Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nők, mit szólnátok hozzá, ha leendő férjetek a házasság előtt házassági szerződést szeretne íratni veletek?
Ezt a kérdést már több mint két hónapja raktam fel.
Azóta beszéltem egy ügyvéddel is.
Azzal nincs is probléma, hogy a házasság előtt veszel egy házat, az mindig is a tiéd lesz csak a házasság utáni értéknövekedés feleződik.
Azzal van a gond ha te a házasság előtt szerzett vagyonod a házasság után költöd el. Nem tudod bizonyítani pontosan, hogy nekem mennyi volt a házasság előtt és mennyi volt a feleségemnek. Ezt csak házassági szerződéssel lehet.
85-os,ez így korrekt :-) szépen nő a feleséged tulajdonresze az együtt töltött idővel, így biztositod, hogy ne semmizzen ki téged egy-két év után, de ő sem fog a híd alá kerülni mondjuk 20 év után.
Akik pedig itt azt írják, hogy de, olyan szerződés kell, hogy de, csak annyi járjon neki, amennyit hozott, vagy amennyit a házasság alatt szerzett... hát, ne akarjátok magatokat olyan helyzetbe hozni, hogy szültök 4-5 gyereket, ezalatt vagyont nem gyujtotok, majd 20 év után üres zsebbel tavozhattok abból a házból, ami addig az otthonotok volt..arról nem is beszélve, hogy simán lehet olyan, hogy férj lebetegszik, átmenetileg munkanélküli lesz, vagy bármi, és a nőnek kell helyt állnia. És akkor válás esetén meg köze se legyen ahhoz a házhoz, amiket éveken át ő tartott fenn? Aha...
Van egy fontos szempont, amit érintettek itt néhányan. Ez a fajta szerződés nemcsak azért köttetik, hogy majd a feleség ne vigyen mindent. Hanem: konkrét esetet mesélek az ismerőseim köréből.
A férfi sajnos a házasságkötés után 1 évre rá autóbalesetben meghalt. Az elhalálozás után előjöttek hetedhét rokonok, olyanok, akiket a férj alig ismert, messze laktak, nem volt kapcsolat, és perelték a nőt a házért, mivel nem volt még közös gyerek... Azért a házért, amelyet élettársi kapcsolatuk alatt építettek.
Egy ilyen szerződés egy ilyen esettől is megvéd!!!
Nem nősültem még meg (így nincsenek ez irányú közvetlen tapasztalataim), ellenben behajtócégnél dolgozom, ahol peranyagokat készítek elő (illetve végzek némi nyomozást, kalkulációkat és foglalkozom gazdasági-szakmai kérdésekkel... etc.) ügyvédek számára... stb., szóval nem egy csúnya válási üggyel kapcsolatos vagyonmegosztási procedúrával találkozom hetente.
Két tanácsom van:
Az első, hogy amit be akarsz dobni a közösbe (vagy csak akarsz a vagyonodból egy elkülönített pü.-i tartalékot képezni magadnak), azt vedd meg a házasság előtt - a cél, hogy mindig tudd papírral - egyértelműen és minden kétséget kizáróan - bizonyítani, hogy milyen vagyontárgy milyen mértékben a tiéd (mikor keletkezett - a legfontosabb). Nagyon szépen hangzik amit már sokan leírtak előttem a bírósági eljárásokról és a vagyonmegosztásról, de a valóság az, hogy ha az exnejed ügyvédei jobb kapcsolatokkal rendelkeznek a tieidnél, akkor pl. a 24 milliós ingatlan megosztása az eredeti 20+2 és 2 helyett 12-12-ről fog indulni (ha van gyerek és a bírónő családos :D...), ha a házasság idején vásárolod meg a házat!
A második az, hogy a válás pedzegetése előtt fordulj szakemberhez, mert a legtöbb esetben bizony az nyer, aki gyorsabban merít nagyobbat...
Sok sikert!
Én a 49-essel értek egyet, a fő gond, hogy csak neked lesz különvagyonod, így engem is rosszul érintene. Nekem is kell tartalék, ha esetleg beüt a krach, ami ott van egyből, és egy albit ki tudok venni belőle, ha a többi pénzen menne a megosztási vita/per, úgyhogy én így csak később mennék hozzád.
De én egyébként se házasodnék saját vagyon nélkül. A szerződéssel nem lenne gondom, én is szeretnék majd, egyrészt, hogy pl a hőn szeretett motoromat ne kelljen eladni vagy újra "megvenni" (és nyilván a párom is ragaszkodna majd néhány dolgához), másrészt, mert én szeretném, ha a fizetésünk néhány százaléka különvagyon maradhatna, amolyan vésztartaléknak. Aztán az már más kérdés, hogy kelleni fog-e valaha is, vagy megvalósítható-e az ötlet. Gyereket nem tervezünk.
De ha a háta mögött papírozgatsz, lehet, hogy pont rosszul fog elsülni, legalábbis én úgy érezném, hogy elárultál. És nem tudni, ez az érzés mit hoz ki az emberből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!