Mi a véleményetek arról, hogy bevezetik a menstruációs szabadságot?
Én nő vagyok, szerencsére nincsenek olyan erős görcseim, de teljesen megértem ezt a döntést. Engem nem zavar, sőt, támogatom. De nagyon sokan valamiért ellene vannak. Kíváncsi vagyok a gyakorikérdések népe milyen véleményen van. Szerintem most releváns lehet, hogy a válaszokat férfi vagy nő írja-e, úgyhogy, ha nem gáz, légyszíves írjatok nemet is a válaszotokhoz.
"Terézváros képviselő-testülete ma elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek... ...a szabadnap nem automatikus, a spanyol rendszerhez hasonlóan itt is orvosi igazolással kell alátámasztani a problémát."
#128 és #129
Köszönöm, hogy ezt leírtátok, teljesen igazatok van, erről szól ez az egész. Aki nem akarja továbbra sem megérteni, az menthetetlen.
De, megértjük.
Viszont a valódi bajotok nem a menstruáció, hanem a nagyon komoly rosszúllétek, amire eddig is volt megoldás: orvos, táppénz.
Egy férfi is tud úgy ébredni, hogy a hasa annyira görcsben van, hogy felállni is pokoli fájdalmas, és hasonlók, ilyenkor szoktunk táppénzre menni.
Nálatok ez miértnem opció ebben az esetben?
Miért kiváltságosabb dolog menstruálva görcsölni, mint pénisszel görcsölni?
A legtöbb nő sem.
De ha így ébrednél, mit csinálnál?
Gondolom táppénzre mennél.
Ezért nem értem ez miértnem opció a nőknek.
Ez a plussz szabi csak lehetőséget biztosít a visszaélésre, mert hirtelen 10 nőből 8-9-nek lesz elviselhetetlen menstruációja, amig ez valójában kb 10-ből talán 1-2.
Valahogy úgy kéne ezt az egészet megvalósítani, hogy ne lehessen visszaélni vele. De én nem vagyok elég okos, hogy tudjam, hogy ez hogyan lehetséges. Remélem kitalálják az okosak, és akkor nem lehet majd vádaskodni, hogy ez is meg az is csak kamuból veszi ki azt az egy napot.
134, de ez egy hülye hasonlat! Egy nemlétező alhasi fájdalmat akarsz hasonlítani egy létező betegséghez:D
Igen, táppénzre mennék, mert WTF valami bajom van és nem tudok moccanni, úgy fáj.
De ha egy diagnosztizált betegségem van, akkor nem vészhelyzeti megoldásokat akarok.
Nekem most is van egy betegségem ami miatt a munkahelyem extra körülméneket biztosít nekem. Enélkül bszhatnám az egészet úgy ahogy van, így meg tudok dolgozni rendesen.
Az a gond, hogy te rosszhiszeműen állsz hozzá, met azt feltételezed, hogy majd mindenki vissza fog élni vele. De... igazából mi alapod van ezt feltételezni? Te azt állítod, hogy a nők általánosságba véve ki akarják hasnzálni a rendszert, és a nőgyógyászok korruptak.
Ha ilyen feltételezeéseink vannak, akkor a táppénzt is be kéne tiltani, hisz bárki rátelefonálhat az orvosra, hogy "jaj, nagoyn rosszul vagoyk, írjon ki doki" és annyi. Valahogy... mégsem teszi ezt az emberek 95%-a...
135 vagyok. Amúgy azzal egyetértek, hogy vegyék szigorúan és ne engedjék kihasználni a rendszert, dehát ez alap hozzáállás kéne legyen minden létező rendszernél.
Elvileg az orvosok nem diagnosztizálhatnak csakúgy akármit. Az, hogy fáj, nem bizonyító erejű, biztos léteznek erre vizsgálatok. Férfiként viszonylag ritkán jártam nőgyógyásznál, szóval nem vágom:D
De ha látványosan ugrásszerűen megnő az ilyen betegek száma, még mindig lehet módosítani a törvényen, hogy szigorúbb legyen.
Az egészet talán pont az ilyen stigmatizálás ellen találták ki, hogy az menstruálást se egy ördögtől való dolognak kezeljék, főleg ne alibinek, hanem pont hogy foglalkozzanak a problémával és létező dologként kezeljék, és az ezzel együtt járó BETEGSÉGEKBEN szenvedő nők se egy tálcán legyenek kezelve az egészségesekkel. Sok országban sorban hozzák témába, és ez egy emberközpontú gondolkozás, aminek örülni kéne, nem ellene lenni. Japánban 1947 óta védi törvény a menstruáló nőket, de a nőknek csak 0,9%-a él a menstruációs szabadsággal. Tehát nem hiszem visszaélnének vele.
Minden olyan dologgal egyet kell érteni ami figyelembe veszi az egyéni problémákat, így kicsit meg tud szakadni ez a rabszolgaközpontú munkaerőpiac, ahol mindenki gyógyszerrel teletömve kénytelen taposni, az egyéni betegségeket nem figyelembe véve, mindenki oldja meg ahogy tudja, (meg akinek már vmi baja van azt már majdnem "munkaképtelenként" kezelik) miközben köztudottan egy beteges társadalomban élünk.
Gondolni kell arra is aki mondjuk egy alkalmi betegség miatt csak részmunkaidőt tud vállalni.. nem az a megoldás hogy így járt, hanem a munkahely biztosítson megfelelő körülményeket. Ha valakinek 2 óránként inzulinoznia kell magát, akkor adjanak rá lehetőséget.. Aki egy hónapban két napot otthon marad menstruáció miatt, attól még lehet értékes munkaerő. Efelé kell menni! Aki meg amúgy sem élne vele, azt meg miért zavarja ha másnak ez egy életbevágó könnyítés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!