Miért nem érzi azt ma már senki, amit én éreztem anno?
Amikor én otthon laktam, úgy neveltek, hogy az van, amit a felnőttek mondanak. 30 éves koromban mentem férjhez, akkor költöztem el, de mondjuk utána is bennem volt az, hogy amit a családom mond, az szent. Nem szoktam megkérdőjelezni semmit, se ellenkezni, és mindent azonnal elhiszek nekik. Mondjuk egyébként sem vagyok gyanakvó vagy szkeptikus típus.
Ha a családomban valami miatt cirkusz volt, nálunk soha nem volt az, hogy sz@rok rá, meg költözz el, hanem megijedtem és megpróbáltam helyrehozni, hogy ne legyen ez, miért gondolják így. És addig bizony baj volt, amíg a felnőttek haragudtak vagy megsértődtek. Igen, akkor baj volt otthon. Ha jókedvük volt, akkor rendben volt minden. Ezt akartam mindig. Én nem sz@rtam le a haragjukat, próbáltam őket megbékíteni 30 évesen is, mert rosszul éreztem magam, ha baj van otthon.
A mai tizen-huszonévesek vajon miért nem érzik azt, amit én?
Könnyebb nekik szembekerülni az idősebbekkel?
47: na, itt pont nem hallgatni kell rájuk, hanem megérteni őket. Nem erősködni kell a szülőkkel, mert ők akkor is a barátod szülei voltak, amikor még mindketten pelenkások voltatok, és bizony, felnevelték a barátodat.
Sok szülő van, aki nem érti, mik azok a tanulási nehézségek, ők azt hiszik, lusta a gyerek, és azért haragszanak. Szépen, türelemmel, kitartással meg kell őket kérlelni, akkor enyhülnek. Minden eszközt megragadni annak bebizonyítására, hogy ez nem lustaságból van. Szép szó, kedvesség, kis -jó értelemben vett- "hízelgés" csodákra képes, és máris nincs baj otthon.
50: Hát ha mindenki megmondja a korát, ahogy én leírtam, akkor lehet róla szó :-)
Viccen kívül: írtam, hogyha olyanok. Az én családom olyan. Az idegen nénivel is személyesen beszélgettem órákon át. Az ide kommentelőket ennyire nem ismerem, tehát a vadidegenekre ez nem vonatkozik, értelemszerűen nem is vonatkozhat.
A papuccsal nem vertek, csak a karomra kaptam egyet-kettőt.
Miért, a nagymamámat is megkergette a dédmamám 20 évesen fakanállal az asztal körül 1941-ben, mégis kezet csókolt neki, és egy percig se haragudott. Ez csak ma divat, ahogy tombol az egó.
Én kaptam egy nyakast még 21 évesen, de nem volt rendszeres, ahogy a papucs sem. 1-1 alkalom volt. A férjhezmenésem előtt rángatott meg utoljára az édesanyám a karomnál fogva, utána már nem, mert a férjhezmenés az más. És igen, mi a férjemmel kérleljük az idősebbet a családban, hogy ne haragudjon, és kerüljük az olyan helyzetet, amikor ez kialakulhatna. De már nem fog, mert házasok vagyunk! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!