Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért egészségesebb a vegánság?

Miért egészségesebb a vegánság?

Figyelt kérdés
Vagyis értem, hogy milyen előnyei vannak annak ha az ember nem eszik állati eredetű termékeket. De a növények is valamennyire károsak, a vegyszerezéstől. Akkor ezzel az erővel mindkettő (növények is meg az állati e. t.) káros lehet, nem?

2018. febr. 1. 16:12
 81/106 anonim ***** válasza:
64%

Nem hiszem én sem, hogy bárki hitelesebb lenne a sértegetéstől, de az egetverő hülyeségek, minthogy halból könnyebb bevinni a D vitamint, mint a napfényből, az elég sokaknál kiveri a biztosítékot. Nálam is.

"Igenis napi fél-másfél óra napfényt nem tudunk összehozni egy átlagos téli napon, nekem ez még úgy sem megy, hogy sokat süt a nap és akkor megyek ki, amikor akarok. Amikor irodában dolgoztam, főleg nem volt rá esélyem."

Nem is értem miért nem. Mindegy, hogy hol dolgozik az ember, van fél-egy óra ebédszünete, és nyugodtan elköltheti az ebédjét odakinn is; illetve én megebédelek 15 perc alatt, aztán sétálok egyet, ha kedvem van. De amúgy meg, az ablak mellett ülök, így sokszor egész nap követlen napfény ér. Aztán meg munkába is el kell mennem valahogy, és haza is.

"S határozottan van olyan, hogy hétvégén NULLA a napsütés, az máris egy 17 napos időszak napsütés nélkül egy keményen dolgozó embernek, aki nem tud csak úgy kipattanni 1 órát csak sétálni, mert a szünetében ennie kell."

Nem csak a követlen napsütés juttat D-vitaminhoz, de mindegy. A nap pedig egész nap süt, ha közvetetten is, de érnek a nap sugarai, attól hogy nem tűző napfénnyel nézel szembe. Kicsit félreértelmezed ezt a témát.

De szerinted a szegény, dolgozó ember, aki arra lusta, hogy kimenjen hétvégén a szabadba egy órát, az annyira ügyel az egészségére, hogy bevág a téli hónapokban minden nap fél kiló halat, vagy a fent említett 6 kiló húst? Ne nevettess kérlek.

Fizikai képtelenség csak étkezésből megfelelő D vitamin mennyiséget bevinni, mert egyszerűen nem erre van kialakítva a szervezetünk. A D vitamin ideális forrása a napfény, és nem az étel, különben nem is lenne képes a bőrünk a szintetizálására, és sokkal nagyobb mennyiségekben fordulna elő az élelmiszerekben.

"de ne várjátok, hogy valaki 3 kapszulát boldogabban kap be, mint egy vadlazacot"

Senki nem javasolta itt a kapszulát, csak a napfényt. De te biztos minden nap benyomod a fél kiló halat :) Kösz,én inkább kimegyek a napra.

Semmilyen kapszulára nincs szükség megfelelő vegán étkezés mellett.

"de még én se mernék vegán lenni, félnék a tápanyaghiánytól és sokat romlana az életminőségem."

Mégis milyen tápanyag hiányától félnél? Mert nincs olyan, amit ne lehetne növényi forrásból bevinni. Ez csak a te tájékozatlanságodat igazolja.

"viszont nagyon jó tápanyagforrások, könnyebb lehet velük az élet"

Szerintem pedig pont, hogy nagyon rossz tápanyagforrások:

- a vörös és feldolgozott húsok a WHO szerint 1-es és 2-es típusú rákkeltő anyagok, tehát az arzénnal és a cigarettával egyenértékűen károsak

- a halakban higany, műanyag, tengerekbe öntött olaj és rengeteg egyéb szennyanyag található

- az állatokat, melynek húsát, tejét, tojását fogyaszja az ember bezárva, sötétben, rettenetes körülmények között, beteg állatokkal együtt, a saját hugyukban-szarukban tartják; antibiotikumok, állati hormonok, gmo takarmány, dioxin és egyéb toxinok találhatóak ezekben az élelmiszerekben, nem is beszélve a sok káros telített zsírsavról, koleszterinről.

