Miért tartják a régebbi generációk problémának,hogy a gyereket nem a teljes megalkuvásra neveljük?
Engem például megalkuvásra neveltek a szüleim.A következőképpen:
-A tanárnak mindig igaza van, még akkor is, ha nincs.
-A főnöknek szintén, mindig igaza van, az van, amit mond, akkor is igaza van, ha nincs.
Y generációs vagyok.Nekem ebből a hülye nevelésből voltak problémáim, kezdetben nem tudtam kiállni magamért és az érdekeimért és sok idő kellett, mire ezt letudtam vetkőzni.
Már van egy kislányom, hamarosan érkezik a tesó is.Én teljesen másként akarom nevelni.
Márpedig úgy,hogy álljon ki magáért.Nyilván, ne kezdje el a tanárokat káromkodna elküldeni melegebb éghajlatra, de azért álljon ki magáért.Ha igazságtalanságot, inkorrektséget érez jelezze a tanárnak, szóljon vissza neki, kommunikáljon.
A kritika az,hogy "neveletlen" elkényeztetett gyerek lesz belőle.Mitől neveletlen, ha kiáll az érdekeiért?
Azért némelyik pedagógusoknak is el kellene gondolkodnia,hogy a tisztelet kölcsönös.Ne egyoldalú legyen.
Ez azért van mert a szüleid, de főleg az őket felnevelő nagyszüleid egy totalitárius politikai/társadalmi rendszerben nőttek fel. Azokban az időkben a boldogulás, de néha még a túlélés alapvető feltétele is a hatalom előtti meghunyászkodás volt.
A főnök, a tanár, a rendőr, az orvos, a politikus általában helyzeti fölényben van azzal szemben aki előtte áll, és az óvatos magatartásra való törekvés még mindig létező népszokás.
A "húzzuk meg magunkat" mentalitás még évtizedekig hat, az ilyesmi eltűnése csak a viselkedési mintázatot hordozó nemzedékek kihalásával valósul majd meg.
Miért pontoztátok le a 4-est, nagyon jókat irt.
A minta a legfontosabb, amit tőled lát. Te kiallsz magadért hétköznapi helyzetekben? A szüleiddel szemben? Vagy meghúzod magad? Nem annak lesz a legnagyobb hatása, amit mondasz neki, hanem ahogy cselekszel, amit lát tőled. Ezért mondják, hogy szülőként elsősorban saját magunkon kell dolgoznunk. Nem fogjuk tudni a gyerekeinket olyasmire nevelni, amire mi magunk képtelenek vagyunk.
Mindenkinek javaslom, hallgassátok meg a youtube csatornán "Mindent a generációkról" című előadás sorozatát Steigervald Krisztián generáció kutatónak.
Fantasztikus élmény ráébredni, miért vannak máshol most a generációs különbségek, mint korábban, miért gondolkodik máshogy egy veterán, egy boomer, mint egy Y, Z, vagy még fiatalabb generációs.
Én pl boomer vagyok, 60 év fölötti és rengeteget tanultam ebből a sorozatból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!