Mit lehet tenni ha egy nagykorú családtag jól Asperger-vagy funkcionáló autista-gyanús, viszont nem hajlandó vizsgálatokra menni?
Szakápolóként foglalkoztam már ilyen jellegű betegekkel. Gyanús, hogy az anyósom 26 éves lánya is ebbe a kategóriába esik, viszont amikor a lánynak említettem ezt akkor dührohamot kapott, mikor az anyósomnak akkor ő megsértődött, hogy miket mondok én a lányáról. Pedig rengeteg tünete van, ami erre utal. Igen, tudom, hogy csak pszichiáter állíthatja fel ezt a diagnózist!
De éppen azt mondom anyósomnak, hogy beszélje rá a lányát, hogy menjenek el vizsgálatokra és majd ott kiderül. De hallani sem akar erről. Nem érti meg, hogy még ha ki is derülne valamilyen spektrumzavar, csak jót tenne a lányának ha kezeléseket, szakértői tanácsadást kapna.
" ebben az egyértelmű helyzetben"
Nincsen semmilyen helyzet. Szállj le róla.
Én autista vagyok, és betegségnek tartom, mert hivatalosan az, és annak is élem meg. Ezen felesleges veszekedni, de tudom, hogy sokan másoknak, akik a legenyhébb esetek, ez sértő, de ez van, más emberek másképp élik meg, jó lenne, ha ezt végre elfogadnátok. Én hálát adtam volna az égnek, ha legalább 1 valaki lett volna a környezetemben, aki a kérdezőhöz hasonló, mert akkor valószínűleg időben észreveszik nálam és megfelelő fejlesztést kaphattam volna, meg úgy alapból is jobban értettem volna magamat és könnyebb lett volna.
Ennek ellenére azt mondom, hogy ha nem tűnik súlyosabb helyzetnek, akkor hagyd. Felnőttkorban már nincs semmilyen fejlesztés, támogatást lehet megigényelni, de ahhoz ugye középsúlyos/súlyos kategóriának kell lenni. Dolgozni tud teljes állásban? Párkapcsolata, barátai vannak? Külön él a szüleitől, önállóan hoz döntéseket a saját életéről? Ezek alapján meg lehet tippelni.
"Beszéltem már a lány esetéről a barátnőmmel, aki diplomás pszichiáter (...) Kérte, hogy menjen be vizsálatra a lány a pontos és hivatalos diagnózis felállításához, csak ugye nem megy."
Én is beszéltem egy pszichiáter barátnőmmel, kérdező. Említettem, hogy láttam a gyakorin egy kérdezőt, aki kéretlenül diagnózist aggat másra és meg akarja mondani, neki mi lenne jó, de mindezt borzasztó hiányos ismeretek birtokában teszi, ráadásul agresszív stílusban. Azt mondta a barátnőm, hogy ez egy diagnosztizálandó és kezelendő betegség, és kérte, hogy menjen be az illető kérdező vizsgálatra a pontos diagnózis felállításához. Várnak téged szeretettel :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!