Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám amiatt panaszkodik,...

Anyám amiatt panaszkodik, hogy vegán ételeket szolgálok fel, amikor itt vannak. Ezt hogyan lehetne orvosolni?

Figyelt kérdés

Külön háztartásban élek a férjemmel, mindketten vegánok vagyunk nagyjából 3 hónapja, előtte én vegetáriánus voltam, a férjem meg ritkán evett húst, kb heti 1-2x, általában akkor, amikor családi ebédre átjöttek a szüleim, vagy az ő szülei. Majd a férjem elhatározta, hogy ő vegán lesz egy egészségügyi probléma miatt. Mióta húsmentesen táplálkozik, sokat javult az állapota és mondta, hogy sokkal jobban is érzi magát. Ennek hatására kipróbáltam én is, nekem is bejött ez a fajta étrend, ezért az állati eredetű ételek fogyasztását abbahagytuk teljesen. Itt jön a képbe édesanyám, akinek szintén vegán ételeket szolgálunk fel ha átjön ebédre (apukámnak szintén, de neki ízlenek), mondhatni gourmet fogásokat, változatos formában, nem pedig salátával etetjük őket. Ennek ellenére folyton csak kritizál, hogy “ilyen” kajákat adunk neki, és ő nem nyúl, hogy ezzel etessem. Már számtalanszor elmagyaráztam neki, hogy most már ez van, mindketten vegánok vagyunk és hogy nem eszünk húst, valamint a hús megvásárlásával nem támogatjuk az iparágat. Folyton megy a pofavágás, lehurrogás, kötekedés, amikor csak próbálunk tudatosabban étkezni. Nem akarjuk ráerőszakolni a mi életvitelünket, de ha átjön, akkor olyan ételt kap, amit mi is szívesen fogyasztunk. 1 személyre meg nem akarok húst sütni, mert nem igen kivitelezhető. Ha mi átmegyünk hozzá, ő se főz vegetáriánus ételt a mi kedvünkért, általában odaadja a zöldség részét az amúgy húsos főételnek és ezzel le is van tudva. Emiatt a probléma miatt, már nem szívesen hívom át ebédelni, mert folyton csak beszólogat és megmérgezi a légkört. Apukám próbálja csillapítani, de nem nagy sikerrel. Bánt ez az egész helyzet, mert neki nem az ételekkel van a baja, hanem a tudattal, hogy húsmentesen élünk, főleg mióta a férjem is átváltott.

Szerintetek hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani?

2021. jan. 15. 19:09
 71/124 A kérdező kommentje:

"Mint a dedósok játszmáztok össze-vissza, meg beszólogattok és megy a sértődősdi.

Hiába írnád, hogy nem, pedig de, igen."

Ki mondta, hogy nem? Le lett írva, hogy honnan indult és miért van ez.

2021. jan. 16. 11:12
 72/124 anonim ***** válasza:
66%

9:32

Azért tartom érdemesnek megjegyezni, sőt mostmár akkor azt is, hogy fiúk és anyós leszek, akit valószínűleg meghívnak majd a menyei.

Tehát azért lényeges az én anyaságom, mert ha itt tényleg kb. mindenkinek van gyereke, akkor hogyan gondolkozhatnak így és érthetnek egyet, az uralkodásmániás anyjával a kérdezőnek?

Nekem anyaként ez érthetetlen. Örüljön, hogy kiszolgálják. Én pl. nagyon díjazom vendégségben, még ha a kaja nem is az én szájízemnek való.

Na ezért fontos tényező az anyaság, és az ebből - az úgy tűnik nem mindenkinek egyértelmű- szeretet és elfogadás.

Anyuci bunkó és kész!

2021. jan. 16. 11:14
 73/124 anonim ***** válasza:
28%
#73: folyamatosan olyan étellel várni a vendéget, amiről tudom, hogy nem szereti, az nem bunkóság? De az. Nagyon is.
2021. jan. 16. 11:28
 74/124 anonim ***** válasza:
31%

72 azért gáz, kérdező, hogy idejössz kollektív anyaszidást indukálni egy ilyen kérdéssel, amit normális felnőtt emberek egymás közt meg tudnak oldani. Nagyon gáz. ÉS marha gyorsan lepontozod - a többi anyaszidóval - aki megpróbál arra rávenni, hogy térj észhez! Egy napon nem lesz kérdés, csak az, hogy milyen virágot vigyél a sírra. Igen, aki ilyen szarrágással töltik a napjaikat, nem szoktak ebbe belegondolni, én meg nem véletlenül hozom ide ezt a figyelmeztetést: ideje van a problémák megoldásának, mert egyszer csak már nem lehet.

Ébresztő!

"Nem nyafognék, de most már késő,

most látom, milyen óriás ő -

szürke haja lebben az égen,

kékítőt old az ég vizében."

2021. jan. 16. 11:29
 75/124 anonim ***** válasza:
23%

"Ezután döntöttünk úgy, hogy ha amúgy finom az étel, de hús mentes, akkor nyugodtan eheti azt anya is."