- emellett nincs olyan tápanyag, amit ne lehetne jobb, tisztább forrásból is bevinni.

"S csak mert a vegánok szerint egészségtelen, sokunkat azért elég nehéz meggyőzni erről"

Nem csak szerintünk egészségtelen, hanem számtalan tanulmány szerint. De ha nehéz meggyőzni erről, hát kérlek, győzz meg te, miért fogyasszak:

- kazeint

- laktózt

- állati hormonokat

- endokannabioidokat

- telített zsírt

- koleszterint

- higanyt

- műanyagot

- dioxinokat

- gmo takarmány-maradványokat

- antibiotikumokat

- egyéb oltásokat

- szteroidokat

- rákos sejteket (nemrég szivárgott ki ugye a hír, hogy a rákos húst is feldolgozzák)

- állati fekália-maradványokat

- hem vasat

-heterociklikus aromás aminokat (a hús sütésekor keletkező rákkeltő vegyületek)

- az állati zsiradékban természetes úton előforduló transzzsírokat

- policiklikus aromás szénhidrogéneket

- a borjak emésztését segítő állati enzimeket (a tehéntejben található)

Ja várj, sejtem, a feléről azt sem tudod mik azok vagy miért van velük gond.

2018. febr. 12. 21:49
 82/106 anonim ***** válasza:
75%

" Igenis napi fél-másfél óra napfényt nem tudunk összehozni egy átlagos téli napon"

Ebben az a vicces, hogy nem is kell.

A D vitamin zsírban oldódik, a szervezet sokáig tudja raktározni amennyiben március végétől október végéig elegendő dózisban jutottunk hozzá.

Soha nem szedtem d vitamint, mégsem szenvedek belőle hiányt.

Egyébiránt más fajoknak is ugyanúgy szükségük van d vitaminra, és rejtélyes módon egyik sem betegedett meg a hiányától.

Mellesleg pedig télen sem annyira rossz a helyzet. Most február van, az UV napról napra erősödik, jelenleg az októberi értékeknek felel meg.

" de még én se mernék vegán lenni, félnék a tápanyaghiánytól és sokat romlana az életminőségem"

Ez mennyire álságos érvelés már :D

Eleve semmit nem szabadna félelemmel, és negatív feltételezésekkel kezdeni, mert ilyen hozzáállással bármibe bele lehet bukni. Tápanyaghiányt összehozni - úgy, hogy fogyasztasz gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket és magvakat (de minimum elegendő gyümölcsöt és zöldséget) - kész művészet. Főleg a 21. sz-ban elérhető tápanyagok adatok, kalória táblázatok sokasága mellett.

Én ennél sokkal nehezebb és bonyolultabb dolgokba is vágtam már bele, de számomra nem volt kérdés, hogy meg tudom -e csinálni, mert egyértelműen igen volt a válasz. És így is lett :)

" csak mert a vegánok szerint egészségtelen"

Nem csak szerintünk káros és egészségtelen :)

" sokunkat azért elég nehéz meggyőzni erről"

Az már nem a mi bajunk.

" Plusz sok ember inkább él rövidebben és önzőn és nagy ökolábnyommal"

A mai kommerciális plant-based élelmiszer felhozatal mellett már ezt sem nehéz megcsinálni. Kb semmiről nem kell már lemondani.

" Ez is érthető álláspont (amíg nem okoz túl sok állatnak szenvedést, mert azt rühellem"

Paradoxon.

" Rengeteg egészségtudatos is bőven alapoz állati termékekre, mivel így is leélhet 120 évet egészségben, ha jól válogat és a génjei sem rosszak. "

Persze. Ahogy egy alkoholista és egy kemény drogos is élhet sokáig. Ozzy egész életében piált és drogozott, mégis 70 éves lesz. Szóval ez nem egy érv.

