Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt h csak ők...

Miért hiszik azt h csak ők tudnak elfáradni? Ők dolgoznak, én iskolába járok.

Figyelt kérdés

18 éves lány vagyok. Jövőre fogok érettségizni,és már most el kell gondolkodnom h hogyan fogok készülni az érettségire.

Anyukám és a nővérem dolgoznak. Anyukám 3 müszakban,tesóm meg 2 nap 12 órázik és 2 nap szabad. A probléma az h tőlem elvárják h suli után mosogassak el,takarítsak ki,segítsek főzni(jó esetben csak segítenem kell és nem nekem kell megcsinálni). Mire oda jutok h leüljek tanulni arra már sötét van,és mivel közös szobában vagyunk a tesómmal mindig rám ordít h ne égessem a villanyt ő fáradt,aludni akar. Ha kinn az előszobába akarom felkapcsolni a villanyt akkor anyám szól h drága az áram. Szinte mindennap csak késő éjszaka vagy hajnalban tudtam megtanulni másnapra a wc-ben. Kialvatlanul mentem iskolába,és délután megint nekem kellett megcsinálnom mindent.

Ha szóltam anyámnak akkor elkezdett papmpogni h milyen vagyok,ő 3 műszakban dolgozik,én meg azért elvárom h legyen kaja,meg ruha,net fizetve,stb... ha a tesómnak szólok h jó lenne ha néha elmosogatna vagy segítene akkor az a válasza h ha ő nem dolgozna és nem adna pénzt le,akkor nem tudja mit ennék,meg ilyeneket mond.

Én elhiszem h elfáradnak a munkába de sokszor nekem is van h 7-8 órám volt a suliba,másnap 3 témazáró is,én is elfáradok,nem csak ők.

Hogyan vegyem őket rá h ne midnent tőlem várjanak azért mert iskolás vagyok?

2010. jún. 29. 15:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/90 anonim ***** válasza:
70%

Ezért ne haragudjmeg, ez csak vélemény: nővérként dolgoztam, sokat láttam az orvosok életéből. Nagyon sokat dolgoznak, kiborulásig, így képtelenség egyetlen beteget is ellátni normálisan, ami a lényeg lenne. Fizetés? 90-95 ezer ft. Mennyit ér az a mai világban?

Persze ha itthon megtanusz mindent és ki tudsz menni külfördre dolgozni, az megint más tészta!

(Előző voltam)

2010. jún. 29. 16:45
 32/90 A kérdező kommentje:
Ma 16.41! Igen! Pontosan ilyesmire gondoltam én is! Már csak azt kell kitalálnom h hogyan vegyem rá őket h vezessük be ezt az uj rendszert
2010. jún. 29. 16:46
 33/90 anonim ***** válasza:
88%
Na akik ide írnak szülők, hogy mennyit kell dolgozniuk, és a gyereknek segíteni kell,biztos nincs normális érettségiük. Sokan írják, hogy alig tanultak valamit érettségire, de könyörgöm, kinek elég hármas-négyes?? (Elmondom, azoknak akik nem akarnak egyetemre menni)Egy orvosira nemhogy majd' 100%-os érettségik kellenek, de még nyelvvizsga is! Én is most érettségiztem, és februártól szinte éjjel-nappal tanultam. Ahogy haza értem az iskolából (kb kettőkor) ettem, és már kezdtem is tanulni megállás nélkül este 11-12ig. Ha anyám azt akarta, hogy vacsorázzak, be kellett hoznia a kaját, mert nem áldoztam volna még az evésre is időt. Nem tudom mit gondoltok, de emelt szintűztem, és letettem egy felsőfokú nyelvvizsgát, ezekre nem lett volna elég napi 2-3 óra tanulás. Anyám hálistennek nem is akarta abban a pár hónapban, hogy csináljak házimunkát. Hát meg is lett az eredménye. Nem tudom milyen szülő az, aki nem a gyerekei érdekeit tartja szem előtt, hanem saját magát. Tehát azt, hogy nehogymár fáradtan munka után kelljen még dolgoznia. Egy jó szülő ilyet fel sem hoz a gyerekének. Amúgy az egyik barátnőm ugyanilyen helyzetben volt mint te. Ő esténként eljött hozzánk, és itt tanultunk. Az utolsó egy hónapban már egyig-kettőig is. Te ezt nem tudod megoldani?
2010. jún. 29. 16:57
 34/90 anonim ***** válasza:
80%

Ha tényleg az orvosira készülsz, már előre tanuld a bioszt, kémiát, mert ezekből emeltet kérnek, azon felül, hogy az érettségidnek is jónak kell lennie, sőt, az se árt, ha nyelvvizsgát középfokút is csinálsz. Muszáj megértenie tesódnak is meg anyukádnak is, hogy ez nem játék!

