Miért az lett a normális, hogy felnőttként menekülünk
a szüleinktől?
Figyelt kérdés
Rengeteg pár kõltözik "neutrális" városba, ahol egyikőjük szülője sem él. Sokan mondják, hogy "bár jóban vannak", el nem tudnák képzelni, hogy anyuka/anyós nemhogy papucsban, de akár helyijárattal is át tudjon jönni.
Valahol ez szomorù,hogy szülőként havonta egy hosszúhétvégére látod a gyerekid.
Ezt a kettőt ne vedd egy kalap alá. A féltés anyáknál a szülés pillanatában kialakul. Szó szerint megváltozik az agyuk kémiája. Az apáknál az első hetekben alakul ki a mély kötődés, de az anyai féltés olyan, hogy ha 30 éves a gyereked, akkor is aggódsz érte, ha pl. külföldre utazik egyedül a gyerek. Sőt, mondok jobbat: a tudomány mai állása szerint akár két nő, akár két férfi fogad örökbe meleg párként gyereket, amelyik többet van otthon a kicsivel, többet gondoskodik róla, az első időszakban nála is végbemegy pont ugyanez a változás az amygdalában. Az más kérdés, hogy normális szülő a felnőtt gyerekével szemben hiába érzi ezt, tudnia kéne a gyerekre telepedés nélkül kezelni kb. kamaszkortól kezdődően.
nov. 6. 16:50
82/89 anonim válasza:
Te vetted egy kalap alá, nem én. Hogy az irracionális féltés mitől alakul ki, arról nem értünk egyet. Szerintem a családi mintáktól és az azoktól elszenvedett sérülésektől. Vicces látni, ahogy anyukák, nagymamák aggódnak versenyt hányásig a Facebookon. Hogy kinek jó ez, nem tudom. A gyereknek biztosan nem.
nov. 6. 18:25
83/89 anonim válasza:
Senkinek, és én is utálom, hogy az anyám ezt csinálja. De ilyen a biokémiája, amit fel kéne ismernie és tudatosan lenyomnia. Ettől függetlenül vitathatatlanul ösztön a féltés, csak nem kéne ész nélkül kimutatni. De persze te mondhatod, hogy szerinted mitől alakul ki, ahogyan egyes emberek mondhatják, hogy minden bizonyíték ellenére szerintük lapos a Föld.
nov. 6. 19:06
84/89 anonim válasza:
Teljesen mindegy a biokémia, nem az volt a kérdés! Nem kellene itt okoskodni. Vannak szép számmal szülők, akik nem versenyeznek az aggódásban másokkal, anélkül, hogy bármi lövésük lenne a biokémiához. Hogy a szülés váltja ki a biokémiát, vagy a tanult aggódás, arról megoszlanak a vélemények. A szülő, a nagyszülő értelmes lény, tehát azért aggódik, mert aggódni AKAR, mert ezzel pótol valamit. A biokémia legfeljebb egy kényelmes kibúvó.
nov. 6. 20:08
85/89 anonim válasza:
#84 Álljál már meg! Te pszichés dolgokra fogsz valamit, ami részben biológiai. Senki nem cáfolja meg azt, hogy nem egészséges így viselkedni. De aztán a tudományos tényekre még másodjára is megmondod, hogy hülyeség. És aztán amikor már nincs érv, akkor jössz azzal, hogy senkit nem is érdekel, nem is erről volt szó. Ember, növesszél már pár agysejtet meg vitakultúrát, mert anélkül nem túl bölcs dolog ennyire okoskodni és játszani a megmondóembert.
nov. 6. 20:30
86/89 anonim válasza:
Tudományos tény :-DD az hát.
Csak végig kell nézni az elmúlt évszázadok "tudományos tényein", hogy mi lett a sorsuk.
A kötődésből beteges aggódást levezetni meg, hát inkább nem is minősítem.
:-D
nov. 6. 20:54
87/89 anonim válasza:
A kérdést én meg úgy tudnám megfogalmazni, hogy az lett a normális, hogy az anya nem engedi leszakadni a gyerekét még 40 évesen sem? Sok férfi akkor kezd el kötődni a párjához, miután az anyja meghalt. Addig az anyjához kötődik érzelmileg és akivel együtt lakik, az csak a "csaja". Minden változhat, de mami örök... Csakhogy az anyja akkor is az anyja maradna...., ha elköltözik a feleségével és önálló életet kezd és az anyukát csak hetente egyszer hívja fel. Ezzel szemben a talasztalat az hogy az anyukát naponta vagy pár naponta fel kell hívni, ő főz ránk is...nagyon fontos ám! A mai mindenféle allergiás időszakban legalább megérthetnék az anyukák, hogy ha a 40 éves "gyerek" tud magára főzni és akar is, akkor hadd csinálja már.
Szerencsés vagy hogy minden hónapban mennek. Én a barátom anyját nem kívánom látni soha sem.
nov. 8. 14:29
88/89 anonim válasza:
Ez amúgy nem a normális lett, és akinek az ismeretségi körében túlnyomó többségében ilyen eseteket lát, azoknak megsúgom, hogy olyannak kéne lenni, akivel normális emberek is barátkoznak.
nov. 8. 15:16
89/89 anonim válasza:
“Normális emberek” dolgoznak és van saját párjuk, családjuk, baráti körük. Neadjisten sportolnak, hobbijuk is akad. Annyi idő a világon nincs hogy ezek mellett kétnaponta anyunál lógjon az ember.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!