2018. febr. 12. 21:55
 83/106 anonim ***** válasza:
18%

Nagyon elkanyarodtunk már a kiindulóponttól. Olyan állításokat tulajdonítotok nekem, amiket nem is mondtam. Én csak annyit állítottam, hogy a koleszterinfogyasztás nem káros (ezt már az amerikai kormány is hivatalosan elismerte, ami nagy szó), a hem-vastól sem lesz a hús karcinogén, a hal alapvetően egészséges étel, illetve (és ez a lényeg, az eredeti kérdésre is ez a válaszom) hogy nem csak növényevőként lehet valaki egészséges. Sőt, vannak jópáran, akiknek a növényi étrendtől éppen romlott az egészségük.

A vegán próféták, köztük Esselstyn számomra (és nem vagyok vele egyedül) nem hitelesek. Köztük is van, aki nem is 100% vegán, persze erről kevesen tudnak.

A többi már csak részletkérdés. Ha nem egészségesebb a növényi étrend, mint egy olyan, amiben vannak állati eredetű ételek is, akkor miért erőlködjek, hogy számomra élvezhetetlen ételekből vagy tablettákból vigyem be, amire szükségem van? A környezetvédelmi érvek is gyengék (nem a vegán étrend a legfenntarthatóbb), ha pedig nem eszek ipari állattartásból származó élelmiszereket, akkor a hús- és tejipart sem támogatom. A húsukért tartott állatokat én is sajnálom, de az egészségem számomra fontosabb.

Foggy: értem, amiket írsz, csak nem értek velük egyet, és ezt a jogomat fenntartom. Úgy is mondhatjuk, hogy abban egyetérthetünk, hogy nem értünk egyet kb. semmiben. És akkor sem fogsz meggyőzni, ha sértegetsz, meg gúnyolódsz. Én pedig, veled ellentétben, nem akarok meggyőzni senkit az igazamról. Ezért nem is pazarlom rá az időmet, hogy linkeljek meg bizonygassak. Akit érdekel, hogy mennyi vitamin van a tengeri halakban, vagy mennyi dioxin a rizsben, az majd utánanéz.

2018. febr. 12. 23:54
 84/106 anonim ***** válasza:
69%

"Nagyon elkanyarodtunk már a kiindulóponttól. Olyan állításokat tulajdonítotok nekem, amiket nem is mondtam. Én csak annyit állítottam, hogy a koleszterinfogyasztás nem káros (ezt már az amerikai kormány is hivatalosan elismerte, ami nagy szó), a hem-vastól sem lesz a hús karcinogén, a hal alapvetően egészséges étel, illetve (és ez a lényeg, az eredeti kérdésre is ez a válaszom)"

Aha

"nem csak növényevőként lehet valaki egészséges."

Persze, lehetsz dohanyoskent is egeszseges, csak attol meg nem lesz egeszseges a dohanyzas.

"Sőt, vannak jópáran, akiknek a növényi étrendtől éppen romlott az egészségük. "

Aha, mert olyanok nincsenek, akiknek a huszabalastol romlott az egeszseguk?

Nem minden egeszseges ami vegan, nagyon meglepo, tudom.

"A vegán próféták, köztük Esselstyn számomra (és nem vagyok vele egyedül) nem hitelesek. Köztük is van, aki nem is 100% vegán, persze erről kevesen tudnak. "

Huhh, ennek a hatasara egybol atgondolom am a vegansagot...

"A többi már csak részletkérdés. Ha nem egészségesebb a növényi étrend, mint egy olyan, amiben vannak állati eredetű ételek is, akkor miért erőlködjek, hogy számomra élvezhetetlen ételekből vagy tablettákból vigyem be, amire szükségem van?"

LOL :D

Egeszsegesebb a vegan, nyugi, csak nem akarod elfogadni, mert izlik neked a dog.

"A környezetvédelmi érvek is gyengék (nem a vegán étrend a legfenntarthatóbb), "

Nem?

Akkor leirhatnad, hogy melyik etrend alapanyagainak az elkeszitese igenyli a legkevesebb munkafolyamatot. :D

"ha pedig nem eszek ipari állattartásból származó élelmiszereket, akkor a hús- és tejipart sem támogatom. "

A hust amit te eszel ugy idezik meg?

