Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Más is mamának szólítja az...

Más is mamának szólítja az anyját, s nagymamának a nagymamát?

Figyelt kérdés
Sajnos nekem mar nem él a nagyim, de nálam ő nagyi vagy nagymama volt. Anyukám meg anya vagy mama. Másnál hogy van ez?

ma 11:10
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
95%

Miért hogy kene?

Anyám - anyu

Nagyim amíg élt - mami, mama

Másik nagyim - nagyi.

Van egy ismerősöm.

Az anyját hívja maminak, a nagyanyját anyunak

No ezt nem értem hogy hozta össze.

ma 11:15
 2/19 anonim ***** válasza:
65%

Nem Magyarországon élek, itt az anya mama. A gyerekem, ha engem szólít meg, anyut mond, ha rólam beszél, akkor mama lesz belőlem. Az én anyám nekem anyu, ha róla beszélek a gyerekemnek, akkor mama. Az én nagymamám nekem mama volt.

Magyarországon nem igazan jellemző az, hogy az ember a saját anyját mamának szolitsa

ma 11:24
 3/19 anonim válasza:
70%
A budai elit szólítja mamának az anyukáját, papának az apukáját. Interjúkban sokszor megfigyelhető.
ma 11:25
 4/19 anonim ***** válasza:
89%

Anyukám - anya

Nagymamám - mama

Mifelénk senki se szólítja mamának az anyukáját.

ma 11:27
 5/19 anonim ***** válasza:
53%

Nálunk úgy van mint nálad, azzal a kivétellel, hogy az apai nagymama mami volt. (Nem tudom miért.) Az anyai pedig nagyi.

Mamát az anyára használtuk, de csak becézéskor, már elmúltam 10 éves, mikor megtudtam, hogy más a mamát nagymamára használja.

Nekem ez így logikusabbnak tűnik, van a mama és eggyel feljebb a NAGYmama. A terhes nő pedig a kismama nem pedig kisanya.

Nem vagyok sem elit, sem budai.

ma 11:50
 6/19 anonim ***** válasza:
Nem.
ma 12:09
 7/19 anonim ***** válasza:
73%

Ez inkább a filmekben jellemző, hogy mama és nagyi a szülő és nagyszülő megnevezése.

Itt Magyarországon nem igazán jellemző.

Nálunk a szülők anya/apa, a nagyszülők mama/papa.

ma 12:14
 8/19 anonim ***** válasza:
72%
Nálunk úgy van, mint nálad, a Buda is stimmel, csak nem elit, inkább középosztály.
ma 12:16
 9/19 anonim ***** válasza:
89%
Hivatalos iratokon anyja neve szerepel a magyar megnevezésnek megfelelően. Mamának sokkal kevesebben nevezik.
ma 12:22
 10/19 A kérdező kommentje:
3) amúgy valóban budai vagyok xd Én csak később, iskolában hallottam, hogy valaki anyának, anyunak szólítja az anyját. Nálunk mindig mama volt. Aztán a nagymamák pedig Mária nagymama, meg Éva nagymama.
ma 12:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!