Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt h csak ők...

Miért hiszik azt h csak ők tudnak elfáradni? Ők dolgoznak, én iskolába járok.

Figyelt kérdés

18 éves lány vagyok. Jövőre fogok érettségizni,és már most el kell gondolkodnom h hogyan fogok készülni az érettségire.

Anyukám és a nővérem dolgoznak. Anyukám 3 müszakban,tesóm meg 2 nap 12 órázik és 2 nap szabad. A probléma az h tőlem elvárják h suli után mosogassak el,takarítsak ki,segítsek főzni(jó esetben csak segítenem kell és nem nekem kell megcsinálni). Mire oda jutok h leüljek tanulni arra már sötét van,és mivel közös szobában vagyunk a tesómmal mindig rám ordít h ne égessem a villanyt ő fáradt,aludni akar. Ha kinn az előszobába akarom felkapcsolni a villanyt akkor anyám szól h drága az áram. Szinte mindennap csak késő éjszaka vagy hajnalban tudtam megtanulni másnapra a wc-ben. Kialvatlanul mentem iskolába,és délután megint nekem kellett megcsinálnom mindent.

Ha szóltam anyámnak akkor elkezdett papmpogni h milyen vagyok,ő 3 műszakban dolgozik,én meg azért elvárom h legyen kaja,meg ruha,net fizetve,stb... ha a tesómnak szólok h jó lenne ha néha elmosogatna vagy segítene akkor az a válasza h ha ő nem dolgozna és nem adna pénzt le,akkor nem tudja mit ennék,meg ilyeneket mond.

Én elhiszem h elfáradnak a munkába de sokszor nekem is van h 7-8 órám volt a suliba,másnap 3 témazáró is,én is elfáradok,nem csak ők.

Hogyan vegyem őket rá h ne midnent tőlem várjanak azért mert iskolás vagyok?

2010. jún. 29. 15:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/90 anonim ***** válasza:
84%

Tanuld meg beosztani az időt nem kell minden nap takaritani, főzni egy nagy adag kaja 2-3 napig eszitek.

Tekints ezt kiképzésnek mert ha ezt nem tudod megoldani az orvosi se fog menni mert ott aztán levegöt venni se lesz időd.

2010. júl. 1. 21:19
 52/90 anonim ***** válasza:
84%
Szerencsére nálunk nem így van. Apa nagyon korán elhagyta az iskolát ezért támogat a tanulásban nagyon is, magam után kell csak elpakolni, elmosogatni és ezt így elég korrektnek vélem. Mondhatni a fenekem alá tesznek mindent. Nekem napi 4-5 órám szabad, amit tanulásra fordíthatok mert minden délutánra van különórám, (spanyol, matek, angol, most jogsi..) én bevállaltam egy emelt töri érettségit, akarok nyelvvizsgát remélem sikerül. Jövőre 11.-es leszek, évvégén angol érettségit akarok. Neked azt tudom javasolni hogy mosogass el, főzz meg de ne porszívózz vagy valami. Ha anyukád leszól mond azt hogy anyu később, vagy holnap most nagyon nagyon fontos tanulnom, de mindenképpen megcsinálom te ne fáradj, tudom sokat dolgozol. Hátha bejön. Sok sikert!
2010. júl. 1. 22:32
 53/90 anonim ***** válasza:
81%
Én csak azt nem értem, h a napi 8 óra munka (3műszakként jobban hangzik persze) miért annyira megerőltető a számára? v a 12 óra a testvérednek, amikor semmit nem csinálnak mellette. Sok embertől hallottam, h jaj milyen nehéz. Érdekes, vannak jópáran (diákok), akik reggel iskolában vannak, utána egyből mennek 8 vagy 12órát dolgozni, de érdekes nem panaszkodnak annyit, és még az otthoni dolgaikat is meg tudják csinálni... Akkor egy felnőttnek miért megterhelő az a napi 8 óra?
2010. júl. 1. 23:07
 54/90 anonim válasza:
73%

20 éves vagyok.Én napi 10 órát dolgozok, van hogy 12-t. Nagyon korán kelek és hulla fáradtan érek haza. De van energiám a takarításhoz, mosáshoz stb. Nem hiszem el, hogy anyukádnak és tesódnak nincs rá energiája. Az tök okés, hogy besegítesz, de hogy mindent te? Ráadásul könyörgöm, nem szórakozol helyette, hanem TANULSZ. Le vagyok döbbenve, hogy olyanokat írnak neked, hogy nem kell túl parázni az érettségit. Már az is baj, ha valaki komolyan veszi a tanulást??