"A húsukért tartott állatokat én is sajnálom, de az egészségem számomra fontosabb. "

Fszt sajnalod te oket :D

Ha meg az egeszseg lenne szamodra fontosabb, akkor vegan lennel, ha annyira sajnalnad oket, akkor az 2344234434343443 vegan kaja kozul keresnel parat, ami izlik a pofadnak, ennyi.

"Foggy: értem, amiket írsz, csak nem értek velük egyet, és ezt a jogomat fenntartom. Úgy is mondhatjuk, hogy abban egyetérthetünk, hogy nem értünk egyet kb. semmiben. És akkor sem fogsz meggyőzni, ha sértegetsz, meg gúnyolódsz. Én pedig, veled ellentétben, nem akarok meggyőzni senkit az igazamról. Ezért nem is pazarlom rá az időmet, hogy linkeljek meg bizonygassak. Akit érdekel, hogy mennyi vitamin van a tengeri halakban, vagy mennyi dioxin a rizsben, az majd utánanéz."

Egyresz, nem ertem, hogy mi ez a pnci mentalitas, hogy ennyire leragadtal a "nagyon serto" stilusomon, ember, ha leirsz valamit, foleg, ha ekkora baromsag, akkor ne hidd azt, hogy nem fog valaki alacsonyabb szellemi kepessegunek gondolni e teren, persze biztos te is jo ember vagy, atsegited a nagyit az utons, stb, mit tudom en..

Kulonben is, qrva mindegy a stilusom, nem arrol beszelgetunk, hogy nekem milyen teren kene fejlodnom.

Nem tudsz ervelni, ez van.

2018. febr. 13. 13:43
 85/106 anonim ***** válasza:
67%

"Látom, elszabadultak a sértegetések, pedig azzal nem lesztek hitelesebbek... "

Nem am, es?

Erveles is volt, csak az nem jutott el az agyadig.

Nem ertelmezett it senki semmit felre.

Szerintem is a tapkieg az egyeduli amivel biztosra mehetsz, hogy nincs hianyossagod egy tapanyagbol, fuggetlenul, hogy vegan vagy, vagy mindenevo.

"Amúgy ha meg is lehet oldani valamit vegánként, nem fog mindenki szimpatizálni azzal a stílussal, ez van."

Nem erdekel, hogy szimpatizalsz-e vele, vagy nem, de nem tudom miert kell tudomanytalanul kijelenteni, hogy a vegan etrenddel problemak vannak.

Egyszeruen ignoralod, hogy mi a F van, nagyon intelligens dolog.

"Szeretem, ha értelmesen leírják, hogy milyen növényi alternatívák vannak, de ne várjátok, hogy valaki 2 kapszulát boldogabban kap be, mint egy vadlazacot."

Leszarom, hogy a doglott halat preferalod a pofdba tomni, csak ne csinalj ugy, mintha az lenne az egeszseges, csak mert neked, szemely szerint finom, te kis ur.

"Akármilyen is az ökolábnyomának a különbsége a két esetben. Én személy szerint mindenféle tényezőt szeretek figyelembe venni, "

Latjuk, mennyire. :D

"de még én se mernék vegán lenni, félnék a tápanyaghiánytól "

Gondolom a szellemektol is felsz akkor, ilyen agykapacitassal.

Nem tudom, milyen eletminosegromlasrol beszelsz, de ok, biztos ugy van, heh..

"de sok növénycsoportot jobb kerülnöm"

Allergias vagy, vagy mi?

A 34343434 novenybol csak talalsz valamit, amit megehetsz....

"Az állati termékek sem egyformák, viszont nagyon jó tápanyagforrások, könnyebb lehet velük az élet. "

Szep kis informalatlan kijelentes.

"S csak mert a vegánok szerint egészségtelen, sokunkat azért elég nehéz meggyőzni erről."

Attol, hogy "titeket" nehez meggyozni errol, meg nincs igazatok, csk ignoraljatok a tenyeket.

"Plusz sok ember inkább él rövidebben és önzőn és nagy ökolábnyommal, de vegán sosem lesz."

