Engedjem, hogy egyen mekis kaját?
Próbáljuk egészséges életmódra nevelni, én már nagyon régóta "tisztán" étkezem, a férjem azóta, amióta elkezdtük a baba hozzátáplálását, így nem kellett senkinek külön főzni.
Most 4 éves, eddig egyszer kapott egészségtelen kaját a nagyiéknál, egy cukros süteményt.
Most a kis barátainak köszönhetően felfigyelt a mekire, és ő is ki szeretné próbálni.
Azért vannak kétségeim, mert eddig ha kipróbált valamit és tetszett neki, akkor utána folyton könyörgött érte, félek, a mekis kajával is így lenne.
Legyek gonosz, és vegyünk csak salátát neki a mekiből? Vagy ha veszek neki egy sajtburgert, nem fog rászokni?
Itt a te ismereteid hiányosak.
Persze, a fehér lisztes főzelék nem egészséges, de igen, még mindig jobb, mint a búzadara, tehéntej, és a tömény cukor, meg persze rajta a cukrozott kakaó.
Évek óta edzem, jártam dietetikusnál, személyi edzőm van, elolvastam jó pár klasszikust a táplálkozással kapcsolatban, mind hazai, mind külföldi szakirodalmat. Tisztában vagyok mind a makro, mind a mikro tápanyagokkal, a nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal kapcsolatban. Ezért bizony számomra kilométerekről látszik, hogy te nem te szakértő vagy, hanem egy büdös proli, mivel azt hiszed, hogy a cukor csak akkor szar, ha sokat eszik belőle valaki, és inkább cukros kakaót adnál a gyerekednek, mintsem lisztes zöldséget.
Előre sajnálom a gyereked, gondolom 1 évesen már lesz vagy 20 kiló, de minimum 15.
“ Tisztában vagyok mind a makro, mind a mikro tápanyagokkal, a nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal kapcsolatban. ”
Igen, látjuk, teljesen fals infóid vannak mindezekről, de ne zavarjon :D
“ Előre sajnálom a gyereked, gondolom 1 évesen már lesz vagy 20 kiló, de minimum 15.”
Miután azt sem találtad el, hogy én kövér vagyok, most ezzel a szánalmas személyeskedéssel próbálkozol be? :) bájos. Van gyerekem, szintúgy vékony és egészséges, mint én, úgyhogy ez sem jött össze.
Sosem szégyen tanulni, kezdj bele te is, mert ez nagyon ciki, amit művelsz
Neked valami komoly komplexusod lehet a kilókkal, hogy minden kölyökre és szülőre tippelsz egy irreális súlyt.
Mi teljesen átlagosan étkezünk, főzünk itthon, van zöldség, hús, párolt zöldség, krumpli, tojás, kenyér, jó minőségű felvágott, sonka, időnként főzelék, stb. néhanapján pedig tejbegríz étkezések között, kb 2 havonta meki is. A gyerekem a bölcsiben jó étvággyal megeszik mindent, most lassan 3 évesen kb 14 kiló, én meg 7 hónapos terhesen 62 kiló a 168 centimhez. A férjem edző, de szerencsére nem táplálkozás-bzi, nyilván estére nem zabáljuk magunkat tele édességgel, meg nem eszünk reggelire péksüteményt, nem eszünk napközben össze-vissza kekszet, chipset, stb, csak normálisan étkezünk, és nem keserítjük az életünket ilyen görcsös dolgokkal, hogy jézusom, a gyerek lenyelt egy egészségtelen falatot.
A testmozgás és a 70-80%ban helyes étkezés szerintem nagyon jó és hasznos dolog, egyéb dolgokban ne görcsölj, és ne legyenek súly komplexusaid, mert így csak felesleges gondokat gyártasz magadnak és a gyerekednek.
Annyira béna sztereotípia, hogy aki sok mekit eszik, az biztos kövér. Én terhesen eszem rengeteg mekit meg burger kinget (heti 3-4 alkalomal) 25 hetes vagyok, és eddig fogytam 5 kilót (és előtte sem volt túlsúlyom). Cukrom, vérképem is tökéletes. Mert mennyiségre viszont nem eszek sokat. Aki sokat eszik, az meg a főzeléktől is elhízik.
Nyilván büszke amúgy nem vagyok rá, tény hogy nem a legjobb kaja, igyekszem is csökkenteni és inkább egészségesebb dolgokat enni. A vicc az, hogy én már unom is, szívesebben ennék pl főzeléket sokszor, de a konyha jelenleg felújítás alatt, a kifőzdékben meg drágább egy adag főzelék, mint a mekiben egy kis menü (és őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy több zöldséget látott, mint pl egy whopper). Egyszerűen ha nem tud főzni az ember, és az van közel, akkor az a legkönnyebb megoldás.
De amúgy továbbra sem értem, hogy mi olyan nagyon rossz van benne. Nyilván fehér liszt, zsír, tartósítószerek, ízfokozók. Ezek nem jó dolgok, pláne mértektelenül fogyasztva, de amúgy egy csomó otthoni átlag élelmiszerben is benne vannak, meg más típusú kajákban is. Múltkor is hallottam egy plázában, hogy mondták a kisgyereknek, hogy nem kaphat mekit mert az egészségtelen, erre láttam, hogy utána a kínaiban vettek neki szezámmagos csirkét tésztával. Hát gratulálok... Kb úgy kezelik sokan, mintha minimum kokain lenne benne. És emiatt lesz izgalmas a gyerekeknek. Ha szimplán a helyén lenne kezelve, egészségtelen, de semmi extra tabu kajaként, akkor sokkal kisebb hype lenne körülötte a gyerekek körében. Mint ahogy pl a gyorskajálda típusú kínaikban sem szoktak gyerekek hisztizni, hogy márpedig ők ezt akarnak enni. Az ilyen tiltás pont azt éri el, hogy birizgálni fogja a kicsi fantáziáját, mert amitől ennyire tiltanak, az csak valami nagyon finom dolog lehet (hisz különben senki nem enné, és anya nem aggódna így, hogy ráfüggök).
de hülye vagy, kérdező
te mindent elhiszel amit a neten olvasol?? en egész életemben cukron éltem, egyáltalán nem egészségtelen, csak norbi szerint. megkéne tanulni különbséget tanulni a fals és a valós infók között, mert úgy látszik ez sem megy neked..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!