Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem érzi azt ma már...

Miért nem érzi azt ma már senki, amit én éreztem anno?

Figyelt kérdés

Amikor én otthon laktam, úgy neveltek, hogy az van, amit a felnőttek mondanak. 30 éves koromban mentem férjhez, akkor költöztem el, de mondjuk utána is bennem volt az, hogy amit a családom mond, az szent. Nem szoktam megkérdőjelezni semmit, se ellenkezni, és mindent azonnal elhiszek nekik. Mondjuk egyébként sem vagyok gyanakvó vagy szkeptikus típus.

Ha a családomban valami miatt cirkusz volt, nálunk soha nem volt az, hogy sz@rok rá, meg költözz el, hanem megijedtem és megpróbáltam helyrehozni, hogy ne legyen ez, miért gondolják így. És addig bizony baj volt, amíg a felnőttek haragudtak vagy megsértődtek. Igen, akkor baj volt otthon. Ha jókedvük volt, akkor rendben volt minden. Ezt akartam mindig. Én nem sz@rtam le a haragjukat, próbáltam őket megbékíteni 30 évesen is, mert rosszul éreztem magam, ha baj van otthon.

A mai tizen-huszonévesek vajon miért nem érzik azt, amit én?

Könnyebb nekik szembekerülni az idősebbekkel?

2017. jún. 10. 17:48
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/148 Fatal_3rror_ ***** válasza:
100%

Ja és annyit hozzá tennék, hogy ez nem a "mai fiatalok" kiváltsága. Régen is 10-ből 9 gyereknek megvolt a "lázadó" korszaka és kialakult az önálló személyisége a maradék 1 meg mindig behódolt.

Na meg attól, hogy nem értesz egyet valaki véleményével az nem azt jelenti hogy te kikelve magadból támadásba lendülsz. Sőt, vannak esetek amikor tényleg egyszerűbb ráhagyni. Én 90 éves nagymamám is mindig elmondja hogy "Budapest milyen veszélyes hely, vigyázzak magamra" akkor mondom hogy jó, vigyázok.

De legutóbb például olyat láttam, hogy pillanatra az én agyam is elborult:

Nagymama sétál a kis unokával. Gyerek felmutat egy politikai plakátra, kérdezi hogy Ő a jó bácsi? A nagyi meg elkezdte nyomni a propagandát hogy "Nem nem, ő a rossz, gonosz bácsi, őt NEM SZABAD SZERETNI". Komolyan mondom, szíven szerint egy hatalmasat lekevertem volna az öreglánynak. Engem teljesen felháborított, hogy miért kell egy óvodás gyerekbe belenevelni az aktuál politikát, meg hogy kit szeressen és kit nem.

Persze ha vissza gondolok, én is féltem és tiszteltem a szüleimet, mindig meg akartam nekik felelni, ez kell is bizonyos szintig. Viszont idővel arra is rá kell jönni, hogy a szülők is csak olyan emberek mint bárki más. Beszélhetnek pont ugyanúgy hülyeséget, lehet téves véleményük amit nem feltétlenül kell elfogadnunk.

2017. jún. 10. 20:30
 32/148 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, egyedüli gyerek vagy?
2017. jún. 10. 20:32
 33/148 Fatal_3rror_ ***** válasza:
100%

És még egy munkahelyi példával tudok jönni:

Nálunk a "nagy öregek" mesélték hogy régen mikor ők kezdtek, akkor nekik is "kuss volt a nevük" és furcsának tartották hogy mi fiatalon szembeszállunk ha kell és kiállunk magunkért.

50-60 éves emberekkel dolgoztam együtt és amellett hogy néha összetűzésbe kerültünk, alapvetően tiszteltük egymást, és elfogadtuk egymás véleményét, vagy megbeszéltük hogy mi lenne a megoldás.

És fiatalként nekem pont az tetszik, hogy az "öregeknek" is tudok új dolgokat mutatni a munkahelyen, és pont ezért egészítjük jól ki egymást egy csapattá, hogy fiatalként hozzuk az újdonságot, friss tudást, ők pedig hozzák a rutint és a tapasztalatot.

Lényeg a lényeg, nem az idő teszi bölccsé az embert, hanem az ember maga. És az igazán tisztelni való és bölcs emberek pont attól lesznek azok akik, mert fordítva ők is tisztelik a másikat kortól függetlenül és hajlandóak tanulni is tőle.

