Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem vállaltam el a munkát a...

Nem vállaltam el a munkát a pénztelenségünk ellenére sem - sz*r ember vagyok?

Figyelt kérdés
20 éves vagyok, csak érettségim van, és eddig csak öt hónapot sikerült dolgoznom 310-es órabérért, egy 2 évesre vigyáztam heti 45-50 órában (45 volt az alap, a többi 5 órát a túlórák tették ki, amikért nem kaptam több pénzt, tehát ha 7-ig ott poshadtam, csak az volt a fejemben, hogy a túlórabéremből majd tudok venni egy jégkrémet). A negyedik hónap felénél bejelentettem, hogy egyetemre szeretnék menni, amire úgy kiakadtak a szülők, hogy a fizetésemet is úgy kellett kiharcolnom, miután találtak helyettem mást. Felvettek a suliba, de végül meggondoltam magam, és nem iratkoztam be, ergo munka és egyetem nélkül élősködök jelenleg. Most viszonylag meg tudunk élni, tehát idén már van csizmám, nem úgy, mint tavaly, viszont ha lenne munkám, lenne pénzünk szórakozni is, nem csak a számlákra. Néhány napja kaptam egy ajánlatot, egy ismerősöm otthagyja a bébiszitteri munkáját, és kérdezte, beajánljon-e engem. A munka tartalmazott volna heti 40 óra munkát és hébe-hóba a hétvégéket, meg három hónapot a Balatonon nyáron (400/óra). Azt mondtam, nem kérem, köszönöm - szeretnék hétvégén a saját életemmel foglalkozni, a nyárról nem is beszélve. Nem tudom eldönteni, legyen-e bűntudatom emiatt, ugye ilyen időkben, amikor az emberek ölik egymást a munkáért... Ez nem azt jelenti, hogy nem akarok dolgozni, mert minden nap jelentkezek hirdetésekre és szétszórtam már az önéletrajzaimat is... Tudom, hogy most élősködöm, de... Nem akarok megint szolga lenni. Ki hogy van ezzel?
2012. nov. 14. 00:08
 61/98 anonim ***** válasza:
68%

"munka és egyetem nélkül élősködök jelenleg"

Na, itt van a lényege az egész mondandódnak. Élsőködsz a szüleiden és ezzel még fel is vágsz. Hát, gratulálok!

Iszonyúan nagyképű és felszínes gyerek vagy. Akár azt is mondhatnám a kérdésedre, hogy igen, sz*r ember vagy, ha én is olyan alpári módon kommunikálnék, mint te.

2012. nov. 14. 12:45
 62/98 anonim ***** válasza:
100%
Igen bocsi tényleg 20 éves írta is. Most nemtom mért kérkedés, ő leírta hogy érzi magát, és vár egy visszajelzést tőlünk. Nem kérkedik, mert bűntudata van, amire véleményeket vár. nem kell erősítenünk nem arról van szó, de előítélettel sem kell lenni. A legkönnyebb azt mondani, hogy menj szalagmunkára vagy mekibe.
2012. nov. 14. 12:55
 63/98 anonim ***** válasza:
Nem vagy szar ember, csak mindig hasznosan töltsd el az egyetemig az időd!
2012. nov. 14. 12:56
 64/98 anonim ***** válasza:
100%

"A legkönnyebb azt mondani, hogy menj szalagmunkára vagy mekibe."

Megint félre értettük egymást,én nem azt mondtam,hogy menjen el,hanem azt,hogy annál a munkánál,amit ő visszautasított,vannak rosszabb munkák is,és nem célszerű válogatni.

Ha úgy érzi,nem bírja fizikailag,szellemileg,ne vállalja el,keressen másikat.

De ha valaki pl. ötféle munkahely közül sem tud választani,ott baj van,én ezt mondtam egy kicsivel fentebb.

2012. nov. 14. 13:09
 65/98 anonim ***** válasza:
78%
Jó nem csak rád értettem, de tom milyen amikor mondják az embernek, hogy "aki akar dolgozik" és ilyen témáknál megy át abba az ember, hogy már a saját dolgait kezdi el példának mondani. Nemdebár? Sajnos csak így lehet véleményt alkotni, hogy példálózik az ember és sokszor saját magával. Hát igen amúgy azt vallom, ha már ötödik meló sem felel meg főleg ha az különböző mint a másik akkor már nevezhető válogatósnak az ember ez tény. De pl volt már hogy lemaradtam egy jobb melóról, mert pont belevágtam egybe mert már nem bírtam az otthonülést, melónélkül.
2012. nov. 14. 13:31
 66/98 anonim ***** válasza:
60%

nos,igen

"aki akar dolgozik"

de ezt szerintem arra mondják,kinek van lehetősége,de direkt nem él vele,vagy nem keresi intenzívebben a munkát,vagy mint mondtam,válogat

nem arra mondják,aki nem talál munkát,és sajnos tényleg munkanélküliségben szenved,akaratán kívül

van ilyen

az ilyen embert megértem,és sajnálom

rossz is az,ha tényleg szeretnél kezdeni magaddal vmit,dolgozni akarsz,de egyszerűen sehogy se akar összejönni,100 an jelentkeznek manapság egy betöltetlen állásra