Qrvara leszrom, a szemelyes preferenciadat, az a kerdes, hogy miert egeszsegesebb a vegansag, es nem vagy kepes ervelni, ez a nagy helyzet, reagalj a kijelentesekre, ne majomkodj, nem erdekel a szemelyes ertekrended, fszsagnak tartom, ahogy te is az enyemet, nyilvan, de nem errol szol a vita.

"(amíg nem okoz túl sok állatnak szenvedést, mert azt rühellem, de sajna azt is értem, hogy ez nem mindenkit érdekel"

Ruhelled, mi? Nehogy mar a vegen kideruljon, hogy nagyobb allatbarat vagy, mint a veganok osszessegben. :D

El tudom kepzelni, mennyire erdekel, hogy agyonkinozzak a sok allatot, ha kozben fizeted az ipart.

Rohdt hiteles vagy.

"Rengeteg egészségtudatos is bőven alapoz állati termékekre"

Aha, onmaguk parodiai, csak erzed veluk a kapcsolatot, ezert neked szimpatikusak, szereted azt, hogy ami neked izlik, arrol jo dolgokat hallasz, ezert ignoralod szembetunoen az ellenvelemenyt, es ervelni Sem vagy hajlando.

Ettol meg nem a leheto legegeszsegesebb egy etrend sem, ami nem 100% novenyi.

"mivel így is leélhet 120 évet egészségben"

Ja, egy reszuk, veletlenul, ahogy sok mas egeszsegbszo eletmodot elo ember is van, hogy sokaig kihuzza.

"Ennél cizelláltabb egészség még engem sem érdekel..."

Engem meg a te szemelyes prefernciaid nem erdekelnek, a kerdesre valaszolj, es ervelj! Na?

2018. febr. 13. 14:07
 86/106 anonim ***** válasza:
62%

"(ezt már az amerikai kormány is hivatalosan elismerte, ami nagy szó)"

Az amerikai kormánynak mi köze az egészségügyhöz?

Ha a magyar kormány most elismeri, hogy Soros egy magyargyűlölőmigránssimogatóballibsi, akkor az úgy is van?

Na ne röhögtess.

"a hem-vastól sem lesz a hús karcinogén"

A WHO szerint igen, ha neked más kutatási eredményeid vannak erről, kérlek sürgősen tájékoztasd a világ legnagyobb egészségügyi szervezetét erről nehogy lemaradjon tőled...

"a hal alapvetően egészséges étel"

Mi egészséges benne alapvetően? A higany, a műanyag, a tengerekbe öntött olaj, az ipari antibiotikumos vízben úsztatott túlszaporított egymás szarát evő verzió, a hormonok, vagy mégis mi egészséges rajta?

Ja, hogy van benne omega 3? Aha, meg egy csomó más ételben is, amiben a fentiek nincsenek.

"nem csak növényevőként lehet valaki egészséges."

Egyetértek, de a növényi étrend sokkal jobb egészséget biztosít, ezt már számos kutatás igazolta. Egészséges lehetsz mindenevőként is, de akár 50%-al csökken rengeteg megbetegedés kockázata növényi étrenden.

"Sőt, vannak jópáran, akiknek a növényi étrendtől éppen romlott az egészségük."

Ezt sem kétlem, de ez nem érv. Növényevőként és mindenevőként is lehet chipsen, kólán meg gyorskaján élni, és egyformán szar egészséget eredményez

Ellenben egy kiegyensúlyozott növényi étrend összevetve egy kiegyensúlyozott mindenevőével sokkal jobb eredményeket mutat fel.

"Ha nem egészségesebb a növényi étrend, mint egy olyan, amiben vannak állati eredetű ételek is"

De az, lásd fentebb: mentes minden káros állati anyagtól, és semmi negatívuma nincs

"akkor miért erőlködjek, hogy számomra élvezhetetlen ételekből vagy tablettákból vigyem be, amire szükségem van?"

1. Ha számodra élvezhetetlen a főztöd, az csak azt bizonyítja, hogy pocsék szakács vagy, nem azt, hogy a vegán ételek nem finomak.

