Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Más is mamának szólítja az...

Más is mamának szólítja az anyját, s nagymamának a nagymamát?

Figyelt kérdés
Sajnos nekem mar nem él a nagyim, de nálam ő nagyi vagy nagymama volt. Anyukám meg anya vagy mama. Másnál hogy van ez?

ma 11:10
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Igen.

[link]

ma 12:42
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

"A budai elit szólítja mamának az anyukáját"

Ezt honnan veszed? Pl. József Attila se a budai elithez tartozott. :)

ma 12:44
 13/21 anonim ***** válasza:
83%
Nekem amúgy valamiert nagyon bejön a mama/papa szülőre, leginkább könyvekben láttam így, de nem hívatom így majd magam a gyerekemmel.
ma 12:49
 14/21 anonim ***** válasza:
72%
Itt mi értelme van a lepontozásnak, amikor mindenki a kérdésre válaszolt? A pirosat nem akkor kell adni, ha valaki az ellenkezőt gondoljam, hanem akkor, ha nem a kérdésre válaszol. (A kérdésre már válaszoltam.)
ma 12:50
 15/21 anonim ***** válasza:
38%

Anya = anya, Éva

Mama = mama

Szerintem jól megsértődne anyám ha mamáznám.

ma 13:20
 16/21 anonim ***** válasza:
Én anyunak mondtam egészen addig édesanyám, míg meg nem született a fiam, akinek már a mamája lett, s aztán már többször jön az a számra, mint az anya, meg így egyértelműbb is, hogy kire hivatkozunk.
ma 13:41
 17/21 anonim ***** válasza:
20%
Anyukámat anyunak, nagymamámat nagymamának szólítottam. Nálunk a nagymamákat senki nem szólította mamának. Pesti vagyok, nem budai, és nem elit. Ezt a mamázást a nagymamákra itt a Gyakorin láttam először, akkor nem is értettem, hogy ki kicsoda. Valami olyasmi volt, hogy anyukám szomorú, mert a mamám meghalt. Hogy ki halt meg? Nagy nehezen rájöttem, hogy a nagymama...
ma 13:54
 18/21 anonim ***** válasza:
90%
Általános iskolai könyvekben még ma is szerepel az a megjegyzés, hogy József Attila az édesanyját hívta mamának. Szóval a gyerekek többségének ez magyarázatra szorult, és szorul még ma is. Fővárosi szokás. Máshol nagyon ritka.
ma 14:21
 19/21 anonim ***** válasza:

Én anyunak szólítom édesanyámat (apunak apámat), a nagyszülők medig mama, mami, nagymama, nagymami.

A párom és a húga az édesanyjukat szólítják maminak (és az apjukat papinak), születésüktől kezdve így lettek nevelve. Nagymama, nagypapa pedig a nagyszülők.

Nekem furcsa, hogy ugyanaz a szó (a mami és a papi) nálunk a nagyszülőket jelenti, pároméknál pedig a szülőket. Teljesen más értelemben használjuk őket. De meg lehet szokni. Neki meg az a furcsa, hogy nálunk anyu és apu van. Ettől függetlenül mindig pontosan tudjuk, ha a családtagokról beszélgetünk, hogy kiről van szó. Nem keverjük össze, tudjuk, hogy melyikőnk milyen értelemben használja a mama, mami, papa, papi, nagymama, nagymami, nagypapa, nagypapi szavakat. Még jó, hogy nincs több változata. :D

(Én 200 km-re a fővárostól, vidékről, faluról származom, párom Bp környéki agglomerációból, kisvárosból.)

ma 14:53
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Kiskoromban a mesékből "tanultam", hogy anya az mama, de az anyukám nem örült, amikor így akartam hívni, nálunk anya az anya, mama pedig anya/apa anyukája.

Németországban élek, itt senki nem beszél már Mutterról, nagyon régimódi, mindenki Mamának hívja az anyját, én megmondtam a páromnak, hogy én bizony nem leszek a gyerekünk mamája, az nekem nagyon furcsán hangzik.

ma 15:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!