Miért egészségesebb a vegánság?
FoggyFlatland YT és a 61%-os:
A tekintélyre való hivatkozás az tényleg egy érvelési hiba, de ezt sokan félreértik:
Ez arra vonatkozik amikor egy prominens pozícióban lévő ember vagy csoport vagy szervezet stb kijelentéseket tesz olyan témakörökre vagy tudományterületekre amiknek nem szakembere, nincsen átfogó ismerete, ezért vagy tudatlanságból vagy öncélú érdekből jelent ki valamit.
Néhány példa erre az érvelési hibára:
- a marihuána rossz, mert az állam azt mondja, hogy rossz
- az állam nem támogatja a megújuló energiaforrások használatát, ezért ezeket nem is kell használni
- az állam nem támogatja a vegetarianizmust, ezért az rossz
- a kormány szerint keresztény ország vagyunk, ezért így is van
- a 70 éves vidéki, továbbképzésekre nem járó háziorvos szerint minden diéta rossz, ezért mind rossz
Mondjuk a kender meg a lenmag kb. 3x annyi omega 3-at tartlamaznak,mint a halak; de egyébként külön omega 3 bevitelre semmi szükség, ha az ember megfelelő omega 3:6 arányú zsiradékokat fogyaszt.
A D3 vitamint napi fél-1 óra napfény biztosítja a szervezetünknek, úgyhogy nem is értem miért kellene étkezésből bevinni, mert mindegy milyen étrenden vagy, lehetetlen.
"itamin D3 is produced photochemically from 7-dehydrocholesterol in the skin of most vertebrate animals, including humans.[112] The precursor of vitamin D3, 7-dehydrocholesterol is produced in relatively large quantities. 7-Dehydrocholesterol reacts with UVB light at wavelengths between 270 and 300 nm, with peak synthesis occurring between 295 and 297 nm.[113] These wavelengths are present in sunlight, as well as in the light emitted by the UV lamps in tanning beds"
Az ajánlott bevitele napi 15 μg azaz 600 IU, most azt hogy a bánatba akarod ételekből bevinni, amikor 100g hús D-vitamin tartalma 10IU? Napi 6 kilót kellene elfogyasztani belőle, gondolkodjál már kicsit, mielőtt ekkora ordatlan hülyeségeket írsz...
„minél alacsonyabban eszel a táplálékláncon, anál kevesebb környezetszennyező anyagot eszel, mivel a nagytestű állatok szervezetében gyülemlik fel a legtöbb” Miért gyülemlene fel? Azért van nekik májuk és veséjük, hogy kiszűrje a méreganyagokat. A növényeknek viszont nincs.
„Egyrészt a koleszterintartalmat például nem az emberi tevékenység okozza…” Mint már említettem korábban, a koleszterin nem káros anyag.
„át tudod konvertálni pla lenmagban, chiamagban, tökmagban, stb-ben található omega3-at, mint ahogy a beta karotint is át tudja alakítani a test retinollá, ezek nem esszenciális tápanyagok.” Ennek a konvertálásnak a hatásfoka változó.
„…vagy ehetsz tengeri növényeket, ahonnét a halak is nyerik az ő omega3 tartalmukat” Valóban, mindjárt megyek is a boltba és veszek egy kis tengeri növényt. Ja, errefelé nem kapható, csak kapszula és por formájában :/ De a hallal még jól is lehet lakni, finom ételeket készíteni belőle, miért ne ehetnék azt?
„Pl. az olivaolaj meg a napraforgóolaj, amiről a cikkben volt szó.” A napraforgóolaj csak illusztráció volt, merthogy az is növényi. Olajak közül csak az olivaolajat ajánlotta. Nem tudom, azzal mi a bajod, az extra szűz olivaolaj nem is finomított.
„Omega 3-nak, és 6-nak a dió, lenmag és kendermag sokkal jobb és tisztább forrása.” Persze, bár a dióban nem jó az arány. A másik kettőben sincs EPA és DHA. Tudom, tudom, együnk algát, vagy az olaját... De a hal akkor is finomabb és táplálóbb, és millió kutatás szerint a halfogyasztás egészséges.
