Miért hiszik azt h csak ők tudnak elfáradni? Ők dolgoznak, én iskolába járok.
18 éves lány vagyok. Jövőre fogok érettségizni,és már most el kell gondolkodnom h hogyan fogok készülni az érettségire.
Anyukám és a nővérem dolgoznak. Anyukám 3 müszakban,tesóm meg 2 nap 12 órázik és 2 nap szabad. A probléma az h tőlem elvárják h suli után mosogassak el,takarítsak ki,segítsek főzni(jó esetben csak segítenem kell és nem nekem kell megcsinálni). Mire oda jutok h leüljek tanulni arra már sötét van,és mivel közös szobában vagyunk a tesómmal mindig rám ordít h ne égessem a villanyt ő fáradt,aludni akar. Ha kinn az előszobába akarom felkapcsolni a villanyt akkor anyám szól h drága az áram. Szinte mindennap csak késő éjszaka vagy hajnalban tudtam megtanulni másnapra a wc-ben. Kialvatlanul mentem iskolába,és délután megint nekem kellett megcsinálnom mindent.
Ha szóltam anyámnak akkor elkezdett papmpogni h milyen vagyok,ő 3 műszakban dolgozik,én meg azért elvárom h legyen kaja,meg ruha,net fizetve,stb... ha a tesómnak szólok h jó lenne ha néha elmosogatna vagy segítene akkor az a válasza h ha ő nem dolgozna és nem adna pénzt le,akkor nem tudja mit ennék,meg ilyeneket mond.
Én elhiszem h elfáradnak a munkába de sokszor nekem is van h 7-8 órám volt a suliba,másnap 3 témazáró is,én is elfáradok,nem csak ők.
Hogyan vegyem őket rá h ne midnent tőlem várjanak azért mert iskolás vagyok?
Mutasd meg nekik, hogy mit kell megtanulnod, ez a legjobb.
De a saját tapasztalatomat szeretném megosztani.
Az én családom is ilyen huuulye volt, szerintem ne menj egyetemre. Én egyetemre jártam, de a diplomám s...zart sem ér. Nem tudtam belőle megélni, pályát módosítottam.
Az orvosi is sz..ar., mire végzel az idegeidet szétizélik a tanárok, aztán 95 nettoval szúrják ki a szemedet és még felelősséged is van.
Ha újra kezdhetném olyan helyre mennék tanulni (pl a te esetedben biológia tanár) vagy dolgozni, amiből tényleg meg lehet élni, legalább alacsony, de biztos színvonalon és nincs felelősség.
Ha már most semmibe veszik, hogy tanulsz, az orvosi sem fogja őket érdekelni.
A szülőket sem értem, egy 2 gyerekes háztartásbeli anyuka mondhatja, hogy szinte állása van, mert főz mos sikál stb, mint egy cseléd, meg gyereket nevel, de egy középiskolás nem mondhatja, hogy a háztartási munka is munka. Pofátlan az emberek zöme.
Én messzebb vagyok az érettségitől, de nálunk is ez a cirkusz megy. Apukádról nem írtál, nemtudom, hogy esetleg elváltak e a szüleid, nálunk ez az oka, hogy anyám mindent a nyakamba varr. Én úgy csinálom, hogy fél 3ra hazaérek, elmosogatok, elpakolok a konyhában, meg a nappaliba, aztán lleülök a konyhaasztalhoz egy rakat könyvvel. 4kor hazaér, elkezd főzni én meg pampogok, hogy nagyon sokat kell tanulni. A végén azt mondja, hogy akkor tanuljak, csak hagyjam már békén
Talán a második fele nem válik be, de én csak kitartásra tudlak buzdítani.
Ha tényleg benne van a pakliben a családi helyzet, akkor ülj le és beszéld meg vele. Ez mindenki számára nehéz időszak.
Csak egy szó:
Könyvtár, könyvtár, könyvtár (suli, városi, megyei)...
oda úgysem mennek utánad, ha meg igen mond azt hogy beadandót kell csinálnod...
Vagy esetleg visszamész suli után a suliba, és ott tanulsz... ha végeztél hazamész, és majd akkor elmosogatsz :) Légy talpraesett :)))
Vagy ha gáz visszamenni a sulidba, és ha van a közelben főiskola/egyetem, oda is bevackolhatod magad, persze ha van üres terem :)
Napi 1 óra? Itt arról van szó, hogy ha 1 ember csinálja, az heti 7 óra, havi 30, évi 360. Ha ezt 3 felé osztják, akkor heti 2 és fél, havi 10, évi 120. Már bocs, de nem mindegy.
Ráadásul a kérdezőnek a nappali óráit veszi el, éjjel meg hajnalban nem lehet hatékonyan tanulni.
Hát néz én csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Amíg csak suliba jártam, addig én is furának tartottam hogy otthon nekem kell MINDENT megcsinálni, és mikor anyám hazajön este 10kor miért nem tud elmosogatni vacsi után, annyiba csak nem halna bele...
Aztán nemrég befejeztem a sulit, elköltöztem, most dolgozok reggeltől olyan 7-ig, és utána az én dolgom otthon minden. És igen, kur.vafárasztó, sokkal jobb lenne ha valaki megcsinálná helyettem, csakhát nekem muszáj mivel egyedül lakok. Te viszont nyugodtan segíthetsz a szüleidnek, a tanulás feleannyira sem olyan fáradsztó mint dolgozni reggeltől estig.
Ha akarnék gyereket, tuti ez lenne az egyetlen oka, hogy valaki takarítson helyettem, de hát sajnos én olyat nem tervezek :')
19L
Biológiatanár... orvosi helyett? Te tudod, mit beszélsz?
Hány biológiatanár kell? Van egy csomó pályaelhagyó munkanélküli tanár!
Arról nem beszélve, hogy a kérdező orvos akar lenni. Nem az volt a kérdés, meg tud-e élni, hanem hogy hogyan érettségizzel le nyugiba!
de hát sajnos én olyat nem tervezek :')
-nak
Még szerencse!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!