2017. jún. 10. 20:37
 34/148 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem önérzet nelkuli szolgalelkű kis senkiházik
2017. jún. 10. 20:51
 35/148 anonim ***** válasza:
100%
Hat nekem mar eleve az furcsa, hogy csak akkor koltoztel el mikor ferjhez mentel, 30 evesen raadasul...
2017. jún. 10. 21:14
 36/148 anonim ***** válasza:
100%

ismerek hozzád hasonló embereket

az összesnek tönkrement a házassága, mert agymosottan mindig a családot választotta

jobban hitt a nagyhangú 8 általánost végzett félig bolond papának, mint a 3 diplomás férjének, mert há' nekem 80 évnyi tapasztalatom van, én vagyok az ész

az a baj, hogy te beveszed a bullshitet, hogy nagyanyád milyen qrva okos, biztos jó az úgy ahogy mondja, és nyuszi vagy kiállni a saját véleményed mellett (már ha van)

2017. jún. 10. 21:57
 37/148 anonim ***** válasza:
97%

Szeretem, tisztelem a szüleimet családomat...DE ha bármiféle vita volt köztük stb vagy haragudtak egymásra nem pofáztam bele a dolgaikba,mert nem rám tartozott!Még akkor sem ha haraggal feküdtek le,és napokig nem beszéltek.De örülök neki,hogy nem ilyen nevelést kaptam mint te. Egyéni felnőtt ember vagyok saját gondolattal ,célokkal, és nem vagyok köteles elhinni bármit is , mint te a szüleidnek. Te is kaptál egy nevelést,mindenki kap! Az h neked nem jönnek be a mostani fiatalok ahogy viselkednek szerinted kit érdekel?! Ennél nagyobb problémád nincs az életbe?!

Amúgy ha a kedves családod azt mondja hogy ha szülsz gyereket és TI azt akarjátok ha fiú lesz h pl Béla legyen de a szüleidnek a Lajos tetszik és azt akarják mit teszel? Ellenkezel? Ha igen és ha megsértődnek és napokig hetekig nem lesznek kíváncsiak rád? Vagy ha megkérik hogy hagyd ott a férjed,mert szerintük megcsal mit teszel??

2017. jún. 10. 22:22
 38/148 A kérdező kommentje:

Bocsánat, közben nem voltam netközelben. Nagyon jó látni, hogy közben ilyen jó beszélgetés alakult ki, köszönöm! Jó volt végigolvasni.

Aki csak birkázni tud, az gondolkozzon el, hogy mindig csak az van-e, amit ő kívülről lát.

A legteljesebben a 33. válasz első bekezdése írta le a kérdésem lényegét. Olvassátok el ti is még egyszer. Az a munkahelyi történet, ami ott le van írva, tartalmaz egy kérdést, ami én ugyanúgy kérdezek, pedig nem vagyok 50-60 éves, csak 32.

És igen, egyedüli gyerek vagyok, miért kérdezte, aki kérdezte?

2017. jún. 10. 22:35
 39/148 anonim ***** válasza:
100%
Talán azért mert egy hülyeseg. A baratom szulei teljesen olyanok mint a tieid. Mindig ok az okosabbak az erettebbek tobb tapasztalatuk van akkor is ha csak nyolc altalanosod van Akkor is okosabb vagy mindig elnyomtak ot, es soha nem lehetett egy onallo velemenye mondata sem kulonben jott a tiltas stb. Tudod milyen felnott lett belole? Onbizalomhianyos, hatarozatlan, ugy erzi nem ert semmihez , nem mer egyedul semmit sem veghezvinni mindig megerosites kell es mai napig kepesek beleszolni hogy mit csinaljon amikor mar nem is veluk lakik. Hat nem. En nem igy fogom nevelni a gyerekeimet nyilvan kell egy ala fole rendelt kapcsolat hogy lassa a gyerek hogy megis a szulo dont dolgokrol ameg nem 18 de alapjaraton a tiszteleten mulik. Ha en teszek erte dolgokat az o erdekeben akkor o is tehet nehany dolgot es akkor engedek. Es lehet onallo velemenye , gondolatai meghallgatom, kompromisszumkotes, megbeszeljuk. Csak felidegesitettem magam a kerdeseden mert a szulei jutottak eszembe hogy mennyire keresztbetettek nekunk...fuh. Mind1. Mar a baratom helyrejott sok ev pszichologiai kezeles soran.
2017. jún. 10. 22:37
 40/148 A kérdező kommentje:

A névválasztásba nem szólnak bele, de ha jobbat javasolnának, megfontolnám.

Az elhagyós téma megvolt, igaz, nem férjként, hanem amikor még csak udvarolt nekem. Nem fontoltam meg azt az egyet, hanem hozzámentem. De úgy vettem, mint akik féltenek, és láthatnak valamit, amit én nem. De lebeszélni nem hagytam magam. Férjem is tudta ezt, és közös erővel próbáltuk őket meggyőzni, hogy ez nem így van, ahogy ők gondolják, és ne haragudjanak. Egy darabig haragudtak, amiért férjhez mentem, aztán sikerült megbékítenem a családot, mert addig nem nyugodtam, amíg nagy kedvességgel nem sikerült.

2017. jún. 10. 22:40
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!