„A D3 vitamint napi fél-1 óra napfény biztosítja a szervezetünknek, úgyhogy nem is értem miért kellene étkezésből bevinni, mert mindegy milyen étrenden vagy, lehetetlen.” Kár, hogy errefelé télen nincs mindennap napsütés, és amikor van, akkor sincs a legtöbb embernek lehetősége kirohanni a munkahelyéről vagy az iskolából a déli órákban fél-egy órát napozni. És nem lehetetlen bevinni, a halakból 100-300 g már biztosítja a 600 NE-t.
„gondolkodjál már kicsit, mielőtt ekkora ordatlan hülyeségeket írsz...” Te gondolkodjál :)
Jól megírtad a buta vegánoknak, mi? :D
"Miért gyülemlene fel? Azért van nekik májuk és veséjük, hogy kiszűrje a méreganyagokat. A növényeknek viszont nincs. "
Mondjuk, mert a PCB-k és a POP-k zsírban oldódóak, így lerakódva felgyülemlenek az állatok egész testében, te Nobel-díjas.
"Mint már említettem korábban, a koleszterin nem káros anyag. "
Ja, mint ahogy azt TE említetted, állításod alátámasztása nélkül. :D
"Ennek a konvertálásnak a hatásfoka változó. "
Aha, frissen kutattad ki?
"Valóban, mindjárt megyek is a boltba és veszek egy kis tengeri növényt. Ja, errefelé nem kapható, csak kapszula és por formájában :/ "
Ez van, különböznek a táplálkozási szokások egyes földrészeken, attól még nem kell úgy csinálni, mintha egyes növények nem léteznének, mellesleg a tápkieget lazán lehet fogyasztani,
Egyébként van ez a növény aminek nem tudom a Magyar nevét (Purslane), mediterrán konyhában elterjedt:
(Nem neked, te, tudom, hogy meg se nézed, hanem a nyitott elméjűeknek linkelem.)
Itt van róla tanulmány is:
"De a hallal még jól is lehet lakni, finom ételeket készíteni belőle, miért ne ehetnék azt? "
Egyrészt, csak mert valamit szeretsz zabálni, attól nem lesz egészséges, másrészt etikai, egészségügyi és környezetvédelmi előnye van NEM fogyasztani, azért nem kéna "azt" enni.
A benne található tápanyagokra van más optimálisabb forrás pont
"A napraforgóolaj csak illusztráció volt, merthogy az is növényi. Olajak közül csak az olivaolajat ajánlotta. Nem tudom, azzal mi a bajod, az extra szűz olivaolaj nem is finomított. "
Aha, szóval ennyire figyelmesen vizsgálod meg mindkét oldalt? :D
Most linkeljem be dr. Esselstyn-t? :D
"De a hal akkor is finomabb és táplálóbb, és millió kutatás szerint a halfogyasztás egészséges. "
Nem a halfogyasztás az egészséges, te zseni, hanem az omega3.
Nehéz felfogni, hogy nem a hal az egyedüli és összességben legoptimálisabb forrása?
Millió kutatás? :D
"De a hal akkor is finomabb és táplálóbb"
Azt, hogy te az ízfüggőséged alapján hozol táplálkozási döntéseket, már felfogtuk.
Táplálóbb? Aha cool story bro..
"Kár, hogy errefelé télen nincs mindennap napsütés, és amikor van, akkor sincs a legtöbb embernek lehetősége kirohanni a munkahelyéről vagy az iskolából a déli órákban fél-egy órát napozni. És nem lehetetlen bevinni, a halakból 100-300 g már biztosítja a 600 NE-t. "
Qrva nehéz egy gombákból készült tablettát bevenni 2hetente, vagy naponta, dózistól függően, ugye?
Születése óta vegán, vegán szülőktől:
https://www.youtube.com/watch?v=v_L1VQQKc50
(Nem tudom, honnét szerzi az omega3-at, lol)
Születése óta vegetariánus, vegetariánus szülőktól, x éve vegán:
https://www.youtube.com/watch?v=3WtU390bjcI
https://www.youtube.com/watch?v=t0-GLjBsFnA&t=52s
https://www.youtube.com/watch?v=ESZIbWtCYxU
https://www.youtube.com/watch?v=vbz0TMt3G8s&t=4s
https://www.youtube.com/channel/UCq2qVJtq69yZh83jiUywvdQ/vid..
https://www.youtube.com/watch?v=9ZrWIJF0i-s
Szólj nekük, hogy nem tudják, hogy mi a F-t kell enni. :D
57%-os: mondj nekem akár egy halat is, amkből 300g fedezi a napi 600IU-t.
