Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Szia!
Kislányom 26 hónapos, egyáltalán nem beszél még. Mindent megért, a hallásával szerintem nincs gond. A nagytesó ilyen idősen már 30-40 szót használt. Ő nagyon szépen, tisztán beszél (igaz, idegenekkel egyáltalán nem, ezzel már járunk pszichológushoz). Sokat mesélünk, mondókázunk, énekelünk. Sajnos a TV is sokat megy. Meddig kell türelemmel várni, vagy már forduljunk szakemberhez? Köszönöm
A 335-ös hozzászólás írójának:
Szia!
Neked van igazad, teljesen normális ez még. Mondd meg nekik, hogy a gyerek igenis beszél, különben szótagokat sem mondana.
Üdv.
Adri
Kedves Zsuzsi!
A heti tíz perc valóban édes kevés. Gondolom, túl sok a beszédhibás gyermek (vagy kevés a státusz- nézőpont kérdése), és az egyénileg- de rövidebb időtartamban való foglalkozást tartotta hatékonyabbnak a logopédusotok a hosszabb idejű, de akár 5-6 fős csoportokban való helyett.
Mielőbb beszélj vele majd, és kérd, hogy adjon neked segítséget az otthoni gyakorláshoz. Ha naponta 10-15 percet te is hozzáteszel, mindjárt eredményes lesz a terápia. Ajak- nyelvügyesítő gyakorlatokat, a hallási differenciálás fejlesztését, a fonémahallást, és az adott hang kialakításához, rögzítéséhez, automatizálásához szükséges gyakorlatokat könnyedén előírhatja, megmutathatja neked, és gyakorolhattok otthon a kislányoddal, csak egy tükör kell hozzá, ami elé mindketten odafértek.
Az sz,z, c, s, zs, cs hangok képzésében valóban szerepet játszik a fog is, de a l, r, gy hangoknál nincs szerepe. Ha r-t önállóan ejtve már tudja képezni, akkor az lassan majd beépül a beszédébe is.
Ha az otthoni gyakorlás nem működik valamiért, vagy nem partner ebben a logopédus (a többség maximálisan az), és lehetőségeid megengedik, akkor mielőbb keress magánúton valakit, de őszintén remélem, hogy erre nem lesz szükség.
A kedves szavakat pedig köszönöm. :)
Üdv.
Adri
Kedves Barbara! (gondolom, a Barbura csak elírás volt)
A szavak ,szótagok ismételgetése gyakori jelenség ebben az életkorban - ezt hívjuk átmeneti dadogásnak - bár általában az első szótagot szokták ismételni.
Nem vagyok pszichológus, de nem hiszem, hogy lelki problémák okoznák. Én a helyedben nem vennék tudomást róla egyelőre.
A társak valóban hiányozhatnak neki, talán segíthetnéd kicsit a közösségbe való majdani beilleszkedését azzal, hogy tanítgatod kicsit a nyelvre.
Üdv.
Adri
Kedves Zsófi!
Kifejezetten jónak számít, ha csak ennyi hangja hiányzik. A tájszólás jelleget valamelyik magánhangzó (vagy hangzók) torzítása, vagy cseréje okozza (pl. a-á, é-í).
Nincs ezzel még semmi baj.
A pöszeség 5 éves korig számít élettaninak, de gyermekenként változó, hogy mikorra tisztul le a beszédük, nem tudok jósolni neked.
Üdv.
Adri
A 339-es hozzászólás írójának:
Szia!
Egyáltalán nem gond, ha ilyen korban még erősen pösze a gyermek. Az ismételgetés is normális, több hónapig is eltarthat, de el fog múlni. Csak a tartalomra koncentrálj, a többi magától alakulni fog.
Üdv.
Adri
Kedves Madlow!
Teljesen egyéni, hogy melyik kétnyelvű gyermek hogyan boldogul a nyelvek külön-választásával. Akiket én ismerek, nagyjából ebben a korban kezdték el. Szerintem nem gond, ha egy ideig még keveri. Egy öt éves kislányt ismerek, aki nagyon jól boldogul már mindkét nyelvvel, amit szüleitől hall, az anyukájához magyarul, az édesapjához csak angolul fordul, de a mai napig a másik nyelven mond egy-egy kifejezést, ami az egyiken nem jut eszébe éppen. Én nem látok ebben problémát. Azért nem kis feladat dupla "anyanyelvet" tanulni!
Üdv.
Adri
A 341-es hozzászólás írójának:
Szia!
Mivel kislányról van szó, én azt mondom, ha a nyáron nem indul meg a beszéde, kérj időpontot a legközelebbi nevelési tanácsadóban. Rögtön tanév elején menj, hogy beelőzd a sok óvodai kérelmet, úgy remélhetőleg nem kell sokat várnotok a vizsgálatra (az iskolai érettségi vizsgálatok dömpingjében több hónap is lehet a várakozási idő).
Üdv.
Adri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!