Miért nem érzi azt ma már senki, amit én éreztem anno?
Amikor én otthon laktam, úgy neveltek, hogy az van, amit a felnőttek mondanak. 30 éves koromban mentem férjhez, akkor költöztem el, de mondjuk utána is bennem volt az, hogy amit a családom mond, az szent. Nem szoktam megkérdőjelezni semmit, se ellenkezni, és mindent azonnal elhiszek nekik. Mondjuk egyébként sem vagyok gyanakvó vagy szkeptikus típus.
Ha a családomban valami miatt cirkusz volt, nálunk soha nem volt az, hogy sz@rok rá, meg költözz el, hanem megijedtem és megpróbáltam helyrehozni, hogy ne legyen ez, miért gondolják így. És addig bizony baj volt, amíg a felnőttek haragudtak vagy megsértődtek. Igen, akkor baj volt otthon. Ha jókedvük volt, akkor rendben volt minden. Ezt akartam mindig. Én nem sz@rtam le a haragjukat, próbáltam őket megbékíteni 30 évesen is, mert rosszul éreztem magam, ha baj van otthon.
A mai tizen-huszonévesek vajon miért nem érzik azt, amit én?
Könnyebb nekik szembekerülni az idősebbekkel?
"Haragudtak mert ferjhez mente:
Haha, ne naragudj, de normalis szulo boldog, ha ferjhez megy az egy szem lanya. Neked beteg fuggoseged van a szuleidtol, ami mar nem egeszseges. Ugyanugy, ahogy a kapcsolatfuggoseg, ez sem normalis. Szerintem jarj pszichologushoz, mert ha valamelyik csaladtagod meghal, nem fogod tudni kezelni a gyaszt. Ismerek ilyen embert a csaladomban, nagyon kifordult onmagabol, mikor meghalt az anyukaja.
39: Szia! Nem tisztem beledumálni, mert a ti helyzeteteket egyedül ti ismeritek, csak kíváncsi vagyok, hogy az egyszer sem fordult meg a fejetekben, hogy ők csak jót akarnak nektek, és néha érdemes rájuk is hallgatni? A tapasztalat kérdése pedig igaz. Az évekkel nem lehet versenyezni, nem is kell. Mire annyi idősek lesztek, mint ők most, akkor lehet azt mondani, hogy annyi tapasztalatotok van az életről, mint nekik most.
Addig meg néha lehet az, hogyha az idősebb mond valamit, akkor ráhallgatunk, mert ő eleve jobban tudhatja a kora miatt, nem?
Mondjuk én nem ismerem a szóban forgó szülőket, mert ha olyanok, akikre nem hallgatni, akkor nyilván nem.
De ha nem olyanok, akkor miért ne?
41: De divat manapság mindenre pszichológust kiáltani! Mindenki másképp szereti a családját. Én meg az idősebbeket eleve jobban is szeretem és tisztelem, mint az átlag.
Volt már, hogy nagyon jól elbeszélgettünk egy idős nénivel, utána hallgattam rá. Mert nem szégyelltem bevallani, hogy valamihez a kora miatt jobban értett, mint én. Idegen néni volt, előtte se láttam, azóta se, soha többet. De a tanácsa megmaradt, használom. Amúgy se vagyok egy "maga mit szól bele" -típus. Ha jól figyelünk, és nem zárkózunk bele a saját egónkba, egy csomó mindent lehet tanulni a világból.
Javítom a 42-es kommentemet:
"ha olyanok, akikre nem lehet hallgatni, akkor nem"
Amúgy ismeritek még azokat a szavakat, hogy:
feljebbvaló
elöljáró
Nekem még volt olyanom is. Ha valakinek mond ez a két szó valamit, ne tartsa magában, írja meg!
De ha azt tudjátok, hogy mi az a:
tekintélytisztelet,
azt is meg lehet írni.
Azt nagyon sajnálom, hogy kihalófélben vannak, és helyét átveszi a nagybetűs EGO.
Papuccsal vertek 20 évesen?? Takarodj már, szakadaok a röhögéstől :DDDD
Irány a pszichológus, te nagyon beteg vagy, és nem csak én mondom úgy látom, hanem sokan előttem. Tehát itt egyedül te vagy, aki hülye. És nem a tisztelet, tekintély miatt. Ez betegség.
21-eshez még annyit (már bocsánat, hogy közben így megindult a szám, csak eszembe jutnak dolgok), hogy nem vagyok szent, én is pontosan így éreztem magam 20 évesen, hogy miért én? Bennem is megvan ez a hiba, lázadoztam, mint minden 20 éves, ez a lázadó kor. Nekem később nőtt be a fejem lágya teljesen, kb 25 körül, és akkor láttam be, hogy mindenben igazuk van. Addig teljesen jogosan nem osztottak nekem lapot, miért is tették volna, mikor a magam feje után mentem volna. Utána megint hallgattam rájuk, ahogy benőtt a fejem lágya.
De volt egy apróság, amit a lázadó időszakomban és azóta is megteszek nekik: ha tudom, hogy valami idegesíti őket, akkor nem teszek rá még egy lapáttal és nem idegesítem őket vele. Inkább lemondtam az éjszakai evésről. Legközelebb meg okosabb voltam, előre készítettem be kaját magamnak, tiszteletben tartva az ő lámpaoltásukat. És lám, nem kellett az elköltözés és a papuccsal való kikapás sem, sem pedig az idegességek.
Jut is - marad is elven alkalmazkodni kell tudni sokszor. És sajnos ez nagyon hiányzik a fiatalokból, úgy látom.
Ezen én is felröhögtem. Papuccsal vertek 20 évesen, mert égetted a lámpát éjjel vagy fürödtél? :D
Kérdező téged teljesen betörtek, érzelmileg magukhoz láncoltak. Felnőttként pedig annyi önreflexiód sincs, hogy átlásd, ez mennyire gáz. Remélhetőleg lesz valaki, aki idővel felnyitja a szemed, ha másért nem, akkor azért, hogy ne ugyanezt a nevelést add tovább.
Egyébként minden bizonnyal az ide kommentelők között is van, aki idősebb és tapasztaltabb nálad. Nekik hogyhogy nem adsz automatikusan igazat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!