Az Y generáció (millenials) hogyan fogja megoldani az idősgondozást?
Nem szemrehányó akarok lenni, tényleg érdekel, mi a terve a 45 alattiaknak arra az esetre, ha a szülő lerobban.
Nagyapámmal beszéltünk erről, és őt nem érdekli se a politika, se a migránsok, egyszerűen megkérdezte: "mi lesz a szülővel?".
A mostani hatvanasok-ötvenesek dolgoznak, időst gondoznak, ès egyszer unokáznak.
Én is belépek lassan abba a korba, hogy nem féltésből ellenzik a külföldre költözèst, hanem mert félnek attól, hogy ki fogja őket kórházba vinni, ha betegek lesznek.
"61: Te vagy, aki meg akar tudni valamit, akkor neked is kell utánajárnod.
Senki nem azért él, hogy a te igényeidet kiszolgálja, ingyen dolgozzon neked, stb."
Lol, te most elírtad a számot, vagy itt komplett idióták tobzódnak :D A két és pipás barátunk állított valamit, mégpedig hogy a Z generációsok le..szrják a szüleiket. Én ezzel vitatkoztam, ő pedig azt állította, hogy ez márpedig TÉNY. Erre kértem forrást, amit ő nem hajlandó továbbra sem megadni, de nyilván azért nem, mert 1. nem tudja hogy kell ilyet keresni, 2. valószínűleg nincs olyan kutatás, ami ezt egzaktan kimondaná.
Nem kell helyettem dolgozni, csupán az ember tudja igazolni a saját állítását. Ha ő valamit tényként közöl, akkor bizony mutassa meg, hogy mire alapozza ezt, anélkül ez szimplán egy anektodikus érvelést. Nem nálam áll a bizonyítás terhe. :)
"Semmi marketing nincs benne. Pszichológiai jellemzésről van szó. Egyszerű tudományos megfigyelés, hogy a Z generációtól felfelé egyre távolodik a kapcsolat a gyerek és a szülő között."
Még egyszer: HOL-VAN-A-TUDOMÁNYOS-MEGFIGYELÉS-ANYAGA?
... várom, hogy mikor kérsz és milyen bizonyítékokat arra, hogy tényleg soha nem jutott eszembe ilyen elvárást támasztani másokkal szemben....
... esetleg hogy mellékeljem a szakirodalmat arról, hogy ez tényleg nem mentális egészség...
Szerintem tegyél fel erről egy külön kérdést, ha valóban tudni szeretnéd, hiszen ez itt a Gyakori.
71: "Erre kértem forrást, amit ő nem hajlandó továbbra sem megadni"
Mondom a megoldást:
Dolgozd fel, hogy ő nem tud/akar neked válaszolni, ezért neked más forrásból kell megtudni, ha tényleg tudni akarod, hogy ez tény-e vagy sem.
Vagy egyszerűen könyveld el, hogy ő téved ebben.
Ennyi a nagy titok.
Nem szabad érzelmileg ennyire függeni attól, hogy fog-e és mit válaszolni.
"Vagy amikor elmondod, hogy 100 Ft volt a répa a csarnokban, azt is dokumentumokkal kell alátámasztanod."
Hát hogyne. Ha a répa árakról folyna vita és valamilyen irreális árat mondanál a répára vagy a bármire, akkor nyilván elvárás lehetne a másik fél részéről, hogy az állításodat bizonyítsd.
Ha te kijeletesz valamit és a másik fél nem fogadja el, akkor a bizonyítás terhe nálad van. Ha tömött sorokban állnak kutatások arra, hogy az Xy generáció szignifikánsan jobban lesz..rja a szüleit (bármit is jelentsen ez), akkor valószínűleg roppant könnyű lenne megmutatni a vitapartnerednek az internet nevű csoda segítségével. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire fordítva ülnek az emberek a lovon. Ha én hasra csapok és azt mondom, hogy szerintem a Z generáció ragaszkodik a legjobban a szüleihez, akkor ezt is bemondásra el kéne hinned? Nem kérhetnél rá bizonyítékot? Ha én azt mondanám, hogy a csarnokban délelőtt ingyen osztották a répát, akkor azt is elhinnéd csak azért, mert én ide írtam névtelenül és arctalanul?
"Vagy egyszerűen könyveld el, hogy ő téved ebben."
Már régen elkönyveltem, csak egyszerűen hihetetlen, hogy az emberekben a legminimálisabb forráskritika sem él és erre még te is a pártját fogod, hogy NEKEM kéne az Ő állítását igazolni. Wtf? :D
60: Vannak apartmanházak, ahol egy uhgyanolyan lakást kapsz, mint amiből eljöttél. Újépítsű házban. És azon belül van étterem, ápolók, orvosok, gyógyfürdő, minden.
