Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Kedves Adri! Köszönöm válaszod!
Mona
De jó hogy kiemelted megint, a múltkor már láttam a kérdésed, és gondoltam írok.
Másfél éves a lányom, igazából nagy probléma nincs, legalábbis remélem. Csak érdeklődés szintjén kérdezem a következőt.
Nagyon ügyesen beszél, sok szót hazsnál, kb 80-at, anya,mama,pápá,autó stb...viszont vannak olyan szavak amiket nem mond helyesen, pl. tessék=tettyék, kutyus=tutyus, gondolom ez semmi problémát nem jelent??
Illetve érdekelne még,hogy "normális"-e hogy egy csomó szót szintén használ,de csak akezdőbetűit: pl. köszi=kö, hinta=hi. Mindent megért, és ügyesen megérteti magát.
Szia!
Ábel fiam 3 éves múlt 3 hónapja. És még mindig rengeteg minden érthetetlen abból, amit mond. Egyre több jól érthető szava, mondata van, de még több a helytelenül kiejtett szó. Ha folyamatosan beszél 5-6 mondatot, akkor egy mukkot nem lehet belőle érteni. Az újbudai fejlesztőházban azt mondták, rendben van a gyerek mozgása, ott az állatnevekkel is elboldogult, megértette magát. Nem is kell terápiára járnunk, csak házi feladatot kaptunk. Viszont azóta sem fejlődött, nem javult, max. egy-két szóval gyarapodott a szókincse. Olyan szavakat is használ, amelyeket szerintem ő talált ki, illetve nem tudom, miért ezt használja, pld. húzóka (kapcsold be, csináld meg, javítsd ki, ilyesmiket jelent), a ragokat helytelenül vagy sehogyan sem használja. A "kep" szótagot teszi bizonyos szavak végére. Logikájára még nem jöttünk rá: pld.: nem aka pisi kep (nem akarok pisilni). A kérdésem az lenne, hogy nem kellene még valami szakemberhez elvinnünk őt, vagy erőltetni mégis valami mozgásos terápiát neki? Mennyire normális ez így. Még itthon van egyébként, szeptembertől kerül oviba. Ja, és a szobatisztaság (nem tudom mennyire függ össze) sem az igazi még, a nappali kezd összejönni, de még mindig vannak balesetek. Ettől eltekintve a gyerek szerintem nagyon jóeszű, értelmes kölök. Köszönöm válaszod előre is: Luca
A 312-es hozzászólás írójának:
Mindkét jelenség teljesen normális, a beszédfejlődés része. A kezdő szótag használata a szó helyett 2-3 éves korig szokott előfordulni, a pöszeség pedig 5 éves korig nem igényel beavatkozást.
Üdv.
Adri
Kedves Luca!
Szerintem az első óvodai év végét nyugodtan várd ki, mielőtt nevelési tanácsadóba, vagy hasonló helyre vinnéd. A közösség hatása nagyot lendíthet a beszédfejlődésén. Esetleg egy hallásvizsgálatot volna érdemes elvégeztetni ( olyan kis eltérés is megnehezítheti a hangképzést, ami az értést még érdemben nem befolyásolja), de ha az is rendben van, akkor csak türelem!
A mozgásterápiával természetesen nem árthatsz, ha anyagilag és időben is megengedheted magadnak, vidd nyugodtan, de ne érezd kötelezőnek, nem lesz baj akkor sem, ha nem jártok.
A szobatisztasággal nem hiszem, hogy összefüggés lenne, most a nyáron talán majd könnyebben megy az is.
Minden jót nektek!
Üdv.
Adri
Köszönöm a lehetőséget
14 hónapos a lányom, de még nem használ szavakat. Nem kifejezetten aggaszt még, mondikálni mondikál, dadada, mamamam, vavava, dissz, tess, ilyesmiket mond, de semmit nem konkréten valamire használ. Érteni megért szinte mindent az egyszerűbb hozd ide, vidd oda-tól a komplexebb öltözzünk és akkor megyünk-ig, mozgásfejlődése rendben volt, fordult, kúszott, mászott, megy, csak érdekelne, hogy mikorra elvárás, hogy használjon bár egy szót következetesen? Kerülünk lassan közelebb a szóhasználathoz? Jelenleg az eee felkiáltással kommunikál, és mutatja, hogy mit szeretne. Néha leutánoz szavakat, de nem mondja őket magától.
Köszönöm
Szia!
Jaj de jó, hogy kiemelted megint a kérdésed:-)
23 hós múlt a kislányom és semmit nem mond. Azt sem, hogy Anya, Apa. Az igen, nem és a na amiket néha kimond. Nem jár még bölcsibe. Mindent megért és megérteti magát. Aggódom, hogy baj van.
Köszönöm, Hajni
Bogi 21 hónapos kislányom kb 25 -30szót + (12 állathang) használ 3 mondatot.
mostanában nagyon sokat kérdezni nem tudom mi ez, illetve anyu mit csinálsz,
várhatom hogy végre beindul a beszédkészsége? elég lesz ez egyáltalán majd a két éves státuszvizsgálaton? annyian nyaggatnak8családon belül ) miért nem "beszél már a gyerek hogy más ilyen korban már nem babanyelven hablatyol. ez nagyon frusztrál, de ezt én speciel erőltetni nme is tudnám. mit ajánlasz hogy segítsek neki estelge hogy beinduljon a beszéde?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!