Van kérdésetek a gyermeketek beszédfejlődésével kapcsolatban?
A 372. hozzászólás írójának:
Szia!
Két évesen ez teljesen rendben van egy fiú esetében. Ne máshoz hasonlítsd (főleg ne lányokhoz), az a lényeg, hogy önmagához képest fejlődik. Ha az értelmi fejlődése rendben levőnek tűnik (jól érti, és reagál arra, amit mondotok neki, a mozgásfejlődése rendben van), és a hallása is jó, akkor csak türelem, fog ő még sokkal többet is beszélni, mint szerinted kéne :).
Üdv.
Adri
A 374. hozzászólás írójának:
Szia!
Ahány felmérés, annyiféle statisztikai átlag... Nem tudok számokat mondani, és nincs is értelme. A nagykönyv szerint egy évesen egy szavas mondatokkal kommunikál a gyermek. De ezt a gyerekek nem érzik kötelezőnek magukra nézve. Nem olvasták azt a könyvet :)
Semmi baj sincs azzal, hogy a tiéd ennél kicsit később kezdett szavakat mondani, és a felcserélések is beleférnek a beszédfejlődés menetébe.
Nem kell aggódnod e miatt.
Üdv.
Adri
A 375. hozzászólás írójának:
Egy fiúnál kitolódhat a beszédfejlődés kezdete. 3 éves koráig légy nyugodtan türelemmel, ha az értelmi fejlődését (jó a beszédértése, logikai összefüggéseket átlát, megfelelően irányítja a mozgását), és hallását rendben levőnek találod.
Üdv.
Adri
A 376-os hozzászólás írójának:
Szia!
Ehhez sok mindent nem lehet hozzátenni, láthatóan jó kezekben van a kisfiad. A mozgásterápiáknak és a logopédiai fejlesztésnek biztosan meg lesz majd az eredménye. Ha ősszel rögtön felveszed majd a kapcsolatot a logopédussal, és folyamatosan kérsz otthoni gyakorláshoz feladatokat, te is rásegíthetsz, és hatékonyabbá teheted a terápiát napi néhány perces gyakorlással.
Az, hogy nem lesz kudarcélménye, és nem válik agresszívvá attól, hogy nem értik őt, kifejezetten jó dolog, reméljük, így is marad.
Minden jót nektek!
Adri
Kedves Brigitta!
Szerintem felesleges volna bárhová is hordanod. A feladatod ennél nehezebb: légy türelemmel!
Továbbra is beszélj neki mindenről, amit láttok, és teremts beszédalkalmat, hogy lehetősége legyen megszólalni, ha akar.
Hamarosan be fog indulni, meglátod. Nincs elkésve egyáltalán.
Üdv.
Adri
378-asnak:
Szia!
Hagyd rá ezeket nyugodtan, el fogja hagyni magától, ha erőlteted, hogy az egész szót ejtse, vagy újramondatod a fél mondatot, csak rontasz a helyzeten. Nem lenne jó, ha csökkenne a beszédkedve.
Üdv.
Adri
A 379. hozzászólás írójának:
Szia!
Én is így szoktam csinálni, hogy ha nagyon sok hangja hiányzik egy kisgyereknek, akkor akár kiscsoportosan is felveszem alapozó terápiába. Ezzel próbálunk biztosra menni, hogy iskolás korára minden hang kialakuljon. Ettől még lehet, hogy rásegítés nélkül is menne, de ha van rá kapacitásunk, inkább elkezdjük korábban a terápiát, mint hogy ne végezzünk, és úgy menjen iskolába, hogy még több hangot nem ejt, mert ez hátráltatja az írás- olvasás tanulást is.
Próbáld úgy felfogni, hogy milyen szerencsétek van, hogy plusz fejlesztést kap az óvodában, ne félj, semmilyen hátrány nem fogja érni amiatt, hogy logopédushoz járt.
Üdv.
Adri
372-es vagyok, nagyon köszönöm a válaszod Adri!
A hallása teljesen rendben van, ért mindent amit mondunk neki, és amit nem tud elmondani, elmutogatja valahogy. A mozgásfejlődése is rendben van, sőt, már hat hónaposan kapaszkodva állt, 8 hónaposan meg már tett önálló lépéseket kapaszkodás nélkül, szóval ebben még kicsit gyorsabb is volt. Amit jelenleg mozgásban nem tud, (és a két éves státuszon ezt kérdezték) a páros lábbal ugrálás.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, megnyugtattál :).
Szia Adri!
A 376-os anyuka vagyok, és nagyon szépen köszönöm a válaszod!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!