Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit csináljak a nagybátyámmal?

Mit csináljak a nagybátyámmal?

Figyelt kérdés
Sziasztok abban szeretnék segitséget kérni hogy adodott egy szituáció anyukám meghalt de megörököltem tőlle az alkoholista fogyatékos nagybátyámat is nincs senki aki gondját viselje és én sem szeretném családom van velük foglalkozok otthonba nem tehetem mert akkor azért fogok dolgozni hogy fizessem az ő lakbérét mit lehet ilyen helyzetben tenni?

ma 17:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
97%

Nem örököltél meg semmit és senkit. Oldalági rokonról nem vagy köteles gondoskodni, még a saját szüleidről is csak módjával.

Szóljál a gyámhivatalban, hogy ez van, intézkedjenek. Te nem tudod és nem akarod magadhoz venni.

És nehogy elvállald azt, hogy a gondnoka legyél!

ma 18:03
 2/13 anonim ***** válasza:
74%
Otthonba elvileg "beteheted", neked semmiféle fizetés kötelezettséged nincs, ahogy a lakbéréhez sincs semmi közöd.
ma 18:04
 3/13 anonim ***** válasza:
83%

Hogy tudná már betenni, valami bőrönd a nagybácsi? Senkit nem lehet betenni, ha nem akar menni (kivéve ha gondnokság alatt áll).

Eddig anyukád mit csinált a testvérével?

ma 18:16
 4/13 anonim ***** válasza:
92%
#2 Nem teheti be otthonba, hacsak nem a gondnoka. Téged be lehet rakni egy otthonba?!
ma 18:18
 5/13 anonim ***** válasza:
47%
És még mit örököltél?
ma 18:43
 6/13 anonim ***** válasza:
8%
5-ösnek! Hogy mit örököltem? A semmire kellő öcsémet! Lusta, nem akar dolgozni! Otthon csak intertnetezik és fején a fülhallagtó.
ma 18:47
 7/13 anonim ***** válasza:
84%

Semmit nem kell tenned!

Nálunk egy hasonló szituáció lett. Csak az a férjem bátyja.A férjem szülei elhunytak 4 év különbséggel, sajnos viszonylag fiatalon.

A férjem bátyja akkor 42 éves volt. Se munkája, se lakása, se semmilye, drogos, alkoholista.

Lényeg a lényeg, a dolgai miatt sokat nem örökölt.

Eltelt azóta 3 év, sokszor járt a nyakunkra, hogy pénz kell. Nem kap. Hajléktalan lett.

Nem a te felelősséged és feladatod egy felnőtt embert ellátni.

ma 18:53
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Eddig hol élt a nagybátyád, és ki gondoskodott róla?

Gondnokság alatt áll?

ma 19:14
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, szedd össze a nagybátyád személyes iratait (lehetőleg a születési anyakönyvi kivonatot is, mert kérni fogják), és menj be a nagybátyád lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalba. Ott elmondasz mindent.

Amit én kérdeznék. Valóban fogyatékos szerencsétlen, vagy csak mérgedben írtad, mert széjjel itta az agyát?

Van valamiféle bevétele? Rokkantnyugdíj? Ha tényleg fogyatékos - és a születése óta az, vagy az élete első 18 évében sérült meg -, akkor jár neki emelt összegű családi pótlék. 20 300 Ft

Ha rokkantnyugdíjas, arról van egy határozat. Azt is keresd meg. Kérni fogják. Orvosi papírokat is, és mindent, amit csak találsz. Rehabilitálható-e, ilyesmi.

Ez még mindig nem jelenti azt, hogy neked bármi teendőd lenne a későbbiekben, de felgyorsíthatod a folyamatot.

Ezek alapján fogja eldönteni a gyámhivatal, hogy elindítják-e a gondnokság alá vételi pert – maradj ki belőle, el ne vállald, hogy te indítod meg! –, és kineveznek egy ideiglenes gondnokot mellé. Egészen addig lesz ideiglenes gondnoka, amíg a bíró ki nem mondja róla azt, hogy cselekvőképtelen.

(Feltéve, ha tényleg az)

Utána rendes, hivatásos gondnoka lesz, de már az ideiglenes is intézhet szinte mindent.

A gyámhivatal előtt kinyílnak a kapuk és az ideiglenes gondnok el tudja helyezni intézetben. Ha van bevétele, akkor abból fogják tartani; ha nincs, vagy kevés, az most sajnos az állam feladata lesz.

De semmiképpen nem a tiéd.

Ne hagyd magadat lerázni. Írjatok papírt arról, hogy ott jártál. És valószínűleg tanúként fog kihallgatni a bíró a per alatt. Ott is elmondod, amit tudsz, és vége.

ma 19:24
 10/13 anonim ***** válasza:
A 2-es vagyok: pont ezért tettem idézöjelbe, a válaszom arra irányult, hogy a kérdezö nem köteles semmit fizetni a nagybátyja után.
ma 19:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!