Mosható pelenkával kapcsolatban milyen kételyeid vannak? Megengeded, hogy megpróbáljam eloszlatni őket?
Látom, hogy van most itt kint egy ilyen témájú kérdés, annak kapcsán jött az ihlet, hogy kiírjam ezt a kérdést.
A másik: végigolvastam a korábbi ilyen kérdéseket és sajnos az a meglátásom, hogy sokszor teljesen téves elképzelések keringnek ezzel kapcsolatban, ezeket szeretném eloszlatni. Remélem partnerek lesztek benne :)
Én nem fogok érveket mondani: lusta vagyok.
Ha még érvek is kellenek: a párom reggel-este leviszi a szemetet, tehát büdös nincs otthon. A 29 nm-en nem tudnék hová teregetni ennyi ruhát. A kislányom szerencsére nem érzékeny bőrű, így mindegyik pelenkát elviseli magát, mindig az akciósat vesszük. Én is úgy látom, hogy a bodyból is nagyon nehéz kiszedni a kakit, márpedig ha a pelusban benne maradna, nem adnám rá újra. Azért meg, hogy "divatos legyen" ráadok egy csinos szoknyát - majd ha annyi idős lesz, hogy érdekli.
Én amennyire lehet szelektíven gyűjtöm a szemetet, igen. Gyakorlatilag amióta létezik Mo-n szelektív hulladékgyűjtés, azóta. Sajnos az ételmaradék gyűjtése még mindig nem megoldott (főleg nem városban), de pl. olajat már tudunk külön gyűjteni.
Lehetlőségeket igyekszem felsorolni, mert sok-sok választási lehetőség van. Azt már említettem, hogy a kakit nem kell a kukába dobni, mehet a wc-be is
Örülök, hogy van egy társ is. :)
Neked pedig annyit írnék: én is nagyon hiányolom az üzletekben a mosható pelenka és ahhoz tartozó felszereléseket. Sajnos eddig tényleg csak neten lehet ilyesmit kapni. De külföldön már terjed, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb itt is el fog.
Meg persze azt, hogy tök jó, hogy jelentkeztél, így nem érzem magam ufónak. :)
A lustaságot elfogadom, bár csak részben, mert ha egyébként is mosol, akkor ez csak plusz adagot jelent maximum.
Hogy a garzonba nem teregetsz, azt is, de biztos ezt is meg lehet oldani, vannak fűtőtest fölé szerelhető pici teregetők, amin 1-2 napi adag elférne. (Divatolást én is csak egy apró pozitív "mellékhatás"-nak tartom)
Sosem mosok semmi 90 fokon, a pelust is 60 fokon, 3 naponta mosok, az havi 10 mosás ami csak a pelus.
Amúgy aki moshatózik az tapasztalataim szerint a szemetet is külön gyűjti, és megválogatj azt mit visz haza, tudatos vásárló lesz. Én külön gyűjtöm az üveget, a műanyag falkont, a papírt, és a fémdobozt. Nagyon odafigyelek a környezetre, ugyanis minden szemét amit kidobok azt a kisfiamra hagyom hátra.
Jó lenne ha az eldobható pelenkának kitalálnának egy külön gyűjtést, és azt valahol elégetnék, akkor estleg nem lennék ennyire ellene.Mert most az a nagy helyzet, h irtózatosan drága és környezetszennyező az előállítása, és 2-3 óra viselés után megy a szemétbe :(
AMIÉRT KIÍRTAM A KÉRDÉST:
Nem azért, hogy osszam az észt. Hanem mert emlékszem, hogy én is hasonlóan gondolkodtam, mint ti. Hasonló problémák merültek föl bennem. Aztán már nem is tudom miért, de elkezdtem olvasgatni a témában és rájöttem, hogy amiket gondoltam magamban és gátolt abban, hogy kipróbáljam, azok a dolgok tökre nincsenek így. (vagy ki lehet őket küszöbölni)
Tökre jó lett volna (utólag), ha valaki előbb mesél nekem erről, hogy ilyen is létezik.
Illetve a másik: olyan sokszor olvasom, hogy sokunknak anyagi gondjaik vannak. Szerintem 10.000 Ft is számít valamit. (a baba kényelme pedig megmarad) Még rosszabb amikor azt olvasom, hogy szabályszerűen spórol valaki a pelenkák számával. Nekik meg abszolút tudom ajánlani, hogy tegyenek egy próbát, mert sokkal rosszabbat tesznek azzal a babának, hogy pl. 3 pelenkában ül összesen egy nap alatt.
Nem olvastam el mások ellenérveit, úgyhogy ami nekem eszembe jutott, lehet hogy már leírták. Ha ki akarom mosni a kakis pelenkát, nyilván nem fogom a többi ruhával együtt betenni a mosógépbe, így vagy az van hogy kimosom külön, vagy hogy megvárom, amíg összegyűlik pár db. Ha az előzőt választom (hogy kimosom egyenként, akkor pazarlom a vizet, áramot, mert a mosógép forog egy db pelenkával. Ha az utóbbit, hogy bevárok 5-6 db pelenkát, akkor büdös lesz a lakásban, ezt senki sem bírná elviselni, és egy beszáradt kakis pelenkából a mosógép még 100 fokon sem viszi ki a szennyeződést. Erre tudsz mondani valami jó érvet?
Szerintem a mosható pelus azoknak válik be, akiknél van min. 3 pici baba a lakásban, és minden nap összegyűlik legalább 15-20 db pelenka, amit a nap végén ki tud mosni egyszerre. Így kifizetődő minden szempontból, de máskülönben nem.
Nálnk szelektív hulladékgyüjtés van, eddig 35 literes kukánk volt(most már 110 l), amit csak 2 hetente vittek, ebbe ment a maradék szemét, a biohulladéknak külön kuka van, és műanyag, papír, fém hulladékot zsákba gyüjtjük, mennyiségi megkötés nélkül és az ingyenes, azt 2hetente viszik. Mindig elöblitek minden csomagoló anyagot, hogy beletehessem a szelektívbe. Nagyon örültem, hogy bevezették ezt nálunk.
Viszont ettől még nem vagyok hajlandó mosni a kakis pelusokat (4szer kakil egy nap, 5,5 hós), inkább vettem biologiailag lebomlót, amit persze nem dobhatok a biokukába, mert teljesen nem bomlik le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!