Miért nem érzi azt ma már senki, amit én éreztem anno?
Amikor én otthon laktam, úgy neveltek, hogy az van, amit a felnőttek mondanak. 30 éves koromban mentem férjhez, akkor költöztem el, de mondjuk utána is bennem volt az, hogy amit a családom mond, az szent. Nem szoktam megkérdőjelezni semmit, se ellenkezni, és mindent azonnal elhiszek nekik. Mondjuk egyébként sem vagyok gyanakvó vagy szkeptikus típus.
Ha a családomban valami miatt cirkusz volt, nálunk soha nem volt az, hogy sz@rok rá, meg költözz el, hanem megijedtem és megpróbáltam helyrehozni, hogy ne legyen ez, miért gondolják így. És addig bizony baj volt, amíg a felnőttek haragudtak vagy megsértődtek. Igen, akkor baj volt otthon. Ha jókedvük volt, akkor rendben volt minden. Ezt akartam mindig. Én nem sz@rtam le a haragjukat, próbáltam őket megbékíteni 30 évesen is, mert rosszul éreztem magam, ha baj van otthon.
A mai tizen-huszonévesek vajon miért nem érzik azt, amit én?
Könnyebb nekik szembekerülni az idősebbekkel?
Kérdező, én 37 éves vagyok. Neveltek minket, de nem koncentrációs táborban. Volt büntetés, de ésszel. Én 20 evésen már felnőtt ember voltam, önálló akarattal, keresettel. Az, hogy téged spártában nevelgettek, mind otthon, úgy iskolai szinten, az nem normális. És nem sajnos, hogy nem az a világ van, hanem szerencsére.
A szüleim felnőtt emberek, ha konfliktust csinálnak, oldják meg ők. De ha segítség kell, segítek. Sok hibájuk Van, de az ő életük az övék és nem akarom megváltoztatni őket, a magam képére formálni, mert tiszteken őket. Ez a tisztelet. Nem gyanús, hogy itt raktad kívül szted mki eltévedt bárányka, csak te nem?
Nem kell mindenért pszichológushoz menni. Pl ha fáj A kislábujjad körme; nem kell. Ha épp egy kicsit szomorú vagy; nem kell.
De ez a vélemény, ez tipikusan az, amivel kellene.
"A legteljesebben a 33. válasz első bekezdése írta le a kérdésem lényegét."
Én írtam a választ, de ahogy olvasom, egyáltalán nem sikerült megértened, mert teljesen más dologról szól mint amit te írsz.
Én arról írok, hogy kortól függetlenül tisztelnünk kell egymást, és kortól függetlenül tévedhetünk és lehet hogy a fiatalabb tudja a jó megoldást.
"Az évekkel nem lehet versenyezni, nem is kell."
Már nem azért mondom, de ha valaki hülye, az 10-20-50 év múlva is hülye marad.
"annyi tapasztalatotok van az életről, mint nekik most"
Ez az annyi tapasztalatotok van dolog működött az előző évszázadokban, amíg előre borítékolható volt hogy a paraszt gyerek ugyanúgy a földet fogja kapálni mint az apja, nagyapja, ükapja. De a mai világban mikor évről évre minden változik akkor mit tapasztaljon valaki? Teljesen más "világ" volt akár 10-20-30 éve. Még te is más világba születtél bele 30 évesen.
"eleve jobban tudhatja a kora miatt, nem?"
Ahogy fentebb is írtam, alapvetően nem a kor számít. Nekem kedvencem, mikor számon kérek egy idős munkást és jön azzal hogy neki ne mondjam meg hogyan csinálja, ő ezt csinálja 30 éve. Én meg közlöm vele az ő hangnemében, hogy akkor szarul csinálja 30 éve és lesz szíves most úgy csinálni ahogy kell és ahogy én mondom, mert akkor lesz jó a munka. Nem nézhetem el neki, csak mert ő szarul dolgozik sok éve.
"Ha jól figyelünk, és nem zárkózunk bele a saját egónkba, egy csomó mindent lehet tanulni a világból."
Ebben van igazság. Viszont a kép úgy teljes, hogy a kapott információt fel is dolgozzuk, átgondoljuk mielőtt alkalmazzuk. Mert ha nem így teszel, akkor olyan leszel mint a politikában a hű pártkatonák akiknek bármit mondanak, bólogatnak hozzá.
"papuccsal kellett kikapnom 20 évesen, hogy rájöjjek, nem is vagyok rá büszke"
Na jó, most a kérdező vagy orbitálisan nagyot trollkodik, vagy tényleg teljes mértékben életképtelen...
Mi az, hogy nem eszel éjjel? Meg inkább teljesen meghunyászkodsz, csak nehogy konfliktusba keveredj velük?!
Te egy agymosott, beteg ember vagy, és az egészben csak a férjedet sajnálom, meg a gyerekedet, akit úgy fogsz nevelni, ahogy nagyid ugatja.
"És a tisztelet már kezd kihalni, helyét átveszi az egó."
Kérdező, itt a te egód szárnyal a legmagasabban, legalábbis ez látszik az azoknak adott válaszaidból, akik nem értenek veled egyet.
Valószínűleg pont így jön ki belőled az a sok érzés, amit a kedves családtagjaid harmincvalahány éve erőszakkal beléd fojtanak. Velük szemben kuss a neved, meghunyászkodsz, nem mondhatsz ellent, füled-farkad behúzod, ellenben ha olyasvalakivel találkozol, aki nem ezt várja el, ellenvéleményt nem tűrve, magas lóról osztod azt észt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!