Kedves Kérdező! Le a kalappal előtted! Az már jó, hogy anyud legalább átgondolja, remélem belátja, hogy túl sokat vár tőled. A nővéred meg egy önző dög, már bocs. Nem a te hibád, hogy őt sehova se vették föl, ne rajtad töltse le!! Sok sikert az érettségihez, remélem megoldódnak a dolgok, én csak azt tanácsolom, hogy tarts ki, sokra fogod még ezzel a hozzáállással vinni!

2010. júl. 1. 23:35
 55/90 anonim ***** válasza:
90%

Kíváncsi vagyok, hogy a nővéred (mert ahogy látom, őt zavarja a leginkább a tanulásod) hogy élne meg, ha egyedül élne és dolgozna. Akkor vajon ki lenne a cselédje?

Illene már nekik is megérteni, hogy ha egy háztartásban hárman élnek, akkor ott három embernek kell a házimunkát is elvégezni, kinek-kinek ideje és képessége szerint.

Sajnos nem tudok neked segíteni, mert attól nem fog megváltozni a hozzáállásuk, hogy én leírom, hogy szerintem hogy kéne elosztani a házimunkát. Mondhatnám, hogy csak magad után mosogass el, csak magadra moss, csak a saját szobádat takarítsd ki, de hát mivel te vagy a legkisebb, úgyis téged barmolnának le.

Csak egyszerűen nem értem meg az ilyen szülőket. Az ilyeneknek miért nem evidens az, hogy a gyerek első dolga a tanulás? Nem vagyok híve annak, hogy a gyerek idejét ne "raboljuk" házimunkával, mert persze legyenek feladatai, stb., de azért ez ne menjen már a tanulás rovására. Legalább is nálunk ez így volt, tanulás közben soha senki nem zavart volna. Ha látták, hogy nem tanulok, akkor kaptam feladatokat, de a tanulás szent dolog volt mindig.

Talán annyit tudnál tenni, hogy anyukáddal megbeszélnéd, hogy ugye abban ő is egyetért, hogy a tanulás a te kötelességed, és ennek érdekében minden nap EMBERI IDŐBEN szükséged van X órára, amikor tanulhatsz, mást nem kell csinálnod, és ilyenkor mindenki hagyjon békén.

Ha pedig felvesznek az egyetemre, akkor javaslom, hogy költözz el, aztán oldják meg a házimunkát meló után, ahogy mindenki más is.

2010. júl. 1. 23:40
 56/90 anonim ***** válasza:
93%
Nyilván az lehet a háttérben, hogy az anyuka és a tesó nem tartja fair-nek, hogy a hugiból diplomás ember legyen, mikor nekik nem sikerült. Továbbá még 6 évig ne hozzon a konyhára pénzt. Az, hogy aztán sokkal jobban kereshetne, az meg megint nem lenne fair, gondolom.
2010. júl. 1. 23:55
 57/90 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem anyukád nagyon önző(bocs).

Amúgy mondd meg neki,hogy azért akarsz tanulni,hogy neked több időd legyen később,nem úgy mint neki,és hogy ne a gyerekedet kelljen befogni,mikor épp az érettségire készül...Istenem..Ilyen szülőket

2010. júl. 2. 01:58
 58/90 anonim ***** válasza:
89%

Az utolsó mennyire eltalálta...

Kérdező! Keress rá az asszertív kommunikáció kifejezésre a legközelebbi családi elbeszélgetéshez. Ennek kb. az a lényege, hogy ne essünk a másiknak, ne azt mond az anyukádnak meg a nővérednek, hogy "engem ti csak kihasználtok, nem néztek semmibe, igazságtalanok vagytok velem", hanem az érzéseidet kell elmondani, mint pl. "elszomorít, hogy nem támogattok a továbbtanulásban, kihasznált helyzetben érzem magam, amikor folyton csak rám vár a házimunka" és hasonlókat. 'Te üzeneteket' helyett 'én üzenetekkel' kommunikálni.

2010. júl. 2. 10:14
 59/90 anonim ***** válasza:
98%
Azokr5ól a 8 orásokról mesélkhetnék: passziánsz meg internet meg zabálás ,unatkozás telefonálgatás,és ismerek olyat is aki 12 órázik 140 ezerért,persze semmi munka msn meg email küldözgetés meg szóraka na ebbe aztán meg lehet szakadni.Tiszelet a kivételenk aki valóban dolgozik a 8 meg 12 órájában. Anyukád meg testvérd önző akik tudják h otthon van a cseléd,mert te ezt jelented számukra sajnos.
2010. júl. 4. 13:13
 60/90 anonim ***** válasza:
73%
Az én anyám is ilyen..pár órás csak a munkaidő neki,mert olyan munkája van,h gyorsan végez vele,kb. 10-15 perc alatt hazaért,én meg tesin is futottam,stb..És még ő mondja h fáradt..
2010. júl. 5. 23:10
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!