2012. nov. 14. 14:04
 67/98 anonim ***** válasza:
Én biztos elmentem volna dolgozni, már csak azért is, mert ezzel a Balatonon lehettem volna nyáron. Szerintem megérte volna.
2012. nov. 14. 14:05
 68/98 anonim ***** válasza:

és tényleg,valahol nekem egy szálka a szememben,mikor meghallom ismerősöktől,vagy rokonoktól,hogy milyen munkákat utasítanak el(most nem feltétlen a kérdezőnek írom),én meg olyat csinálok,amit nem élvezek annyira,de mire meghallom h képzeld,ezt,és azt utasítottam vissza,addigra be is töltik.

mondjuk munkanélküli keresztanyám mesélte múltkor,h ravatalozóban ajánlottak neki esti takarítást,na ezt is megértettem

2012. nov. 14. 14:09
 69/98 anonim ***** válasza:
De akinek mondják, hogy aki akar az talál arra is lehet érteni, hogy valami kula meló is ha van, de van, és válalja el feltétlen, vagy utazzon akármennyit, így tutira lenne. Persze hogy volna! De most pl hiába ugat a kormány is. meglátnám ők mennyire szaladnának takarítani ötvenezerért diplomával pl. Azért ugarni könnyű, de ők megmozdulnának? most komolyan..... valaki azért tanul, hogy megtehesse, hogy válogat. ennyi emberek! nem kell ezt túlmisztifikálni. én is melóztam sok xar helyen, de most lassan már harminc felé ha nem szerzek szakmabeli tapasztalatot, végleg lemondhatok arról, hogy szakmában melózzak valaha is. Ennyi.
2012. nov. 14. 14:33
 70/98 A kérdező kommentje:

Oh, nem számítottam ekkora agresszivitásra és rosszindulatra, legalábbis ilyen szintűre semmiképp...

Tény, hogy nem írtam a körítést, gondoltam, hiába írok személyes dolgokat, mert aki rosszindulatú, az azzal együtt is, meg anélkül is olyan megjegyzést ír, amitől kirohad az orrszőröm. Szeretem ezeket az ,,anyuci, apuci eltart, de amúgy is majd megdugathatod magad, aztán abból lesz pénzed" dumákat, nagyon szívbemarkolóak. Úgy éreztem olvasgatás közben, hogy sokan csak a kérdésemet olvasták el, a többi hozzászólást és kiegészítésemet már lusták voltak. Valaki azt is írta biztatóan, hogy ha idén ellöktem magamtól az egyetemet, 100%, hogy jövőre is elfogom - nem tudom, ezt milyen alapon tippeled meg ilyen mértékben, de inkább ne vegyél rá mérget.

Szeretném leszögezni, hogy az egyetem eltolásának nem az volt a lényege, hogy itthon ülhessek, hanem hogy másik munkát találjak, miután a család kirakott, amiért szóltam, hogy jelentkeztem az egyetemre. Meg se várták, felvesznek-e vagy sem, mérgesek lettek, amiért ilyen hamar ott akarom hagyni őket, ezért kerestek helyettem mást, pedig olyan szolgalelkű, alkalmazkodó és rugalmas voltam, hogy szerintem azóta is visszasírnak. Amúgy szerettem a gyereket, bár néha falra másztam tőle... Lehet, hogy a jelenlegi remete életem nem árulná el egy külső szemlélőnek, de én egy rohadt ambiciózus embernek tartom magam, és nem mondanám, hogy jót tesz az önérzetemnek a semmittevés, már ha az emelt szintű érettségikre való tanulást és a háztartásvezetést annak lehet nevezni. Azt is írtam, hogy azért nem akarok olyan munkát, ami elveszi az életemet, mert az egyetemet tűztem ki célként, amihez nekem kelleni fog az emelt érettségi, amihez pedig idő kell, mert tanár nélkül nem olyan egyszerű szerintem a tanulás, nekem legalábbis. A hétvégéimtől azért nem szeretnék búcsúzni, mert van barátom, akit csak hétvégéken láthatok, mert ő kint lakik Piripócson. A Balatonért meg sosem voltam úgy oda, főleg nem egy idegen családdal úgy, hogy lényegében nem szórakozni megyek, hanem pesztrálni.

