Anyám amiatt panaszkodik, hogy vegán ételeket szolgálok fel, amikor itt vannak. Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Külön háztartásban élek a férjemmel, mindketten vegánok vagyunk nagyjából 3 hónapja, előtte én vegetáriánus voltam, a férjem meg ritkán evett húst, kb heti 1-2x, általában akkor, amikor családi ebédre átjöttek a szüleim, vagy az ő szülei. Majd a férjem elhatározta, hogy ő vegán lesz egy egészségügyi probléma miatt. Mióta húsmentesen táplálkozik, sokat javult az állapota és mondta, hogy sokkal jobban is érzi magát. Ennek hatására kipróbáltam én is, nekem is bejött ez a fajta étrend, ezért az állati eredetű ételek fogyasztását abbahagytuk teljesen. Itt jön a képbe édesanyám, akinek szintén vegán ételeket szolgálunk fel ha átjön ebédre (apukámnak szintén, de neki ízlenek), mondhatni gourmet fogásokat, változatos formában, nem pedig salátával etetjük őket. Ennek ellenére folyton csak kritizál, hogy “ilyen” kajákat adunk neki, és ő nem nyúl, hogy ezzel etessem. Már számtalanszor elmagyaráztam neki, hogy most már ez van, mindketten vegánok vagyunk és hogy nem eszünk húst, valamint a hús megvásárlásával nem támogatjuk az iparágat. Folyton megy a pofavágás, lehurrogás, kötekedés, amikor csak próbálunk tudatosabban étkezni. Nem akarjuk ráerőszakolni a mi életvitelünket, de ha átjön, akkor olyan ételt kap, amit mi is szívesen fogyasztunk. 1 személyre meg nem akarok húst sütni, mert nem igen kivitelezhető. Ha mi átmegyünk hozzá, ő se főz vegetáriánus ételt a mi kedvünkért, általában odaadja a zöldség részét az amúgy húsos főételnek és ezzel le is van tudva. Emiatt a probléma miatt, már nem szívesen hívom át ebédelni, mert folyton csak beszólogat és megmérgezi a légkört. Apukám próbálja csillapítani, de nem nagy sikerrel. Bánt ez az egész helyzet, mert neki nem az ételekkel van a baja, hanem a tudattal, hogy húsmentesen élünk, főleg mióta a férjem is átváltott.
Szerintetek hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani?
Én tiszteletben tartanám a kérdező életmódját. Vegánnak lenni egy világnézet, ugyanolyan, mint a vallások. Olyan világnézet nincs, hogy kötelező húst enni, az csak finom. (én is húsevő vagyok.)
"és akkor ha egy muszlim jön vendégségbe akkor az egész családnak és az össze többi vendégnek is csak halal ételt készítesz?"
Jó eséllyel észre se vennéd, hogy ez most halal étel, annyi, hogy nincs benne disznó meg alkohol (jó, ennél kicsit komplikáltabb, de én igen jókat eszem muszlim barátaimnál is.)
"és ha egy zsidó és egy muszlim egyszerre jön mit csinálsz? mert a kósernem egyenlő azzal hogy halal."
A kóser szigorúbb, mint a halal, egyébként sok az átfedés, egy kóser mínusz alkohol ételt a muszlim is megehet. Egyébként kicsi az esélye, hogy kósert tartó zsidó vendégségbe megy oda, ahol nincs kóser konyha, mert pl. a hús-tej elkülönítés nálam nincs meg.
Néhány komment...😐
Ha valakinek kikesziti a belet egy húsmentes étkezés, ott az egész etkezesevel baj van! Nem normális minden étkezésre húst enni, mindezt húsfogyasztokent írom.
És amúgy senkinek nincs semmi köze ahhoz, hogy ki hogyan étkezik.
Ha ti veganok vagytok, és nem akartok húst a házban, akkor igenis ragaszkodjatok a húsmentes ételhez. 1-1x kibírják anyáék is.
Gondolom ti se szirenaztok, hogyha náluk pedig húsos kaja is van, megoldjatok H húsmentesen etkezzetek akkor is. És nincs a pofavagas, hogy a húst kell neznetek éves közben.
Ez a kölcsönös tisztelet, nem az, hogy olyat csinálsz, amit amúgy nem szeretnél.
Az a baj, hogy sokszor az emberek azért nem adnak normális választ, mert mely haragot és indulatot váltanak ki belőle a veganok és nem képesek tiszta fejjel gondolkozni.
Szeressük már picit jobban egymást, emberek..
Úgy, hogy rendes, nem vegán cuccot főzöl és/vagy sütsz nekik.
Van a családban vegán, és érdekes mód, akár kis, akár nagy vendégségek alkalmával két asztalra van terítve, egyik asztalon a vegán kaják (igen, belekóstoltam, és volt köztük olyan, ami bejött, de volt, ami kevésbé), a másik asztalon pedig a nem vegán ételek.
Ugyanígy járunk el, ha ők jönnek hozzánk -nekik külön főzünk.
Nem nagy megerőltetés.
Szerintem legelőször döntsd el, hogy miért is hisztizel. Először arról volt szó, hogy a férjed egészsége miatt lettetek vegánok, aztán már a csúnya gonosz "iparágról" írsz. Mintha nem lennének háztáji húsok, amint Ancika néni árul a piacon.
"1 személyre meg nem akarok húst sütni, mert nem igen kivitelezhető."
Ez is abszolút baromság. Nem egy fél disznót kell sütni, csak egy combot vagy két szelet rántott húst. Képzeld a hentesnél nem csak 10 kilós pakkokban árulják a cuccot, hanem darabra is.
Nem tudok mást írni, mint az előttem lévők. Ez az egész nem "vegán vs. nem-vegán" kérdés, hanem anya és lánya hatalmiharc, vagy mondhatnám, hogy f_szméregetés, de úgy tűnik a család férfitagjaiba azért intelligensebbek ennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!