Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van kérdésetek a gyermeketek...

Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Logopédus vagyok, jelenleg itthoni üzemmódban 14 hónapos kisfiammal. Ha tudok segíteni, szívesen válaszolok a kisgyermekek beszédfejlődésével, beszédhibákkal kapcsolatos kérdésekre. (Esténként tudok feljönni)

2011. máj. 13. 14:53
❮❮ ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... ❯❯
 301/410 A kérdező kommentje:

Kedves Móni!

A miértre nem tudok pontos választ adni. Sokféleképp zajlik le ez az időszak, gyakoriak az általad leírt tünetek.

Szerintem úgy kell gondolni rá, mint más funkció esetében, ami egy darabig spontán működik, aztán hirtelen gondot okoz, merthogy tudatosan csinálni már nehezebb. Így van ez a székelés esetében is, meg pl. elaludni is több hónaposan tanulnak csak meg a babák, pedig aludtak előtte is épp eleget.

A beszéd technikájának tudatossá válása is járhat nehézséggel.

Üdv.

Adri

2012. máj. 6. 23:11
 302/410 anonim válasza:

A 18-éves fiatal:) :

Konkrétan ilyen tréningen nem vettem részt, de voltmár hogy lazító zenére pihengettem, és próbáltam meditálgatni. Bevallom kicsitt skeptikus vagyok, hogy valóban ez segítene a bajomon, de amúgy a Dadogásra specializálódott pszichológus amit ajánlottál egy jó opció lehet. Nem tudom hol találok konkrétan ilyet, de mindenképp utánanézek. (amúgy voltam már pszichológusnál, de nem éreztem hogy használna, ezért abbamaradt) Köszönet a segítségért!! :D

2012. máj. 10. 11:22
 303/410 A kérdező kommentje:

Értem. Nem sokra mentél azzal, amit írtam neked. Nem tudom, hol laksz, de Budapesten tudok mondani neked valakit, aki komoly szaktekintély. Dr. Lajos Péternek hívják, az ELTE-n tanít. Ha túl messze van, akkor is érdemes lehet megkeresni, mert ő jó eséllyel tud ajánlani neked szakembert. Itt találsz elérhetőséget: [link]

Azt ne feledd, hogy komoly elhatározás és kitartás szükséges a részedről. Nem napokba-hetekbe, hanem évekbe is telhet megszabadulni a dadogástól. Ha eleinte nem is látod, hogy segítene, azért ne add fel!

2012. máj. 13. 23:29
 304/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Móni vagyok,akinek már írtál tanácsokat.

Nagyon szépen köszönöm még egyszer,hogy írtál,teljesen megnyugodtam.Képzeld el nagyon sokat javult a kislányom beszéde.Szinte folyamatosan beszél,és egyre többet...

Lehet átmeneti állapot volt.

Minden jót kívánok Neked!:))

Üdv:Móni

2012. máj. 16. 21:06
 305/410 A kérdező kommentje:

Kedves Móni!

Örömmel olvasom, hogy ilyen szépen fejlődik a kislányod.

További minden jót nektek!

Adri

2012. máj. 17. 05:15
 306/410 anonim ***** válasza:

Szia!

Egyszer már írtam neked, valahol az elején. Azóta az én fiam is szépen megindult a beszédben, bár még mindig sokat halandzsázik, de már sokat beszél is. 2 évesen 16 szót mondott, most 2,5 éves, több, mint 300 szavas szókincse van, bár még mondatokban nem beszél. De már több olyan szava is van, amit eddig mások számára érthetetlenül mondott, már szépen mondja. Pl. Éa - Éva, hiha - hinta, és még sorolhatnám...

Most azt szeretném megkérdezni, hogy a raccsolás örökölhető-e. Ez csak azért merült fel bennem, mert a párom apukája raccsol, vagyis nem tudja kiejteni rendesen az R hangot, inkább orrból mondja. A párom is és a 2 öccse is így beszél, anyósom rendesen tudja mondani. A páromon annyira nem lehet észrevenni, viszont a 2 öccsén nagyon (ikrek egyébként). Nem tudom, hogy ez örökletes dolog, hogy nem tudják kimondani az R hangot, vagy tanult dolog, vagyis mivel így hallották apósomtól, így tanulták meg. Mivel a párom szüleivel élünk, ezért is aggaszt kicsit a dolog, hogy örökletes, vagy tanult.

2012. máj. 17. 22:18
 307/410 A kérdező kommentje:

Szia!

A szervi adottság örökölhető csak, pl. egy feszesebb nyelvfék, ami nehezíti a nyelvpörgetés megtanulását. Ha többen raccsolnak a gyermek körül, akkor számára a családtagok torzított r hangjai is elfogadott beszédhangok, ezért esetleg könnyebben feladhatja, hogy megtanulja helyesen ejteni. 5 éves kora előtt semmiképp se erőltesd, ne is hívd fel a figyelmét rá, hogy nem jól ejti. Ha nincs különösebb szervi elváltozás, akkor logopédus segítségével menni fog iskolás korra úgy is.

2012. máj. 18. 03:10
 308/410 anonim ***** válasza:
Köszönöm a válaszod!
2012. máj. 18. 16:58
 309/410 anonim ***** válasza:

Kedves Adri!

Én is beállnék a kérdezők sorába. Fiam aug.-ban lesz 3éves.Soká kezdett el beszélni.2évesen a szavak első szótagját mondta. Fejlődése nem úgy alakult ahogy a többi vele egykorú gyermeknek. (Jártunk gyógytornára 7hónapig.) Elkezdett bölcsibe járni, ott ugrás szerűen megnőtt a beszédfejlődése. Kifejezi magát mondatokkal, kérdéseket is tesz fel. Szótagokat régebben felcserélte, de azóta ügyesen rájött a helyes sorrendre- A gond az, hogy vannak olyan betűk amik nehézséget okoznak neki. Pl. s,sz,r,ty,z sz betűt pl. H-nak ejti a piros az nála pilo a sárga az hága... Sokat olvasunk neki, már baba kora óta imádja a könyveket( mesék,mondókák). Tv-t csak hétvégenként néz inkább, nem az a mese nézős típus. Hogyan tudnám rávezetni arra, hogy a számára nehéz betűket jól ejtse ki? Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel egy aggódó anyuka! Mona

2012. máj. 20. 19:13
 310/410 A kérdező kommentje:

Kedves Mona!

Sehogy ne próbáld rávezetni. 5 éves korig teljesen normális velejárója a beszédfejlődésnek a pöszeség (bármely hang hiánya vagy torzítása). A jó beszédpélda és a sok beszéd-alkalom, amit eddig is biztosítottál neki, jó eséllyel elég lesz, és minden gond nélkül ki fognak alakulni a még hiányzó hangok is.

Nem kell felhívni rá a figyelmét, hogy bármit rosszul ejtene.

Üdv.

Adri

2012. máj. 21. 10:03
❮❮ ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!