Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jogszerű, ha egy óvodában...

Jogszerű, ha egy óvodában nincs beszoktatás?

Figyelt kérdés
Tudom, legtöbb helyen nincs szülős beszoktatás. Első nap kötelező beadnia gyereket a szülőnek és a szülő nem lehet vele. De jogos ez? Nincs valami törvény ezzel kapcsolatban a gyerekek védelmére? Vagy a szülő álláspontja védelmére? Alapbetően abban az óvodában sincs szülős beszoktatás, ahova a fiam kezdett el járni. De amikor szóltunk, hogy nekünk ez nem egyezik az elveinkkel, rögtön megengedték. Nagyon olyan volt, mintha ennek nem mondhattak volna ellent. Kérem, hogy csak azok válaszoljanak, akik valóban tudják erre a választ. Nem az egyéni véleményekre vagyok kíváncsi a beszoktatást illetően.
szept. 2. 21:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/110 anonim ***** válasza:
55%
3as melyik bölcsiben van 2 hetes beszoktatás? Nálunk két nap volt, harmadikon ott kellett aludnia. Első nap ott voltam vele 9-11 között. Következő nap ebéd után mehettem csak érte, harmadik nap meg alvás után
szept. 3. 06:30
 12/110 anonim ***** válasza:
93%
A bölcsis beszoktatás 8-10 gyerekkel, akik elszórva kezdik az évet, egészen más, mint az ovis 25 gyerekkel szeptemberben. Ezért nincs. Mert ezer zázalék, hogy nem minden szülő tudja megoldani, nem minden egyerek igényli, de ott ül 4-5 véranya fél délelőtt és babusgatja a sajátját, ami a többinek sem jó.
szept. 3. 06:53
 13/110 A kérdező kommentje:
Tipikus példája, hogy a tömeg, mint a birkák mennek az óvónők véleménye után.... Nem fogok kérkedni a szakmámmal, nem írom le, de nagyon, de nagyon rosszul gondoljátok ezt az egészet. Ezért is írtam, hogy nem kérek magánvéleményt a beszoktatással kapcsolatban. Szimplán csak annyit, hogy van-e ilyen jogszabály vagy nincs.
szept. 3. 06:57
 14/110 anonim ***** válasza:
83%

Beszoktatás az is, hogy a gyerek első nap még nincs egész nap bent.

Nem csak a szülős beszoktatás a beszoktatás.

A bölcsi bölcsi, az óvoda óvoda. Az egyik nem kötelező gyerekmegörző, a másik oktatasi-nevelési intézmény. Nem ugyanaz a funkció, nem ugyanaz a korosztály.

szept. 3. 06:59
 15/110 anonim ***** válasza:
78%
A válaszaid alapján kb az ezredik pszichológus :-D
 16/110 A kérdező kommentje:
A külső körülmények a gyerek érzelmi működése szempontjából teljesen irrelevánsak... Tudok olyan helyet, ahol figyelembe veszik a lelki oldalt is és ugyanúgy mint a bölcsiben, be van osztva, hogy ki mikor szokik be. Mi oda sajnos nem jutottunk be.
 17/110 anonim ***** válasza:
81%
Kérdező, ha nem egyezik az elveiddel az óvoda (szánalom a köbön), miért oda vitted? Valami altped hely nem volt a közelben? :D
szept. 3. 07:01
 18/110 anonim ***** válasza:
100%
Nincs olyan törvény, ami a beszoktatásrol rendelkezne. A szokás szerint van vagy nincs beszoktatas az adott óvodában. A mi városunkban az a jellemző, hogy a bölcsiből erkezetteknek nincs beszoktatas, a többieknek 1 nap és egy hét között. A tapasztalat azt mutatja , minél tovább tart a beszoktatas időszaka a szülővel, annál nehezebb lesz a gyereknek a későbbiek is és annál biztosabb, hogy sosem lesz belőle boldogan oviba járó kisgyerek
szept. 3. 07:09
 19/110 anonim ***** válasza:
28%

7: aha, majomszeretet, hogy nem lököm be a gyerekemet olyan szituba, amiben rosszul érzi magát, ahol nem érzi magát biztonságban MÉG.

