Mit lehet tenni ha egy nagykorú családtag jól Asperger-vagy funkcionáló autista-gyanús, viszont nem hajlandó vizsgálatokra menni?
Szakápolóként foglalkoztam már ilyen jellegű betegekkel. Gyanús, hogy az anyósom 26 éves lánya is ebbe a kategóriába esik, viszont amikor a lánynak említettem ezt akkor dührohamot kapott, mikor az anyósomnak akkor ő megsértődött, hogy miket mondok én a lányáról. Pedig rengeteg tünete van, ami erre utal. Igen, tudom, hogy csak pszichiáter állíthatja fel ezt a diagnózist!
De éppen azt mondom anyósomnak, hogy beszélje rá a lányát, hogy menjenek el vizsgálatokra és majd ott kiderül. De hallani sem akar erről. Nem érti meg, hogy még ha ki is derülne valamilyen spektrumzavar, csak jót tenne a lányának ha kezeléseket, szakértői tanácsadást kapna.
Minden pszichiáter szerint betegség és pont. Attól, hogy te más olvastál egy facebook-posztban még egy saját BNo-kóddal rendelkező, pszichiátriai betegségről beszélünk, vita lezárva.
Majd ha leérettségizel legalább akkor visszatérünk rá.
Igen, rögtön gondoltam, hogy a betegségeddel szembe nézni nem tudó érintett vagy érintett szülője vagy,ezt írnod sem kellett volna.
De ez mit sem változtat a betegség természetén.
Persze, hogy le van zárva a vita, a munkahelyemen sem vitatkozom a betegekkel.
Az autizmus nem betegség, hanem ha már szakszavaknál akarunk maradni, akkor nevezzük nevén: neurológiai rendellenesség. Hogy mennyire "rendellenes", akkor folyik a tudományos vita, és egyre kevésbe tűnik annak (az ADHD-val egyetemben), de ettől még nem betegség. És az, hogy BNO kódja van, nem teszi betegséggé.
Remélem, hogy ez troll kérdés. Mondjuk a hazai egészségügyet nézve meg se kéne lepjen, hogy ilyen aluliskolázott, hiedelmekből táplálkozó, unintelligens és kártékony emberek dolgozhatnak ápolóként. :(
"Magasan funkcionáló autizmusról beszélünk. Ami sokszor nem tűnik fel , mivel átlagos intelligenciaszint társul hozzá."
Ok ÉS????? Ha sehol senkinek nem tűnt fel, akkor mi a faxert érzed úgy, hogy neked bele kellene szolnod az életébe????
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!