Melyik cukor egészségesebb? És miért?
A tömény cukrok elég hasonlóak, azok közül csak a mézet vagy a kókuszcukrot eszem, mert finomak (s valami kis hasznos anyag is van benne, de ez nem szempont annál az évi pár dekánál, ami kell, azt amúgysem cukorból viszem be).
Az én cukraim a cukoralkoholok s a gyümölcsök, de azokat sem viszem túlzásba, ez szerintem így OK számomra.
A barna cukor lehet fehér cukor leöntve valamivel s nádcukor is, a lényeg hasonló, de a fehér cukor a legértéktelenebb, az csak kalóriát ad, fellövi a vércukrot s rontja a fogat.
2. Ez áltudományos halandzsa. Enzimek már rég nincsenek benne, mert a barna cukor is főzésen megy keresztül. Ásványokat nyomnyi mennyiségben tartalmaz, amik nem osztanak és nem szoroznak. Kalcium a legtöbb benne, de kb. 1,5 kg-ot kéne megenni a napi bevitel fedezéséhez. Ezen kívül a barna cukor általában közönséges fehér cukor, amihez visszaadnak némi melaszt.
Mint a legtöbb tápanyagnál, a cukornál is a mérték a kulcs. Ésszel használva semmi bajod nem lesz tőle.
Létezik finomítatlan barnacukor gyártás, de az iparban jellemzően melasz hozzáadással állítják elő finomított cukorból. Ezt fogod megkapni a boltban, leemelve a polcról. De a finomítatlan cukoroldat is főzve, bepárolva van, tehát semmiféle enzim nem marad benne, és túlzott fogyasztása ugyanúgy káros. Egyébként a gyomorsav a kívülről bevitt enzimek nagy részét semlegesíti. Semmit nem beszéltem párolt rizsről és zöldségekről, szóval nem értem, ez hogy jön ide.
A kólában foszforsav van, leginkább azért nyírja ki a fogaid. A cukor sehonnan nem von ki kalciumot. A cukorból a fogaid lerakódásaiban található baktériumok csinálnak savakat, ez támadja meg a fogad. A barna cukor így pont olyan mértékben rontja a fogad mint a fehér.
A fehér-steril összefüggés még ezotériának is merész. A szín és a sterilitás közt semmiféle összefüggés nincs, bár szerintem a steril kifejezés alatt sem azt érted, amit jelent. A GMO-nak megint semmi köze a színhez, a kőolaj adalékhoz meg már inkább nem is fűzök semmit. Látszik, hogy facebook cikkekről, ezotéria oldalakról és youtube videókból szeded a "tudást".
Alapvetésben elmondható, hogy kerülni kell a túlzott finomított étel fogyasztást, de ebben a kérdésben ez elég irreleváns, mivel két finomított terméket hasonlítunk össze, amelyek gyártása mindössze egy lépésben tér el, és ez semmi jelentős különbséget nem okoz élettani hatás tekintetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!