Anyám amiatt panaszkodik, hogy vegán ételeket szolgálok fel, amikor itt vannak. Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Külön háztartásban élek a férjemmel, mindketten vegánok vagyunk nagyjából 3 hónapja, előtte én vegetáriánus voltam, a férjem meg ritkán evett húst, kb heti 1-2x, általában akkor, amikor családi ebédre átjöttek a szüleim, vagy az ő szülei. Majd a férjem elhatározta, hogy ő vegán lesz egy egészségügyi probléma miatt. Mióta húsmentesen táplálkozik, sokat javult az állapota és mondta, hogy sokkal jobban is érzi magát. Ennek hatására kipróbáltam én is, nekem is bejött ez a fajta étrend, ezért az állati eredetű ételek fogyasztását abbahagytuk teljesen. Itt jön a képbe édesanyám, akinek szintén vegán ételeket szolgálunk fel ha átjön ebédre (apukámnak szintén, de neki ízlenek), mondhatni gourmet fogásokat, változatos formában, nem pedig salátával etetjük őket. Ennek ellenére folyton csak kritizál, hogy “ilyen” kajákat adunk neki, és ő nem nyúl, hogy ezzel etessem. Már számtalanszor elmagyaráztam neki, hogy most már ez van, mindketten vegánok vagyunk és hogy nem eszünk húst, valamint a hús megvásárlásával nem támogatjuk az iparágat. Folyton megy a pofavágás, lehurrogás, kötekedés, amikor csak próbálunk tudatosabban étkezni. Nem akarjuk ráerőszakolni a mi életvitelünket, de ha átjön, akkor olyan ételt kap, amit mi is szívesen fogyasztunk. 1 személyre meg nem akarok húst sütni, mert nem igen kivitelezhető. Ha mi átmegyünk hozzá, ő se főz vegetáriánus ételt a mi kedvünkért, általában odaadja a zöldség részét az amúgy húsos főételnek és ezzel le is van tudva. Emiatt a probléma miatt, már nem szívesen hívom át ebédelni, mert folyton csak beszólogat és megmérgezi a légkört. Apukám próbálja csillapítani, de nem nagy sikerrel. Bánt ez az egész helyzet, mert neki nem az ételekkel van a baja, hanem a tudattal, hogy húsmentesen élünk, főleg mióta a férjem is átváltott.
Szerintetek hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani?
Mondjuk egy évtizedek óta átlagosan étkező ember mint a kérdező anyja, értsd húsevő és nincs étel allergiaja az nem fogja tudni hogy ha sima tészta helyett durum tésztát vesz azt megeszi a hercegnő is. Ne csináljunk már úgy mintha ez mindenkinek természetes lenne mert nem az. Természetesen ha a kérdező allergiás lenne az más, akkor paraszt dolog lenne nem utána nézni mit tehetek elé az asztalra. De ez csak egy hobort. Ha azt akarja hogy az anyja megertse üljön le vele és beszelgessen el vele róla hogy ő mit hogyan mivel szokott készíteni, mennyi és milyen alternatívák vannak. De szinte látom magam előtt amúgy ahogy a kérdező felteszi a kérdést hogy "anyám krumplis tésztával várt, pedig én gourmet vegan fogasokat rakok elé, milyen dolog ez". Egy öregasszonytol elvarjuk hogy önszorgalombol utána járjon a lánya hobortjanak és eleget tegyen neki de a lány nem képes elé tenni egy rántott szeletet és az teljesen rendben van. Hát valamit valamiért.
Nekem volt vegetáriánus kollégám és kíváncsiak voltunk a különböző kajakra amiket időnként hozott és mi nem ismertük. De hozzateszem ő nem nézett le minket mert mi húst eszünk, nem akarta ránk eroszakolni a vilagnezeteit, hajlandó volt velünk ebédelni annak ellenére hogy mi ott ettük mellette a húst. Talán ha anyád azt látna hogy nem akarod raeroszakolni a vilagnezetedet azzal hogy nem vagy hajlandó neki húst adni esetleg ő is elfogadobb lenne.
Érdekes, én húsevő koromban is durum tésztát ettem, mert az olasz konyhában az az alap és én szeretem az olasz ízeket.
Anyósomnak se volt fogalma mit készítsen nekem, felhívta a fiát, ő segített neki és megoldodott. Nem olyan nehéz ám ez.
senki nem várja el, a kérdező sem. Én csak azt mondtam, hogy nem olyan bonyolult dolog ez és akiben van akarás, megoldja.
Egyébként meg egy húsevő jó esetben eszik minden mást is, míg aki nem eszik húst, nem fog húst enni senki kedvéért.
Teljesen igaza van a 78. válaszolónak. Ez a szomorú magyar valóság. Kedves kérdező, tényleg ne itt várj választ a sok paraszttól. Aki ennyire a múlt évezredben él, hogy a tészta márpedig tojásos és eszébe nem jut, hogy az, hogy valamit nem ismer, még nem jelenti, hogy nem is létezik, attól nem lehet mit várni. És mi az a bullshit, hogy ő csak húst eszik? Egy sima borsólevest vagy egy gombapörköltet sem eszik meg az anyukája? Ja igen, attól még hogy nem mondjuk rájuk, ezek is vegán ételek, legalábbis könnyen elkészíthetőek úgy is.
A menyasszonyommal együtt vegánok vagyunk, ő ráadásul egyéb betegségei miatt nem fogyaszthat többek között glutént, szóját és kölest sem, emelett olajmentesen is főzünk, sütünk. Na ez már kihívás, nem? Egy normális vegán kaját BÁRKI össze tud dobni, aki nem fogyatékos és veszi a fáradságot, hogy utána olvasson a dolgoknak.
Mégis, amikor Karácsonykor meglátogattuk a családjainkat, mindkettőnk anyukája képes volt többfogásos finom vegán menüvel kínálni minket, pedig ők mindenevők. Nyilván nem így főztek az elmúlt évtizedekben, de voltunk annyira fontosak, hogy utána olvassanak a témának, segítséget kérjenek. Az egyik ételt, egy vegán csilisbabot a 13 éves kisöcsém teljesen egyedül készítette (ő is eszik húst), szerencsére már most sokkal értelmesebb, mint az ide válaszolgató korlátolt emberek.
Aki meg azzal jön, hogy majd sajnálni kell anyukát a halál után, az azt gondolja, hogy az embert a kora feljogosítja arra, hogy egy tahó legyen?
116
Jaja, a tésztás dolog kicsit olyan, mint amikor a sok virológus megmondta, hogy nincs is covid, mert ők otthon a 2000 fős lakosságú Bivalybasznádon nem ismernek senkit, aki elkapta volna. :)
118: úgyse értik, és csak szítják tovább a tüzet. Vegánnal vitatkozni pont olyan, mint a hülyékkel, legyőz a rutinjával.
Én örülnék a legjobban, ha végre találkoznék egy értelmessel, mert szívesen beszélgetnék a témáról, érdekelne is a vegán étkezés, de elvből nem csatlakozok egy ilyen kirekesztő, kihaénnem, gyűlölködő és kötekedő közösséghez.
“ Talán ha nem ilyen ki vagyok mi vagyok hozzaallasa lenne a veganoknak meg nem tartanák magukat többre akkor nem utalnak őket az emberek”
Az, hogy néhány rosszindulatú ide válaszolgató névtelen ember utál, annyira nem hat meg. Én nem utállak, mert 1, nem is ismerlek 2, nem pazarlok erre energiát. További jó utálkozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!