De ki kell fizetni egy abban a lokációban szokásos lakás árát, ami akkor is ottmarad az intézménynek, ha nem 35, vagy 1 évet lakott benne az illető.
Éppen ezért ezek vidéken szoktak lenni, és ha van egy pesti, szegedi lakásod, abból könnyen ki tudod fizetni.
De hát ablakon dobod ki...
48 az soknak hangzik, de a fele simán megvan.
75: Nem _kellene_, mert te akarod látni a bizonyítékot, tehát rajtad kívül senki nem kíván ilyet se tőled se mástól.
"Hát hogyne. Ha a répa árakról folyna vita és valamilyen irreális árat mondanál a répára vagy a bármire, akkor nyilván elvárás lehetne a másik fél részéről, hogy az állításodat bizonyítsd."
Kinek?
Miért?
Amikor egy kutatási munkát írsz, ott ez tartalmi és formai követelmény.
Ha te a hétköznapi kommunikációban érvényesnek tartod a tudományos munkák követelményeit, akkor mentális zavarról beszélünk.
Hétköznapi állításnak annyi az információtartalma, hogy Z meggyőződése, hogy B dolog létezik, és informált téged erről.
Te csak annyit tudhatsz, hogy van itt egy ember, akinek ez a meggyőződése.
Nincs több cél egy beszélgetésben, ez nem tudományos konferencia.
Jézus Mária. Hogy lehet valaki ilyen rohadt messze a valóságtól. Most komolyan kezdjük el Ádámnál és Évánál, hogy hogy működik a vita? Nem veszekedés (bár már rég ott tartunk) hanem a normális vita? Pl. úgy, hogy képes vagy megvédeni a saját állításaidat, főleg ha kiemeled, hogy tényekről van szó. A megvédés legegyszerűbb eszköze, hogy ha már úgyis intereneten vagyunk, akkor esetleg mutatsz bármit, ami alátámasztja azt, ami szerinted tény. Nem vélemény, nem sejtés, nem kósza gondolat, hanem szerinted tény.
"Ha te a hétköznapi kommunikációban érvényesnek tartod a tudományos munkák követelményeit, akkor mentális zavarról beszélünk."
Már bocsánat, de egy internetes fórumon való vita nem egy liftes small talk. És rohadtul NEM tudományos munkabeli követelmény az, hogy ha állítasz valamit, ami TÉNY, akkor azt támaszd alá valamivel.
Nyilvánvalóan joggal fognak egy hétköznapi beszélgetésben is komplett idiótának nézni, ha azt állítom, hogy az oroszok a spájzban vannak, addig a pillanatig, amíg meg nem mutatom, hogy tényleg a spájzban vannak az oroszok.
Ráadásul isten tudja hányadszorra szeretném felhívni rá a figyelmedet, hogy a vitapartnerem (?) szerint ez TUDOMÁNYOS TÉNY. Idézem:
"Én nem fogom elkendőzni azt amit látok, pláne ha a tudomány is így látja."
"Pszichológiai jellemzésről van szó. Egyszerű tudományos megfigyelés, hogy a Z generációtól felfelé egyre távolodik a kapcsolat a gyerek és a szülő között."
Ha az illető szerint én vagyok a süsü, mert tudományos források, meg tudomány így meg úgy, akkor hajrá, mutassa, hogy mik a tudományos forrásai. :)
Én már nem tudom ki kinek válaszol és mire, de amiből a vita kiindult az konkrétan az a megfigyelés, hogy a Z generációnak felszínesebbek a kapcsolatai a szülőkkel, kevesebbet létesítenek szexuális kapcsolatot és azt sem családalapítási céllal teszik. Nyilván következik ebből logikusan, hogy őket hidegen hagyja a szülők ápolása. De ez nem feltétlenül negatív dolog, mert az egész világ is efelé halad. Nem az 1800-as években élünk, ahol ápolás nélkül nem tudtak létezni az idős emberek. A lényeg, hogy én ezt a tényt foglaltam össze egyetlen szóval, amire valaki felkapta a vizet. Gondolom Z-s gyereke van és zokul vette vagy nem tudom miért kellett ennyire kiverni a balhét, de már nem is érdekel. Az egész vita annyira követethetlenné vált, hogy nincs értelme folytatni.
Az az úriember, aki bizonyítást vár tőlem, az annyi idő ölt már bele a firkálásba, hogy azidő alatt többször is találhatott volna releváns tanulmányokat, de látható, hogy b.ik az egészre, csak lehessen kivel vitatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!