Aztán mutass utána egy nem tengerparti országban élő embert aki naponta 300g halat eszik( de annyit még azok se, max 2-3 naponta).
Hülyegyerek...
Oké. Cronometer szerint:
Vadlazac: 348 NE/100 g
Makréla (konzerv): 292 NE/100 g
Könnyebb ezekből hozzájutni, mint növényekből, gombákból és a téli napfényből... De te nyugodtan próbáld meg.
(Az a hülyegyerek, aki mondja. Ez már óvodás szint, komolyan...)
57%-os: ezek az adatok eléggé túloznak, a chronométeren kívül egy oldal sem ír ilyen magas értékeket így inkább náluk lehet a hiba, valószínűleg téves adat.
Másrészt a D vitamin hőre érzékeny így a fele lebomlik sütéskor.
Tehát ha ezek a kimagaslóan jó értékek igazak is lennének akkor is napi 4-600g halra lenne szükség kiváló, nem ipari tartásból ami az emberek 99%-ának hozzáférhetetlen.
Ezt figyelembe véve nem írnék olyan badarságot hogy egyszerűbb vadlazacból bevinni mint napi fél órát kirúgni a pofád at a napfényre...
U.i. Nem muszáj minden nap fél órát a napon lenni, de télen egy ún egészséges életmódot folytató ember azért csak képes hétvégén 1-1 órát sétálni odakinn ha tudja hogy hétközben nem jut napfényhez nem??! Mem veszik el az a vitaminmennyiség...
Nem is tudom, de napi fél óra napfény valahogy logikusabb mint fél kg lazac meg makréla.
Látom, elszabadultak a sértegetések, pedig azzal nem lesztek hitelesebbek...
Én meg tudom érteni az 57%-os számos pontját, szerintem nem olyan nehéz. OK, hogy ellent lehet neki mondani, az rendben van, de direkt félreértelmezni és zabálásról beszélni, most komolyan...
Igenis napi fél-másfél óra napfényt nem tudunk összehozni egy átlagos téli napon, nekem ez még úgy sem megy, hogy sokat süt a nap és akkor megyek ki, amikor akarok. Amikor irodában dolgoztam, főleg nem volt rá esélyem. S határozottan van olyan, hogy hétvégén NULLA a napsütés, az máris egy 17 napos időszak napsütés nélkül egy keményen dolgozó embernek, aki nem tud csak úgy kipattanni 1 órát csak sétálni, mert a szünetében ennie kell.
Amúgy ha meg is lehet oldani valamit vegánként, nem fog mindenki szimpatizálni azzal a stílussal, ez van. Szeretem, ha értelmesen leírják, hogy milyen növényi alternatívák vannak, de ne várjátok, hogy valaki 2 kapszulát boldogabban kap be, mint egy vadlazacot. Akármilyen is az ökolábnyomának a különbsége a két esetben. Én személy szerint mindenféle tényezőt szeretek figyelembe venni, de még én se mernék vegán lenni, félnék a tápanyaghiánytól és sokat romlana az életminőségem. Ha sima vegán lehetnék, az pöpec lenne, de sok növénycsoportot jobb kerülnöm. Ilyen eset is van, bár ennyire egyénien messzire már nem akartam menni.
Az állati termékek sem egyformák, viszont nagyon jó tápanyagforrások, könnyebb lehet velük az élet. S csak mert a vegánok szerint egészségtelen, sokunkat azért elég nehéz meggyőzni erről. Plusz sok ember inkább él rövidebben és önzőn és nagy ökolábnyommal, de vegán sosem lesz. Ez is érthető álláspont (amíg nem okoz túl sok állatnak szenvedést, mert azt rühellem, de sajna azt is értem, hogy ez nem mindenkit érdekel). Rengeteg egészségtudatos is bőven alapoz állati termékekre, mivel így is leélhet 120 évet egészségben, ha jól válogat és a génjei sem rosszak. Ennél cizelláltabb egészség még engem sem érdekel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!