A tanárok tényleg túlreagálják vagy én gondolom rosszul?
A fiam 16 évesen megkapta az első igazgatóiját, de szerintem nem jogosan. Azzal szoktak szórakozni a gimibe, hogy "vallatnak". Ez abból állt, hogy vkit kinéztek maguknak feltették az egyik padra és elkezdték csikizni.
Tegnap az egyik áldozatuk szólt a tanároknak, hogy miket szoktak csinálni a fiamék. Na ebből botrány lett az iskolában. Az igazgató bement hozzájuk órára és mondta, hogy mindenki aki bent volt ebben a "vallatásban" menjen fel az igazgatóiba. Egy órán keresztül mondta nekik, hogy ez milyen veszélyes és akár rendőrségi ügyet is csnálhatna a dologból, felolvasta a házirendnek azt a részét amiben az állt, hogy verekedés esetén ki is rúghatják a tanulókat. Mindenki kapott igazgatóit. Ráadásul mindegyik gyerek szüleit ott helyben felhívta, hogy időpontot egyeztesen velük, hogy mikor tudunk bemenni a suliba.
Ezutén az minden tanár mondta nekik az órákon, hogy mennyire csalódtak bennük és őket feleltette.
Szerintem egy csikizésből nem kellenne ekkora balhét csinálni. Nektek mi a véleményetek erről?
"...de vhogy a sok szünetért és kirándulásért és ösztöndíjakért nem panaszkodnak..." - mert ami jó, azért csak egy eszement panaszkodik, nem?
Amúgy jó kis demagógia ez a kijelentés. Ha annyira sok és kiemelkedő kedvezménye lenne a pedagógusoknak, akkor minden felsőoktatásba jelentkező kezét-lábát törné, hogy pedagógus lehessen.
Megjegyzem -pedagógusként-, hogy az a hosszú szünet annyi, amennyit a munka törvénykönyve bárki munkavállalónak előír. Csak senki nem törődik azzal, hogy mi -hivatásunk jellegénél fogva- csak nyáron vehetjük ki, ill. amikor a gyerekek már a szünidőt töltik, akkor mi még és már bőven az iskolában vagyunk és dogozunk.
A kirándulás említését nem értem. Mert ha úgy érted, hogy 25-30 gyerekkel kirándulni felhőtlen nyaralás és a kikapcsolódás netovábbja, akkor még nem vigyáztál napi 24 órában egy zsák bolhára. Én többször megtettem, és utána napokig csak aludtam. De szívesen meghívlak az idei táborozásra és kiveheted a részed abból, amit messziről, biztonságos távolságból kritizálsz:)
Ösztöndíj leginkább a felsőoktatásban jellemző és -noha nesetemben szóba se jött még ez a lehetőség-, nagyon fontos dolognak tartom a szakmai fejlődés szempontjából. Legyen minél több széles látókörű, modern szemléletű pedagógus, akikre érdemes hosszú idő távlatából is emlékezni, felnézni.
Mindezt írom úgy, hogy látom a hibáinkat is, ami nem olyan nagy csoda, ha az anyagi mellett már az erkölcsi megbecsülésünk is szinte nulla. Viszont, ha így marad, akkor a mostani középkorú pedagógusok nyugdíjba vonulásával -tisztelet a kivételnek-, azok maradnak, akik jobb híján kerültek erre a pályára (és a munkájuk is ennek a kényszernek megfelelő színvonalú lesz). De ez nem csak az ő hibájuk, ugye ez világos? És annak is világosnak kellene lennie, hogy azzal, hogy szidjuk őket am block, attól még semmi nem javul meg...
Már korábban hozzászóltam a kérdéshez is:)
Az igaz, hogy sok a tanár, de pedagógus nincs, vagy csak elvétve.
Az én tanáraimnak még volt tekintélye, mert nem csak tanítottak, hanem példát mutattak. Ha vmit mondtak, hogy csináljunk, ők is csinálták. Arra, aki pont az ellenkezőjét csinálja annak, amit mond, senki nem fog hallgatni.
Szerintem nem kamu a kérdés, viszont nem az apa, hanem maga az érintett írogat.
Ezzel a konok "azért se értem, mit magyaráztok" is értelmet nyer! De a szóhasználat is erre utal, pl. "am"=amúgy, ami a 40 évesekre nem jellemző.
A csikizés önmagában jó játék, annak aki szereti és benne van.
- Viszont, ha az illető nem akarja és lefogják, többen csikizik, az marha rossz, főleg olyannak aki nagyon csikis.
Mi is játszottunk ilyet suliban, de ésszel és csak szórakoztunk egymással, de soha nem úgy, hogy az a másiknak rossz lett volna.
A gyerek jól tette, hogy szólt a Tanárnak, viszont elég lett volna egy figyelmeztetés elsőnek és ha utána is folytatódik ez a dolog, akkor bevonni másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!