2. Nem kell semmilyen tablettákat bevenni, ez a te képzeleted szüleménye. Ellenben mindenevőként ajánlott vitamintablettákat szedni, az átlagosan alacsony bevitel miatt.

"A környezetvédelmi érvek is gyengék (nem a vegán étrend a legfenntarthatóbb)"

Az neked gyenge érv, hogy az állattartás produkálja az üvegházhatású gázok 40%-át, és emészti fel a föld termőterületeinek 95%-át takarmány formájában, ezzel eltüntetve az esőerdőket? Nagy bajok vannak, ha ez neked gyenge érv.

"ha pedig nem eszek ipari állattartásból származó élelmiszereket, akkor a hús- és tejipart sem támogatom."

Értem,tehát a falusi marha nem fingik és nem is eszik, nem termelvén üvegházhatású metánt és nem fogyasztva 10kg takarmányt 1kg hús előállításához. Aha, érdekes.

"A húsukért tartott állatokat én is sajnálom, de az egészségem számomra fontosabb."

Ha fontosabb az egészséged, akkor hagyd el, de sürgősen :)

2018. febr. 13. 21:38
 87/106 anonim ***** válasza:
77%

57%-os csak magadat égeted ezzel a sok kifogással :)

Egyetlen helytálló tényt vagy érvet nem tudsz felhozni csak hebegsz-habogsz.

U.i.: A legtöbb dioxin egyértelműen a hús és tejtermékekben van hiszen ezek előállításához 10-15x annyi takarmányra van szükség így az összes káros anyag halmozottan található meg bennük.

2018. febr. 13. 23:12
 88/106 anonim ***** válasza:
20%

Milyen jó ez a vita a semmiről a vegánok és a „mindenevők” között… A magyarok többsége hús gyanánt felvágottat meg virslit eszik, hozzá bolti kenyeret, péksütit, étolajat, margarint, mindenféle cukros feldolgozott vackot, gyümölcsfogyasztás címén megelégszik egy kis szörppel, rostos gyümölcslével, gyümölcsös joghurttal, zöldséget meg kb. csak cukros-ecetes savanyúság formájában fogyaszt. Az alkoholról és egyéb káros szokásokról, és a mozgáshiányról már ne is beszéljünk. Ehhez képest BÁRMILYEN étrend, amiben minimális a cukor, a liszt és a bolti étel, és természetes ételekre („whole food”) alapoz, már jelentősen csökkenti a máj terhelését és egészségjavulást eredményez, főleg, ha mellette az életmód is jobb.

Tévedés, hogy csupán az állati eredetű ételek teljes kizárása az, amitől egészségjavulás tapasztalható. Megnézném azt a vegánt, aki semmit sem változtat meg, csak bemegy a boltba és mindenből vegán variációt vesz, és továbbra sem mozog semmit, a cukorbevitelét egy grammal se csökkenti, finomlisztből (csak növényi alapanyagból) készült péksütit eszik, és ugyanannyi zsiradékot, fehérjét mint korábban, csak növényi forrásból. Ha dohányzott vagy ivott, azt is folytatja. Tegye fel a kezét, aki szerint bármilyen szempontból egészségesebb lesz fél év múlva.

Ehhez képest hasonlítsunk össze egy szigorú vegánt (cukormentes, finomított élelmiszereket nem tartalmazó, csak bio és „whole food” étrend, lehet 80/10/10 is) egy olyan vegyes étrenden élő emberrel, aki csak házi- vagy szabadtartásból származó (bio) tojást, húst és tejterméket fogyaszt (nem túlzott mennyiségben, csak amennyi a normális fehérjeigényt fedezi), és ugyanúgy nem eszik feldolgozott, finomított ételeket, cukrot, esetleg még gabonákat sem, viszont sok zöldséget igen. Legyen a kiinduló egészségi állapotuk, életkoruk és az életmódjuk ugyanolyan (ugyanannyi mozgás, napfény, dohányzás, alkohol), és szedjenek étrendkiegészítőket, ha akarnak. Ebben az összehasonlításban a vegán barátunk előnye bizonyára megsemmisül, sőt ki tudja, talán még hátrányba is kerül.