Elmondom nálam ez hogy ment:

A nagyszülők nálunk messzebb laknak. 1,5 éves volt amikor elkezdtünk eljárni hozzájuk hetente, hogy később ott tudjuk hagyni. Első ilyen alkalommal WC-re nem tudtam kimenni anélkül hogy ne követett volna. Egy FOLYAMAT volt, amíg elkezdte megszokni őket és ott tudtam velük hagyni - minden héten egyre jobb lett. Kb 3 alkalom alatt eljutottunk oda hogy oké volt ha a másik szobában vagyok. Majd kb még 2-3 ilyen amíg el tudtam menni rövid időre. Ennyi kellett ahhoz hogy tudjon kapcsolódni a nagyszülőkhöz, és ne az legyen az egyetlen kapocs, hogy ők az egyetlenek akikhez fordulhat, mert én otthagytam. Fantasztikusan jó kapcsolatuk van.

Az én szüleimmel nincs mert ők erre nem voltak hajlandóak. Apám évente 5-6szor látja a gyereket. Életben nem vette a fáradságot hogy leüljön vele játszani. Anyám kicsit többször jön. Vele picit jobb.

Ezt azért írtam le, mert hogy még a nagyszülői kapcsolathoz is kell hogy kialakuljon az a biztonság érzet, amiben oké hogy az elsődleges gondozó elmegy. Természetesen ez az idő előrehaladtával változik. Egy 7 éves már másképp reagál, de csak azokból az élményeiből tud építkezni, amiket előtte átélt.

Viszont egy 3 éves gyereknek többre van szüksége, mint hogy itt van Jutka néni, ő vele leszel egész nap, pá. Ha nincs lehetősége megismerni úgy hogy közben biztonságban érzi magát (mert ott vagyok), az rengeteg felesleges (a gyerek számára sokszor nehezen feldolgozható) feszültséget generál, hátráltatja a beszoktatást, illetve egyenes út az otthoni még több (felesleges) hisztihez (ami ugye a felgyülemlett feszültség levezetésére is szolgál).

Az én lányom volt bölcsis. Magánbölcsi (mert államiba nem fért be). Viszont a bwszoktatás 2 hét volt. Első héten ment vele a férjem. A második héten hagyta ott 1-2-3-5 órára. Az áttörést az okozta, amikor a gondozó rá tudott hangolódni, és kitaláltak közösen egy játékot egy kiskutyával. Így amikor reggel mondta neki, hogy gyere keressük meg a kutyust, akkor már sokkal könnyebben indult be, mert már kapcsolódott hozzá. De ehhez kellett, hogy az első héten ott legyen a férjem és látta, hogy együtt játszanak a gondozóval és a kutyussal.

Ezt az óvodában nem tudják megcsinálni egyenként, még ha akarják sem, mert túl sok a gyerek.

Az óvodai beszoktatást ő nagyon könnyen vette, de az első napokban igényelte, hogy ott legyek, ki is mondta, ahogy azt is, hogy amikor már ott kellett maradnia, hogy anya, már be tudok menni egyedül.

4,5 éves. Az ismeretlen szituációknál még mindig fogja a kezem és úgy megy bele. Pl hétvégén egy síiskola nyíltnapján voltunk. Senkit nem ismert, sosem síelt még. Viszont neki már ennyi elég, hogy a kezdeti félelmét a közelemben levezeti az első 5-15 percben. És amikor az oktatóval kellett csúsznia, semmi problémája nem volt. Figyelt rá, kommunikált vele.

És meggyőződésem, hogy azért tudja az ilyen szitukat jól kezelni, mert sosem volt direkt “belökve a mély vízbe”.

Ami álláspontot te képviselsz, én úgy a kutyákat képzem. Viszont egy gyereknek sokkal összetettebb lelki világa van, mint egy kutyának. ;) amit ha nem veszel figyelembe, károkat okozol - akár egy életre.

szept. 3. 07:53
 20/110 anonim ***** válasza:
100%

A beszoktatásra nincs semmi törvény. Az óvoda házirendjében írhatnak erről.

De mivel nagyon egyéni, így sok helyen abba sem foglalják bele.

Nálunk pl van akit első nap betesznek, van akivel a 3 napot végigüli anyuka.

Bölcsödében sem egységes ez. Lányoméknál pl itt 4 nap volt összesen, barátnőméknél 3 hét.

Nincs erre szabályozás.

szept. 3. 08:41
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!