Nem értem se anyukádat, se tesódat....

2010. jún. 29. 17:08
 35/90 anonim ***** válasza:
100%
16:57 vagyok. Tényleg kezdd el még nyáron a biológiát vagy a kémiát tanulni, elég durvák az emelt érettségik. Anélkül pedig nem is érdemes megpróbálni.
2010. jún. 29. 17:11
 36/90 anonim ***** válasza:
91%

Apró trükkök:

1. Ahogy mondták, nyár van. tudom, mindenki eltervezi, hogy már előző nyáron készül az érettségire, én is ezt meséltem be magamnak (aztán nem lett belőle semmi, de ha valóban, igazán nagy álmod az orvosi,akkor tudnod kell érte áldozatot hozni. Napi 1-2 óra, nem sok, de elég. Csak akaraterő kell hozzá :)

2.Buszon, postán, orvosnál várakozás közben is lehet olvasgatni az anyagot, tanulni.

3. Én mindennap megtanulok 25 új szót angolból - felírom őket egy papírra, reggel beteszem a zsebembe, és napközben, ha van 1-2 szabad percem, megjegyzem őket. Ezzel szép kis szókincset lehet begyűjteni angolból, márpedig az szövegértésnél sokat számít:)

4. Tanulj takarítás közben. Én például oda szoktam állítani a mikró mellé a füzetet, és miközben mosogatok, fel-felnézek, elolvasok néhány mondatot, és ismételgetem. Ez nem lassítja a mosogatást:)

Sok sikert az érettségidhez:)

2010. jún. 29. 18:08
 37/90 anonim ***** válasza:
100%
és ha egyetemi éveidben koleszos lennél?
2010. jún. 29. 18:48
 38/90 A kérdező kommentje:
az egyetemi éveimhez vissza van még egy év :S
2010. jún. 29. 19:18
 39/90 A kérdező kommentje:
tegnap megpróbáltam felvázolni h mi lenne ha nem csak én csinálnék mindent. Egyiküóknek se tetszett az ötlet. tesóm azt vágta a fejemhez h akkor ne tanuljak annyit ha nem akarok itthon dsdolgozni,meg h itt a dolgok akkor fognak változtatni ha már én is dolgozok. Akkor majd az főz meg takarít aki épp ráér. Anyu csak azt mondta h még megbeszéljük.
2010. júl. 1. 14:57
 40/90 anonim ***** válasza:
20%

Neked is ki kell venned a részed a munkából! A tesód gyakorlatilag a fiatalságát pazarolja arra, hogy legyen mit ennetek. Simán gyűjthetne a saját lakására is, de akkor neked nem lenne semmi sem.

Édesanyád gyanítom fizikai munkát végez, ami iszonyat megterhelő. Neki nincs ám minden órában 10-15 perc szünet! Még ha 8 órád is van, abból az aktív munkavégzés (ami ugye nálad a tanulás) mindössze 6,5 óra. És 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nincs 8 órád minden nap, maximum egy héten 1-szer vagy 2-szer.

3 témazáró sincsen minden héten, sőt van olyan, hogy hetekig nem írtok dolgozatot. Ha folyamatosan tanulnál, amire volna időd bőven a házimunka után is (hétvégén meg főleg), akkor nem kellene kétségbe esni, hogy egy nap alatt kell 3 témazáróra felkészülni. Még most szokj hozzá a folyamatos tanuláshoz, mert így az orvosin az első év után vagy kirúgnak vagy ott fogod hagyni, mivel a középiskolás tananyagnak kb. a 10-szeresét kell elsajátítanod egy év alatt.

Nem mellesleg 20-21 óráig világos van ilyentájt, így nehezen bírom elképzelni, hogy ha 17-re hazaérsz a suliból (mert legkésőbb 16-ig tuti vége a tanításnak és akkor már extrém hosszú napod volt), akkor hogy nem végzel a mosogatással meg a takarítással eddig? Gondolom nem azt várják el tőled, hogy fogkefével súrold végig a padlót, hanem azt, hogy mondjuk mosogass el, pakold el a szárítóból az edényeket, tedd a ruhádat a szennyesbe, moss fel és porszívózz ki. Ez nem olyan dolog, amit ne lehetne összességében max. 1,5 óra alatt elvégezni.

Szóval azért nézz magadba, mielőtt háborogni kezdesz. Tudom, hogy kamaszodsz meg minden, de azért vedd észre néha, hogy egy csapatban vagytok a családoddal, nem ellenségek! Ők is hoznak áldozatot bőven érted, ennyit szerintem te is megtehetsz.

2010. júl. 1. 15:17
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!