A „vegan from birth” emberek nagyon szépek, még okosak is lehetnek, de ránézésre nem derül ki róluk, milyen állapotban van az idegrendszerük, nem szenvednek-e depresszióban vagy nincsenek-e memóriaproblémáik. Ilyen problémák a vérképből sem derülnek ki.

A testépítők és sportolók külön kategóriába esnek:

- az átlagembertől eltérően életvitelszerűen edzenek, ehhez megfelelő étrendkiegészítőket, fehérjeporokat, vitaminokat szednek

- lehet valaki vegán testépítő vagy sportoló, de emellett lehet akár idegbeteg őrült is, ami szintén nem derül ki a képekről, sporteredményekből

- nem hiszem, hogy egy élsportoló vagy profi testépítő a cél (jobb sporteredmény, fizikum, koncentráció, sérülésmentesség) érdekében ne szedne be vagy enne meg bármit, amit javasol neki az edzője, orvosa, egyéb szakemberek, max. nem vallja be nyilvánosan

- a profi testépítők, sportolók, fizikai munkások többszáz gramm szénhidrát bevitelétől sem lesznek betegek, mert az ő szervezetük el tud égetni ekkora mennyiséget. Ez nem mondható el egy átlagos életet élő tanulóról vagy ülőmunkát végző emberről. A tipikus vegán étrend viszont egy átlagember számára túl sok szénhidrátot tartalmaz.

2018. febr. 17. 17:00
 89/106 anonim ***** válasza:
26%

" Megnézném azt a vegánt, aki semmit sem változtat meg, csak bemegy a boltba és mindenből vegán variációt vesz, és továbbra sem mozog semmit, a cukorbevitelét egy grammal se csökkenti, finomlisztből (csak növényi alapanyagból) készült péksütit eszik, és ugyanannyi zsiradékot, fehérjét mint korábban, csak növényi forrásból. Ha dohányzott vagy ivott, azt is folytatja. Tegye fel a kezét, aki szerint bármilyen szempontból egészségesebb lesz fél év múlva. "

Ez nem jellemző a vegánokra. De ha valaki mégis így tesz, még akkor is előnyben van, mert legalább koleszterolt, hem-vasat, hormonokat nem visz be a szervezetébe.

" nem túlzott mennyiségben, csak amennyi a normális fehérjeigényt fedezi"

Amit ugyanúgy lehet fedezni ezek nélkül is..

" Ebben az összehasonlításban a vegán barátunk előnye bizonyára megsemmisül, sőt ki tudja, talán még hátrányba is kerül. "

Nem hiszem el, hogy ebben a szabadtartásos állattenyésztés nevű tündérmesében még mindig ennyien hisznek :D Ezekben is ugyanúgy megtalálható a legtöbb káros anyag/hormon stb, azt meg már nem is említem, hogy olyan esszenciális tápanyag viszont nincs benne ami ne lenne megtalálható a növényekben. Nem veszik el itt semmilyen előny. Főleg, hogy egyre kevesebben foglalkoznak állattenyésztéssel. Szerencsére :)

" A „vegan from birth” emberek nagyon szépek, még okosak is lehetnek, de ránézésre nem derül ki róluk, milyen állapotban van az idegrendszerük, nem szenvednek-e depresszióban vagy nincsenek-e memóriaproblémáik. Ilyen problémák a vérképből sem derülnek ki. "

Te aztán biztosan tudod :D A mindenevőkről sem derül ki ránézés alapján, hogy a sok junk food nem okozott -e impotenciát náluk :D Hülye felvetés tudom, de kb annyit ér ez is mint a tiéd.

" A testépítők és sportolók külön kategóriába esnek:

- az átlagembertől eltérően életvitelszerűen edzenek, ehhez megfelelő étrendkiegészítőket, fehérjeporokat, vitaminokat szednek "

Szólj Váli Tamásnak, hogy szedjen fehérjeporokat :)

Nem kell általánosítani.

