Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
Szia!
2,5 éves lányom kb 2 hete a mondatok utolsó szavának utolsó szótagját megismétli, van hogy csak egyszer van , hogy 3szor. ez dadogásnak számít?
Szia!
Ha lenne időd nekem is válaszolnál?
Kislányom lassan 5 éves lesz. Mostanra szépen megtanulta hogy kell kimondani az "R" betűt,de az "Ö,Ő " és néha az "Ü,Ű", .... olyan Fekete Pákós! :-)
Az szépen kimondja,hogy "köszönöm" ,de semmilyen más "Ö" betűs szót nem tud szépen kimondani... Az "Ü,Ű"- pedig egyik szóban sem sikerül. Szükség van logopédusra,vagy "kinövi"- Régen a "H" betűt nem tudta kimondani,a hó helyett csak annyit mondott,hogy "ó", és a hóember is "óember" volt, és nem Ő nem a homokban játszott,hanem a ,"omokban" :-)
Köszönöm szépen előre is!!
Üdv: Anisz
Kedves Diána!
Nem rontottál el szerintem semmit, épphogy nagyon jól haladtok.
Ez a fejlődés menete: először izoláltan tudja kiejteni az új hangot, aztán kell begyakorolni szótagokban, majd szavakban (szóeleji- szóvégi- szóközi- mássalhangzó-torlódásos helyzetben külön), mondatokban, és a legvégén differenciálni motorosan azzal a hanggal, amit eddig helyette mondott, és automatizálni, hogy beépüljön a spontán beszédbe.
Szóval a sz,z, c esetében a fejlődés elején, a l hangnál a gyakorlatsor végén jártok.
Jól értem, hogy most teljesen egyedül próbálkozol, és kint nem jár szakemberhez a gyermek? A r hangnál ez gond lehet, könnyen félrecsúszhat a kialakítása, és azt visszaterelni sokkal nehezebb. Addig a r hangnak neki sem szabad állni, amíg az l nem automatizálódott.
Ne hagyd, hogy elkeseredjen, dicsérd minden apró sikerért. Hosszan tartó folyamat ez, nem egyik napról a másikra van eredmény, ezért meg kell próbálni változatossá tenni a gyakorlást.
Ha leírod részletesen, hogy miből áll egy "foglalkozás" nálatok, írok hozzá még pár ötletet, hogy mivel egészíthetnéd ki.
A lényeg: JÓL CSINÁLOD, és nem feladni!
Üdv.
Adri
A 2.5 éves kislány anyukájának:
Nem, nem számít dadogásnak. Ennek az életkornak sajátossága a szavak, szótagok ismételgetése (átmeneti dadogásnak is hívják, de nem valódi dadogás, mert nem jár görccsel).
Nem kell megijedned akkor sem, ha ez felerősödik, vagy több hónapig elhúzódik majd. El fog múlni magától, ahogy jött.
Üdv.
Adri
Kedves Anisz!
Igen, jó volna, ha logopédus tudna foglalkozni vele nagycsoportos korában, hogy az iskolában már ne zavarhasson bele az írás-olvasás tanulásába az ó-ő, ú-ű megkülönböztetésének problémája.
Jó eséllyel egy fél éves terápia elég, hogy helyretegyék a hangokat.
Üdv.
Adri
Kedves Adri!
Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál és biztatást is köszönöm!
Eddig hetente pár alkalommal gyakoroltunk,de az utóbbi pár napban mindennap és így is szeretném folytatni.
Minden alkalommal nyelvtornával kezdünk, a feladatsort ( [link] innen lestem le.Így van,sajnos itt még nem jár logopédushoz,(mert nem rég jöttünk ki,de heteken belül elkezdi az iskolát amitől én nagyon félek) és teljesen egyedül próbálom tanítani.Egyik nap gyakoroltuk a cs hangot,mert szerintem azt sem jól ejti és a csirke szónál véletlenül kimondta az r hangot.Meg is lepődtünk mind a ketten.Dékány Judit gyakorlófüzeteit használom.Ebből próbálom változatossá és játékossá tenni a tanulást, pl. 6 db papírra lerajzoltam cica,csap,repülő,darázs,kígyó,vonat... elé tettem és én mondtam a szavakat neki pedig rá kellett mutatni arra a képre amiben a hozzá illő hangot hallja.Most egy memória játékon töröm a fejem ami a következőkből állna... a rosszul kiejtett hangokhoz tartozó képeket rajzolnám le,mindegyikből kettőt,tejesen memória játék formájában játszanánk annyi különbséggel,hogy addig nem fordíthatjuk vissza amíg ki nem mondjuk helyesen a képen látható szót.Egyébként szavakat és meséket mondok neki amit utánam kell mondania,ezeket is Dékány Judit füzetéből.A gyakorlásunk 1-1,5 órából szokott állni,attól függ mennyit alszik a kis tesó.
Üdv:Diána
Adri!
A kérdésem még az lenne, hogy helyesen teszem-e ha beszéd közben kijavítom a fiamat?Figyelmeztetem,hogy lassabban beszéljen és figyeljen oda,hogy helyesen mondja a szavakat.
Üdv:Diána
Szia!
Én 18-éves vagyok, és dadogok, de a szavakat egyáltalán nem ismétlem. Az enyém az olyan, hogy mondat közben elakadok, és nem tudok kimondani egy szót. Vagy nem tudok elkezdeni egy mondatot. Ilyenkor erőlködnöm vagy "erősen" koncentrálnom kell (inkább utóbbi) ,hogy sikerüljön.
Kérdésem az lenne, hogy a tipikus ilyenfajta dadogásra milyen gyakorlatokat lehetne kitalálni, milyenekkel lehetne kezelni?
Illetve még annyi, hogy tudsz valamit a Del Ferro módszerről? (Hazánkban sajnos nem túl ismert)--> http://www.youtube.com/watch?v=N0zjzuduRqY
Válaszodat előre köszönöm! :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!!!
Üdv: Anisz
Szia.
Kisfiam lassan betölti a 3.életévét.
Elég sok mindent mond,de fél.
Hogy tudnék segíteni rajta?
Vannak betűk,hangok,amiket nem úgy mond ejt ahogy kéne.Pl a pirítós(pitot)az erre-arra néha ejje ajja,a "f" "v" betűkkel is vannak gondjaink.
Hogy tudnék neki Én segíteni a helyes kiejtésben,illetve abban hogy merjen beszélni?Mindig meg van dicsérve,ha valamit ki tud mondani,még akkor is ha nem egész jól.
Válaszod várom,és előre is köszönöm!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!