Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt h csak ők...

Miért hiszik azt h csak ők tudnak elfáradni? Ők dolgoznak, én iskolába járok.

Figyelt kérdés

18 éves lány vagyok. Jövőre fogok érettségizni,és már most el kell gondolkodnom h hogyan fogok készülni az érettségire.

Anyukám és a nővérem dolgoznak. Anyukám 3 müszakban,tesóm meg 2 nap 12 órázik és 2 nap szabad. A probléma az h tőlem elvárják h suli után mosogassak el,takarítsak ki,segítsek főzni(jó esetben csak segítenem kell és nem nekem kell megcsinálni). Mire oda jutok h leüljek tanulni arra már sötét van,és mivel közös szobában vagyunk a tesómmal mindig rám ordít h ne égessem a villanyt ő fáradt,aludni akar. Ha kinn az előszobába akarom felkapcsolni a villanyt akkor anyám szól h drága az áram. Szinte mindennap csak késő éjszaka vagy hajnalban tudtam megtanulni másnapra a wc-ben. Kialvatlanul mentem iskolába,és délután megint nekem kellett megcsinálnom mindent.

Ha szóltam anyámnak akkor elkezdett papmpogni h milyen vagyok,ő 3 műszakban dolgozik,én meg azért elvárom h legyen kaja,meg ruha,net fizetve,stb... ha a tesómnak szólok h jó lenne ha néha elmosogatna vagy segítene akkor az a válasza h ha ő nem dolgozna és nem adna pénzt le,akkor nem tudja mit ennék,meg ilyeneket mond.

Én elhiszem h elfáradnak a munkába de sokszor nekem is van h 7-8 órám volt a suliba,másnap 3 témazáró is,én is elfáradok,nem csak ők.

Hogyan vegyem őket rá h ne midnent tőlem várjanak azért mert iskolás vagyok?

2010. jún. 29. 15:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/90 anonim ***** válasza:
100%

Nézd elég patthelyzet az, amit itt felvázoltál. Tesód egyértelműen ellenáll, valószínűleg az "egyenlő bánásmód" elve alapján azt akarja, hogy ne legyen veled kivételezés.

A helyedben azzal a javaslattal állnék elő, hogy rendben, a házimunka nagy része a tiéd, elvállalod, de akkor ne szóljanak bele, mikor mit csinálsz. Engedjék meg, hogy magadnak oszthasd be a házimunkát. Akkor és úgy porszívózol, mosol, teregetsz és mosogatsz, amikor az időbeosztásodba belefér. Ha vacsi után leülnél tanulni és csak reggel mosogatnál pl., akkor ne tegyenek szemrehányást, hogy áll a konyhában a mosogatnivaló...

Úgy vettem ki, hogy mind anyukád, mind tesód csak egy érettségivel rendelkezik, nem tudtak vagy nem akartak továbbtanulni és ezért néznek ferde szemmel az egyetemi terveidre. Ráadásul elég nehéz pályát választottál, amihez többszörösen készülni kell, jobban, mint egy szimpla érettségire...

Ja, biosz tanár meg ne legyél, mert azon túl, hogy nem lesz állásod még felelősséggel is tartozol olyan emberekért, akik részéről hálára és megbecsülésre nem számíthatsz.

2010. júl. 1. 15:22
 42/90 anonim ***** válasza:
76%
az utolsó mondat az orvosra fokozottan igaz
2010. júl. 1. 15:30
 43/90 anonim ***** válasza:
100%
Iskolás vagy még,ergó tanulsz az is fárasztó.Amúgy nem bajárónő vagy cseléd vagy?Aynukád vagy testvéred csinál egyáltalán házimunkát vagy elvárják hogy a házi cseléd mindent megcsinál,és lehet lepontozni ha sok a munka akkor se a gyerekem használom rabszolgának,főleg úgy nem hogy a tanulás rovására menjen,az meg gáz hogy a wc-ben kell tanulnod ,testvéred kicsit önző.Kollégium,költözés aztán nagyot néznek mikor szalad az egész ház mert nics ott már a cseléd.
2010. júl. 1. 15:35
 44/90 anonim ***** válasza:
100%

gondolom azért állnak így hozzád, mert fáradtak, valószínűleg ők sem így akarják az életüket. ez persze nem ok rá, hogy téged is szívassanak. amikor mindketten dolgoznak, akkor tényleg neked jut a munka, de ha pl tesód otthon van, akkor nyugodtan lehet neki is, én is ilyen munkarendben dolgoztam, de szabadnapon enyém volt minden, nem sóztam a hugomra. azt sem értem mért nem mind1, hogy osztod be az időd, de én anyám is ezt csinálta, és megindokolni nem tudta. anyuddal kell elsősorban beszélni, hogy fontos-e neki a jövőd, mert ha igen tegyen igazságot.

ha ez nem valósul meg gondold át, otthonról akarsz-e egyetemre járni, mert nem fog menni. én asszisztens vagyok, de a doki néni-bácsik nem keresnek nagyon többet mint én, de cserébe 5x annyi ideig tanultak.

