Más is mamának szólítja az anyját, s nagymamának a nagymamát?
"A budai elit szólítja mamának az anyukáját"
Ezt honnan veszed? Pl. József Attila se a budai elithez tartozott. :)
Anya = anya, Éva
Mama = mama
Szerintem jól megsértődne anyám ha mamáznám.
Én anyunak szólítom édesanyámat (apunak apámat), a nagyszülők medig mama, mami, nagymama, nagymami.
A párom és a húga az édesanyjukat szólítják maminak (és az apjukat papinak), születésüktől kezdve így lettek nevelve. Nagymama, nagypapa pedig a nagyszülők.
Nekem furcsa, hogy ugyanaz a szó (a mami és a papi) nálunk a nagyszülőket jelenti, pároméknál pedig a szülőket. Teljesen más értelemben használjuk őket. De meg lehet szokni. Neki meg az a furcsa, hogy nálunk anyu és apu van. Ettől függetlenül mindig pontosan tudjuk, ha a családtagokról beszélgetünk, hogy kiről van szó. Nem keverjük össze, tudjuk, hogy melyikőnk milyen értelemben használja a mama, mami, papa, papi, nagymama, nagymami, nagypapa, nagypapi szavakat. Még jó, hogy nincs több változata. :D
(Én 200 km-re a fővárostól, vidékről, faluról származom, párom Bp környéki agglomerációból, kisvárosból.)
Kiskoromban a mesékből "tanultam", hogy anya az mama, de az anyukám nem örült, amikor így akartam hívni, nálunk anya az anya, mama pedig anya/apa anyukája.
Németországban élek, itt senki nem beszél már Mutterról, nagyon régimódi, mindenki Mamának hívja az anyját, én megmondtam a páromnak, hogy én bizony nem leszek a gyerekünk mamája, az nekem nagyon furcsán hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!