Jelenleg a bátyám és én egyedül lakunk, apa nevelt minket egyedül, de olyan helyzetbe kerültünk, hogy muszáj volt kimennie Amerikába, így tudunk csak megélni. Az öt hónap alatt keresett fizum jó részét bele adtam a sürgősen befizetendő számlákba és törlesztésekbe, szóval annyira nem vagyok semmirekellő. Elvállalhatok én egy 60ezres munkát, csak akkor kilőhetem az érettségi gondolatát meg a barátomat is, és 60ezer nem az a pénz, amivel akkorát tudnék segíteni, hogy apa hazajöhessen. Egyébként ő nem azért nézi rossz szemmel, hogy itthon vagyok, mert el kell tartania, ő nem ez a típusú szülő. Azért bántja a dolog, mert tudja, hogy magányos vagyok, és zavar, hogy nem tudok mit tenni. Ő barátokat és sikerélményt kíván nekem, nem pedig lakbért, amit neki adhatok. Azt is írtam, hogy jelentkezgetek állásokra, de havi 64ezerért nem rúgom fel a kitűzött céljaimat.

Nem vagyok egyébként luxusigényű, persze szeretem csorgatni a nyálamat a kirakatokra, tehát bőven tudnék mit vásárolgatni, de inkább csak örülök, hogy idén van rendes télikabátom.

Egyébként tudom, hogy sokan azt hiszik, tök laza munka a bébiszitterkedés, de van, hogy rossz a gyerek, és lesned kell minden mozdulatát, és harcolnod kell vele etetésnél, különben az anyja leszúr, hogy miért nem etetted meg és stb, pluszba még háztartási dolgokat is rád bíznak, szóval ez sem könnyebb munka, mint például egy irodában ülni. És épp ezért nem mindegy, hogy otthon ülök-e vagy egy idegen lakásban, mert itthon legalább tudok tanulni.

Tudom, hogy ez van elterjedve, hogy diplomával ki lehet törölni (aki meg a bölcsészszakokat büfés szaknak nevezi, az nagyon intelligens lehet, mert szóbeszéd alapján mond ilyen marhaságokat anélkül, hogy egyáltalán lenne valami fogalma arról, miről és mennyit tanulnak a bölcsészek). Érdekes jelenség ez Magyarországon, hogy a szakmunkás ember lenézi a diplomást, merthogy az csak ül az irodában, a diplomás meg lenézi a szakmunkást, merthogy csak ahhoz ért, hogy túrja a földet, de az ilyen álláspontok nem árulkodnak túl sok észről. Az ítélkezés és a szűklátókörűség mindig megy, az empátia már kevésbé.

Elolvastam persze a rendes hozzászólásokat is, akik megértettek, és köszönöm a biztatásokat, de a sok negatív ember is ráébresztett, hogy jól döntöttem. Magyarországon se a szakmunkás, se a diplomás nem talál korrekt munkát, innentől kezdve meg nem érdekel, ha a diplomámmal én se tudok ITT elhelyezkedni, habár azt is írtam egy hozzászólásomban, hogy nem a jó fizuért kell nekem a diploma, hanem presztizsből, hogy legyen egy tudásom, mert én ilyen beállítottságú vagyok. És lássuk be, ha lesz tanulói jogviszonyom, könnyebben találhatok majd munkát is, tehát ha nem is sokat, de valamennyit fogok keresni, miközben csinálhatom a dolgaimat is. Egyébként meg az okj, mint B terv sincs kilőve, szeretek például sütni, főzni, tehát egyáltalán nem a munkát kerülöm, hanem a marionett életet.

Én nem Magyarországban gondolkodom, lehet, hogy emiatt tűntem egy fentebb hozzászólónak nagypofájúnak (bár nem értem, élősködőnek nevezni saját magam miért vall kérkedő nagypofájúságra - ez elég vicces vád). Én nem tartom magam kevésre, nem fogok csak azért hiányszakmát tanulni, mert sz*rban van az ország, aztán meg boldogtalanul csinálni egy életen át olyasmit, ami kicsit sem áll hozzám közel. Lehet, hogy egyesek véleménye szerint gerinctelenség lelépni a süllyedő hajóról, szerintem viszont ésszerű, mert nem tudom, ki hogy van vele, de én egyszer élek, és nem egy süllyedő hajón szeretném kivárni, míg megfulladok.

Szóval rájöttem, hogy jól döntöttem, köszönöm. Mondhatják még azt, hogy kis 20 éves vagyok, és még szövögethetem az álmaimat, de egyszer úgyis rájövök, hogy itthon kár bármit is szövögetni, max ha van protekcióm, de szerintem egyelőre egészséges és pozitív életszemlélettel rendelkezem, és igen, hozok döntéseket, lehet, hogy néha tévedek, de kijavítom őket vagy pedig teszek róla, hogy legközelebb ne essek ugyanabba a hibába - mint például az egyetem kihagyása.

2012. nov. 14. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!