2010. júl. 1. 15:40
 45/90 anonim ***** válasza:
69%
Az én lányom 5.-es,de ha hazajön első a tanulás és amíg mindent meg nem tanul,addig nem hagyja abba.Utána is csak játszik,mert szerintem dolgozik majd eleget,ha felnőtt lesz és gyerekei lesznek.És nekem is "csak"érettségim van és egy egészségügyi szakközepem,de azt szeretném,hogy a lányaim többre vigyék mint én....
2010. júl. 1. 16:23
 46/90 anonim ***** válasza:
95%
Őszinte választ fogok írni aki cselédnek használja a gyerekét az valószínű azért is szülte h cselédje legyen.Lehet lepontyozni de ez az igazság.
2010. júl. 1. 16:29
 47/90 A kérdező kommentje:

Tesóm csak azért nem tanult tovább,mert nem vették fel sehova se.az érettségije is épp h meglett. Anyunak meg tesómnak nem kell semmit csinálnia én csinálok mindent. A 7ből 5 nap még én is főzök meg,amit természetesen kritizálnak :S túl sós,én ezt nem szeretem,miért ez van,sótlan,stb...

Természetes h amikor mindketten dolgoznak akkor zok szó nélkül megcsinálok mindent. De már több mint egy éve ez megy,h mindent rám várnak. Rém megterhelő.

Igen,nyáron tovább van világos,könnyebben tudok tanulni ha mindennel elvégeztem. De télen baromi hamar besötétedik. A villany meg vagy zavarja a tesómat, vagy anyukám szól h drága.

Az orvosi miatt suliba egy csomó fakultációra járok,h minnél jobb eredményt érjek el az érettségéin. Meg jövőre egy biosz versenyen is fogok indulni az is plussz pont. Kaptunk nyárra egy csomó házi feladatot,mikor nincs senki itthon tudok tanulni meg eljárok a helyi könyvtárba tételt kidolgozni. Ilyenkor szabadabb mert úgy osztom be az időm ahogy akarom,csak arra kell elvégeznem mindennel amire megjönnek.Viszont suli időbe már egész más,mert a fakultációk miatt vannak olyan napok h tényleg van 5-6 mire hazaérek(gyalog járok),és akkor gyors neki állni mindennek,tanulni már nem tudok,mert vkit zavar. Ilyenkor mikor tudom h későn érek haza a már megbeszélt kaját előző este vagy reggel elő is kell készítenem,h ha anya elöbb haza ér mint én akkor neki tudjon gyorsan állni. DE néha(az estek 80%-ában)akkor is szíbok mikor időbe haza érek mondjuk 2-3-ra,anya is megjön több óra eltelik mire megkávézik és kitalálja mit főzzön. Ilyenkor mindig be akarok menni a szobába h addig tanulok,de épph leteszem a se**em már szól h menjek ki,adjak oda ezt vagy azt,menjek vissza a boltba,de vmit segítenem kell.

valamikor én is úőgy elfáradok a suliban meg itthon h nincs erőm ahoz h este még felkeljek és megtanuljak a wc-ben,vagy ott ahol nem feltünő h égetem a villanyt.

irigylem azokat akik tudnak ugy tanulni h közben mosogatnak,vagy mást csinálnak. Nekem kell az h oda üljek a könyv,füzet fölé. Ha közbe mást is csinálok,akkor nem tudok 100%osan odafigyelni,és abból max csak magoláűs lesz.

Tesóm jól keres olyan 90-100 ezer ft-t kap. Ebből ad le mivel itthon lakik,25ft-ezer ft-ot,amibe benne van minden. Soha nem szoktam vele veszekedni mikor azzal jön h ha ő nem adná le a pénzét akkor nem lenne mit ennem.De szerintem amit le ad,azt feléli ő.

Mikor még tesóm is suliba akkor normálisan megtudtuk osztani a házimunkát.Nem fair h mindent rám várnak,mert nem dolgozok.

2010. júl. 1. 16:31
 48/90 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképpen beszélgess el velük,mert az életed a tét és a jövőd.Szerintem,ha a tesód otthon van,akkor ő is csinálhat valamit...Anyukád ha éjszakás és kialudta magát,akkor tud valamit csinálni otthon.Én régen úgy csináltam,hogy hétvégén több félét főztem és lefagyasztottam(az összes iskolám felnőtt fejjel,két gyerek mellett csináltam,4-es,5-ösre)Fel a fejjel és mindenképp menj orvosira,ha valamit tudok segíteni,írj privit.
2010. júl. 1. 16:45
 49/90 anonim ***** válasza:
65%

Elég gáz... Nem tartom igazságosnak ilyen mértékben Rád sózni a házimunkát. Valamennyi igazságos lenne, de nem ennyi!

De sajnos ez tipikus jelenség, hogy a család a tanulást nem értékeli. (Máshol meg milyen boldogok lennének a szülők, ha a lusta gyerek tanulna!)

Pedig ráadásul Te nem pl. bölcsész akarsz lenni, hanem orvos, azzal később sokat is kereshetsz (borítékok, magánpraxis, stb.) - elég érthetetlen.

Tényleg csak azt tudom megoldásnak elképzelni, hogy kamuzz, hogy ha 5 órád van, mondd azt, hogy 7 vagy 8, és maradj az iskolakönyvtárban, vagy a teremben. Vagy mondd azt, hogy szakkörön, előkészítőn, stb. vagy.

2010. júl. 1. 17:51
 50/90 anonim ***** válasza:
91%
Az a néhány "jó képességű" válaszoló, aki ledorongolta a kérdezőt: NEM AZ A BAJA A KÉRDEZŐNEK, HOGY KI KELL VENNIE A RÉSZÉT A HÁZIMUNKÁBAN, HANEM AZ, HOGY MINDEN ŐRÁ MARAD.
2010. júl. 1. 20:29
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!