtani elemeket, ragokat fogja használni, ami az adott nyelven könnyebb. Pl lehet, hogy az egyiken még nem használ birtokos jelzőt, de helyhatározót igen, a másikon meg fordítva.
Próbálj leírni néhány szót úgy, ahogy az ő szájából hangzik. Én arra tippelek, hogy torzan ejt (vagy kihagy, mással helyettesít) egy, vagy több magánhangzót, ez teszi olyanná a beszédét, mintha akcentusa lenne. Ha így van, ez sima pöszeség, elmúlik majd magától jó eséllyel.
Üdv. Adri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!