Szóval úgy döntöttetek, eszi, nem eszi azt kap. Ő meg úgy döntött, neki nem finom a húsmentes. Patthelyzet. Nem lehet orvosolni, ha egyiketek sem enged. Ne üljetek össze enni. Csak kávézni, sörözni, beszélgetni.

Így nincs semmi értelme. Az ember azért vendégeli meg a családját, barátait, hogy mindenki jól érezze magát. Ha csak rossz érzést kell mindkét félben, minek?

2021. jan. 16. 12:52
 76/124 anonim ***** válasza:
25%

Kicsit visszavehetnél az arcodból kérdező. Anyád 40+ éve húsevő, te 3 hónapja divatolsz és elvárod, hogy egyik pillanatról a másikra mindenki hozzád alkalmazkodjon. Fordítva ülsz a lovon.

A helyes megoldás a következő lett volna:

Meghívod anyádékat ebédre és készítesz mindenkinek ételt. Nektek vegán ételt, anyádnak húsételt, amit szeret. Ebéd közben elmeséled, hogy úgy döntöttél te ezentúl vegán leszel, megkínálod (nem erőszakosan, csak kedvesen) a vegán ételből, elmondod mi van benne, hogyan készült, stb, stb. Innentől kezdve valószínűleg sokkal nyugodtabban, érdeklődőbben, akár lelkesebben ált volna hozzá.

Sok embernek nem azért van ki a f_sza a vegánokkal, mert amúgy annyira érdekli, hogy mit eszik a másik, hanem az erőszakos térítés miatt.

2021. jan. 16. 12:55
 77/124 anonim ***** válasza:
25%
#77 nagyon jól mondja. Komolyan mibe fájna rendelni neki egy adag kaját ha nem akarsz veszodni vele? Ha vendeglato vagy úgy illene hogy figyelembe vedd mit szeret az akit meghivsz. Nem kellene raeroszakolni.
2021. jan. 16. 13:46
 78/124 anonim ***** válasza:
58%
Na ezért nem érdemes ilyen témában itt kérdezni, semmiképpen sem szeretném leszólni a falusi parasztokat, mert rengeteg dolgot jobban tudnak, mint én, a kolbásztöltéstöl kezdve, sorolhatnám, de akinek ilyen szinten nehéz elképzelni egy vegán életmódot, az igenis korlátolt és még a büdös életben nem evett jó húsmentes ételt, nekem egy olyan vegán ismerősöm nincsen aki megtűrné a húst a házában, nemhogy elkészítse. A minimum, hogy ha egy vegánhoz megyek nem fintorgok, hanem nyitottan elfogadok más ízeket, amik egyébként finomak is. Aztán otthon lehet szopogatni a csülköket. Sehol nem hallottam még olyat, hogy valaki ne bírna ki heti egy húsmentes étkezést, amúgy ha nem bírja, akkor jobb is ha elhúz haza és elgondolkodik magán, nemcsak kajálni lehet összejárni, én nem főznék arra aki folyton fintorog, lehet kártyázni, társasozni, sétálni evés helyett.
2021. jan. 16. 14:00
 79/124 anonim ***** válasza:
31%

A minimum, hogy ha egy vegánhoz megyek nem fintorgok, hanem nyitottan elfogadok más ízeket,

Szerintem még ótvar bunkó, aki úgy fogad vendéget, hogy nem készül azzal, amit az biztosan nem fog enni. Iszonyú kellemetlen, amikor leülsz, és csak olyan van előtted, amit nem ismersz. Nem mindenki szeret újat kipróbálni, pláne nem így, hogy választási lehetőség sincs, ha nem jön be neki.

2021. jan. 16. 14:07
 80/124 A kérdező kommentje:

“Kicsit visszavehetnél az arcodból kérdező. Anyád 40+ éve húsevő, te 3 hónapja divatolsz és elvárod, hogy egyik pillanatról a másikra mindenki hozzád alkalmazkodjon. Fordítva ülsz a lovon.“

Nem veszek vissza semmiből, főleg nem azért, mert te azt mondod. Beláttam egyik válaszomban, hogy én miben hibáztam, akkor mit akartok még? Azt is írtam, hogy legközelebb majd lesz neki kaja rendelve, de én több húsos ételt nem készítek, ennyi. Mit nem lehet ezen megérteni? Meg mi az, hogy divatolok?😂 Évek óta húsmentesen táplálkozom, le van írva a kérdésemben, hogy VEGETÁRIÁNUS voltam előtte. Tehát ennyit a válaszodról, csak kötekedni tudsz, meg direkt kiforgatni a dolgokat. Fordítva ülök a lovon? Hát inkább te vagy nagyon eltévedve, mert a saját hazámban az lesz, amit én akarok. Érdekes, hogy akik itt írogatnak csak engem tudnak támadni (tisztelet a kivételnek), az nem számít, hogy anyám egyáltalán nem veszi figyelembe az én életmódomat? Valamint, hogy milyen stílusban kommunikált miután nem volt hús felszolgálva?

2021. jan. 16. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!