Anyám amiatt panaszkodik, hogy vegán ételeket szolgálok fel, amikor itt vannak. Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Külön háztartásban élek a férjemmel, mindketten vegánok vagyunk nagyjából 3 hónapja, előtte én vegetáriánus voltam, a férjem meg ritkán evett húst, kb heti 1-2x, általában akkor, amikor családi ebédre átjöttek a szüleim, vagy az ő szülei. Majd a férjem elhatározta, hogy ő vegán lesz egy egészségügyi probléma miatt. Mióta húsmentesen táplálkozik, sokat javult az állapota és mondta, hogy sokkal jobban is érzi magát. Ennek hatására kipróbáltam én is, nekem is bejött ez a fajta étrend, ezért az állati eredetű ételek fogyasztását abbahagytuk teljesen. Itt jön a képbe édesanyám, akinek szintén vegán ételeket szolgálunk fel ha átjön ebédre (apukámnak szintén, de neki ízlenek), mondhatni gourmet fogásokat, változatos formában, nem pedig salátával etetjük őket. Ennek ellenére folyton csak kritizál, hogy “ilyen” kajákat adunk neki, és ő nem nyúl, hogy ezzel etessem. Már számtalanszor elmagyaráztam neki, hogy most már ez van, mindketten vegánok vagyunk és hogy nem eszünk húst, valamint a hús megvásárlásával nem támogatjuk az iparágat. Folyton megy a pofavágás, lehurrogás, kötekedés, amikor csak próbálunk tudatosabban étkezni. Nem akarjuk ráerőszakolni a mi életvitelünket, de ha átjön, akkor olyan ételt kap, amit mi is szívesen fogyasztunk. 1 személyre meg nem akarok húst sütni, mert nem igen kivitelezhető. Ha mi átmegyünk hozzá, ő se főz vegetáriánus ételt a mi kedvünkért, általában odaadja a zöldség részét az amúgy húsos főételnek és ezzel le is van tudva. Emiatt a probléma miatt, már nem szívesen hívom át ebédelni, mert folyton csak beszólogat és megmérgezi a légkört. Apukám próbálja csillapítani, de nem nagy sikerrel. Bánt ez az egész helyzet, mert neki nem az ételekkel van a baja, hanem a tudattal, hogy húsmentesen élünk, főleg mióta a férjem is átváltott.
Szerintetek hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani?
igen ő is magacs mint a fene. akárcsak te. anyja-lánya.
egyik oldalon sincs kompromisszumkészség. nálad annyi a plusz hogy még a szüleidet se tiszteled. (nem, fater nem számít annak, mert ő úgy viselkedik ahogy TE elvárod, esélyesen neki is első dolga normálisat enni miután elmegy tőletek, csak van annyira jófej hogy nem mondja arcba.
"egy emberre nem fogok" - ha egy átlag béla vagy jött-ment kollegáról lenne szó , akkor azt mondom oké, de mégiscsak az anyád. aki a sz*ros s*egged törülte, aki megtanította hogy fogd a kést meg a villát, esetleg a főzés alapjai is tőle ragadtak rád...?
arról nem beszélve hogy ilyen extrém szinte 3 hónapja kezdtétek ezt a dilit. miért várod el hpgy ő a ti heppetek miatt azonnal váltsa le egy élet gondolkodásmódját? TE megtennéd a kedvéért? Hmhmhm?
Nem olvastam el az előttem lévő kommenteket, de mi ha veganhoz megyünk, vegán kaját eszünk.
Ha ők jönnek, vegán kaját csinálunk (és hoznak is).
Egy husfogyaszto ehet vegán kaját, sőt nem is árt neki, fordítva viszont nem,így evidens hogy mi nem hússal várjuk őket.
Szerintem az lenne a legjobb, ha simán nem kajalnanak akkor nálatok, csak nasit esetleg (ebéd utánra felhívni) mert anyud ebben tuti nem fog változni...és csak a folyamatos egymásnak feszules lenne
már bocs, de ha egy húsfogyasztó ilyen helyre megy akkor igazábol nem enni megy hanem a tarsasag miat mert tudja h nem fog jol lakni.
az is nettó kettős mérce hogy "veganhoz megyünk, vegán kaját eszünk. Ha ők jönnek, vegán kaját csinálunk (és hoznak is)" tehát bármikor amikor vegán a képbe kerül akkor nem kerül hús az asztalra.
Miért is nem?? hol itt a kölcsönös tisztelet. ha többen és a norbálisabbja (és még én is) csinálok külön fogást az ilyeneknek, akkor szerintem jogos elvárás ugyanez visszafele.
ha meg ennyire megy a hiszti akkor nem kell erőltetni a közös kaját, marad a gyumolccsaláta és a csipsz, amit nevezhetünk snack-nek, egyébként meg mindenki lakjon jól amivel akar..
"Egy husfogyaszto ehet vegán kaját, sőt nem is árt neki, fordítva viszont nem,így evidens hogy mi nem hússal várjuk őket." - mintahogy a fött rizs is jó a vegánnak amit nem kevertem bele a rizseshúsba.
"sőt nem is árt neki" - tévedsz, egy olyan ember akinek az emésztőrendszere rááltt a javarészt állati eredetű kajákra, egy vegán ebédet igencsak megszenvedhet, mivel a bélflórája nem a zöldségalapú ételek emésztésére vann ráálva, úgyhogy de, árthat neki.
Szerintem mindenképpen beszélj az anyukáddal négyszemközt, kérdezd meg,pontosan miért ellenzi, hogy vegán életmódot folytass. Például én el tudom képzelni, hogy egészségtelennek tartja a húsmentes életet vagy talán azt látja, hogy ő nevelt valamire (ebben az esetben a hús evésre) és jött egy férfi, aki ezt felülírta ( közel sem biztos, hogy így van, de lehet, hogy ő így látja).
De ez csak két példa volt, ami szerintem lehetséges, a lényeg, hogy hallgatsd meg az ő véleményét, te is mondd el a tiédet, így könnyebben megértitek egymást és találjátok közösen egy megoldást!
Köszönöm a normális válaszokat, érkeztek hasznos tanácsok, amiket megfogadok a konfliktus elkerülése végett. Az a problémám, hogy édesanyám soha nincs tekintettel senkire, mindig hozzá kell igazodni, mindenre fújjog, ami nem úgy van ahogy ő elvárná és ez már rettentően zavar. Hibáztam, hogy belementem a játszmázásába, ez tény, de eddig szeretett hozzánk átjárni, mert amíg a férjem evett húst, ő is mindig azt kapott. Direkt a vendégvárós napokra lett betervezve. Ezután döntöttünk úgy, hogy ha amúgy finom az étel, de hús mentes, akkor nyugodtan eheti azt anya is. Viszont amilyen stílusban kommunikált velünk, nem hozta meg a kedvem, hogy külön főzzek neki. Én soha egy rossz szót nem szóltam amiatt, hogy nem főzött ránk külön.
Valaki írta: “ Nem támogatod az iparágat na ez az egyik legnagyobb szar amit életemben hallottam.” Látom nagyon kulturált vagy, süt a stílusodból az értelem. Javasolnám, hogy tájékozódj és olvass utána a dolgoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!