Miért egészségesebb a vegánság?
"A koleszterinmítosz már megdőlt."
Na nézzük a bizonyítékot!
"A hem-vas gondolom ugyanúgy karcinogén, ahogyan minden más ártalmatlan anyag, amit nagy dózisban genetikailag rákra hajlamos laboratóriumi állatok vérébe fecskendeznek."
Ja, hogy te gondolod, az lehet. :D
The Dietary Guidelines Advisory Committee report concludes: "Available evidence shows no appreciable relationship between consumption of dietary cholesterol and serum (blood) cholesterol. Cholesterol is not a nutrient of concern for overconsumption."
Sok helyen lehet róla olvasni, tele van az újabb kutatási eredményekről szóló cikkekkel a net. Ez csak egy a sok közül.
Azért, valami hitelesebb forrásra gondoltam.
Látom értesz angolul, nézd meg ezeket a koleszterinről:
Mivel sokáig tart utánanézni, és úgysem fog senki, összefoglalnám annyiban, hogy a tanulmányoknál, ahol a koleszterin biztonságosságát próbálták bizonyítani, az alanyoknak alapból magas koleszterinszintje volt, mivel standard szr diétát követtek, így a +koleszterin kevésbé bszta fel a már amúgy is magas szintjüket.
Az meg nem érv, hogy neked micsoda jó vérképed van, egyrészt, nem tudni meddig lesz az, másrészt van valami életkor világrekorder csávó Brazíliában, aki naponta elszív egy doboz cigit, szóval nehogymár ebből kikövetkeztessük, hogy a dohányzás nem is okoz rákot meg mindenféle egészségügyi problémát.
Egy kivétel nem érv, viszont a leggyakoribb halálokok a szív és érrendszeri megbetegedések, és nem a vegán étrend miatt.
A hem-vas akkor lehet karcinogén, ha az étrend nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz.
Ez engem nem érint, úgyhogy nem aggódom.
Emellett vannak olyan élelmiszerek, amik a karcinogén hatás ellen védenek. Én ilyeneket is fogyasztok, úgyhogy továbbra sem aggódom.
A vashiány miatt viszont igen (régebben vérszegény voltam, de már nem).
https://www.youtube.com/watch?v=cq84RZVR_C0
"Iron is a potential pro-oxidant and has been shown to contribute to the development of artherosclerosis by means of catalyzing production of hydroxyl-free radicals and promoting low density lipoprotein (LDL) oxidation"
Amúgy, a mennyiségről vitázni felesleges, mindannyian tudjuk, hogy léteznek halálos mérgek, amelyekből van az a kevés, ami még nincs hatással rád.
Nem véletlenül nincs kis mennyiségben egészségesnek tartva, pl. a ricin.
Az, hogy tudsz annyi csirkehúst enni, ami még legvalószínűbben nem öl meg hosszútávon(qrva kevés amúgy), nem jelenti azt, hogy egészséges, vagy hogy akármelyik hasznos anyagnak az ideális forrása lenne.
Karcinogén hatás ellen az véd, ha nem eszel karcinogéneket, minden más csak idő kérdése, hogy mikor kezd el tönkremenni a szervezet.
A vashiány ellen nem kötelező állati terméket enni, ne csináljunk úgy, mintha szükségszerűen ez a forrás javított volna az egészségeden.
"A hem-vas akkor lehet karcinogén, ha az étrend nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. "
Tehát minden esetben, ha az ember bármilyen húst, tojást, tejterméket, állati zsiradékot fogyaszt, ugyanis ezek 80%-ban csak telített zsírokat tartalmaznak.
Mivel a heme vas csak állati ételekben fordul elő, és nagy mennyiségű telített zsírsav is társul hozzá, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy rákkeltő.
A WHO sem véletlenül hivatkozik erre a vörös hús rákkeltő mivoltáról szóló kiadványában.
De köszi, hogy az ellenérvnek szánt kijelentéseddel megcáfoltad magadat.
Nekünk mindig volt kertünk, de esélyünk sem volt megtermelni a szükségletünket nem vegaként sem, jelenleg pedig nullszaldónál is örülök, kicsi veteményes átkozottul rossz földdel, rossz kombó. Nem hiszem, hogy sokan meg tudnák maguknak termelni a dolgokat, ráadásul sokunk bőven eszik olyat, aminek a megtermesztésére esélye nincs. Az én kertemben gyümölcs van, az jól terem, de az nekem nem egészséges nagy mennyiségben... Sok zsírra van szükségem, de diófám pont nincs (a mandulacsemete is kihalt, a mogyoró nődögél)... Úgyhogy rengeteg zsírt veszek, ez van, főleg telítettet. A kókuszzsír telített zsír, ami persze nem gond, mert nem kizárólag ez számít, a lánchosszúság is (én nem értek hozzá, csak olvastam), mondjuk nekem az állati telítettel is nulla bajom van, iszonyúan logikátlannak látom, hogy kerülni kéne őket, de mindenki egyen, ahogy akar, tág határok között. Én mindenképpen úgy fogok, ahogy jólesik, szerencsére az egészségtudatosságommal s etikai szempontjaimmal ez eddig jól összejött.
A koleszterin szükséges dolog, de ha nem ennék rengeteget, akkor is megtermelné a szervezetem, szóval mindegy. Persze lehet beszélgetni a fajtáiról... A tojásban jófélék vannak, komoly tojásbevitellel járó életmódváltásnál is gyakran rendeződik a koleszterinszint, szóval egészséges embernek nem szokott ártani, ahogy erre már amúgyis rájöttek. Aki beteg, az cselekedjen megfelelően.
Nem értesz hozzá, nyugodj meg.
Kedves utolso, te ertesz hozza?
Vagy csak oldalakkal dobalozol?
Kerlek valaszolj. Miert kellene hinnem annak az oldalaknak, amit linkeltel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!