" a profi testépítők, sportolók, fizikai munkások többszáz gramm szénhidrát bevitelétől sem lesznek betegek, mert az ő szervezetük el tud égetni ekkora mennyiséget. Ez nem mondható el egy átlagos életet élő tanulóról vagy ülőmunkát végző emberről. A tipikus vegán étrend viszont egy átlagember számára túl sok szénhidrátot tartalmaz."

Nincsen tipikus "vegán" étrend. De még csak tipikus növényi étrend sincsen.

A vegan címkés készételeknek kb ugyanolyan a ch-zsír-fehérje aránya mint a hagyományos párjaiknak, a low carberek sok zsírt és kevés ch-t, a high carb vegánok meg sok szénhidrátot és kevesebb zsírt esznek.

A cukor és az olaj pedig amúgy sem ér semmit, mert üres kalóriák. Nem nagy ügy elhagyni őket.

2018. febr. 17. 19:56
 90/106 anonim ***** válasza:
30%

"Ehhez képest hasonlítsunk össze egy szigorú vegánt (cukormentes, finomított élelmiszereket nem tartalmazó, csak bio és „whole food” étrend, lehet 80/10/10 is) egy olyan vegyes étrenden élő emberrel, aki csak házi- vagy szabadtartásból származó (bio) tojást, húst és tejterméket fogyaszt (nem túlzott mennyiségben, csak amennyi a normális fehérjeigényt fedezi), és ugyanúgy nem eszik feldolgozott, finomított ételeket, cukrot, esetleg még gabonákat sem, viszont sok zöldséget igen. Legyen a kiinduló egészségi állapotuk, életkoruk és az életmódjuk ugyanolyan (ugyanannyi mozgás, napfény, dohányzás, alkohol), és szedjenek étrendkiegészítőket, ha akarnak. Ebben az összehasonlításban a vegán barátunk előnye bizonyára megsemmisül, sőt ki tudja, talán még hátrányba is kerül. "

Egyértelműen előnyben vannak a vegánok ebben az esetben is, ugyanis a házi/szabadtartásos állatok is kapnak antibiotikumokat, megesznek több tonna nem tisztított, növényvédőszeres takarmányt, ugyanúgy tele van hormonokkal a húsúk, tejük, tojásuk, ugyanúgy sok bennük a telített zsírsav és a koleszterin, ugyanúgy van bennük heme vas és ugyanúgy van a tejükben laktóz, kazein, borjúnak való emséztési enzim, endokannabioidok, és vannak a húsukban dioxinok, heterociklikus aromás aminok, policiklikus aromás szénhidrogének

-> az egyetlen, amit a házi tartással mellőz az illető azok a szteroidok, és esetlegesen GMO takarmány, plusz a tartósítószerek ill. az a rengeteg baktérium és kosz, ami a tartási körülményekből származik. Minden más egészségkárosító tényező (80%) alapból megtalálható a húsban, tejben, tojásban.

Hányszor kell ezt még leírni? Meg tudod cáfolni ezeket, vagy meg tudod magyarázni, miért lenne egészséges ezeket fogyasztani? Itt van még egyszer a lista, mert látom átsiklottál felette:

"Nem csak szerintünk egészségtelen, hanem számtalan tanulmány szerint. De ha nehéz meggyőzni erről, hát kérlek, győzz meg te, miért fogyasszak:

- kazeint

- laktózt

- állati hormonokat

- endokannabioidokat

- telített zsírt

- koleszterint

- higanyt

- műanyagot

- dioxinokat

- gmo takarmány-maradványokat

- antibiotikumokat

- egyéb oltásokat

- szteroidokat

- rákos sejteket (nemrég szivárgott ki ugye a hír, hogy a rákos húst is feldolgozzák)

- állati fekália-maradványokat

- hem vasat

-heterociklikus aromás aminokat (a hús sütésekor keletkező rákkeltő vegyületek)

- az állati zsiradékban természetes úton előforduló transzzsírokat

- policiklikus aromás szénhidrogéneket

- a borjak emésztését segítő állati enzimeket (a tehéntejben található) "

2018. febr. 18. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!