Hogy jösz ki a fizetésedből? Hogy tartod el a családodat egyáltalán? Nem háborogsz, mérgelődsz ezek miatt?
Nyugat-európai árak vannak (élelmiszer árakban, ruházatban... tényleg abszolút mindenben) és kelet-európai fizetések.
Én egyedül élek, naponta 1000 forintot ételre-italra kényszerülök költeni. Ez havi 30 ezer, a fizetésem harmada. A lakásra (mivel nem albérlet) szintén havi 30-at kell költenem. 30 ezer marad tisztálkodásra, ruházatra, szórakozásra, javítási költségekre (pl. elromlik a TV) ami RÖHELYESEN kevés.
Csak én tajtékzom?
Úgy, hogy csak a legszükségesebbekre költök, továbbá lenyúlom a melóhelyemet ha szarul fizet, ahol meg nem lehet még azt sem ott nem maradok sokáig hanem megyek a következő helyre
(behazudom magam bármilyen alsó poziciós állásba, vezető meg csak évek múlva lehet az ember de addigra mennyit rádolgozik már).
Inkább azt írom le mit nem fizetek.
Nem fizetek szószerint semmit a kocsira csak a benzint meg az olajat és a műszakit ha lejár, de ha tudom inkább megbeszélem a rendőrrel.
Csak a legszükségesebb élelmiszereket veszem meg és azt is csak akciós áron!
Nem dohányzom, egy hónapban max 2-3 üveg sör.
Nem vagyok cukorfüggő (azelőtt az voltam), ez sokat számít étkezés szempontjából!!!!!!!!!!!!!!!
Nem vagyok aromafüggő sem, és minimális olyan élelmiszert eszem amiben ezek, vagy más adalékanyagok lehetnek szóval a készítmények kizárva minden élelmiszerkategóriából!
Sosem veszek buszjegyet, csak ha már nem akarnak felengedni másképp, és más busszal nem lehet eljutni!!
A melóhelyemen a fizetésemen egyharmadát (azon felül) lenyúlom, vagy ha tudom többet is.
Számlákat késve fizetem be.
Ha valamit eladhatót látok, és nem feltünő az megy a zsebbe magyarul bugázok (:)) !!
És mielőtt bárki cigányozni kezdene, fehér vagyok, és MAGYAR (sajnos) ráadásul Bp-i !!!
Mindemellett másodmagamat tartom el.
Mostmár értem miért mondta annyit nagyapám gyerekkoromban, hogy tanulj meg lopni.
Végül is, igazatok van. Már egy anonim oldalon se legyen meg a véleményünk. Elvégre jó ez nekünk, el lehet lenni két zsemlén meg két szelet párizsin egy nap, az is normális, hogy csak használt ruhákat tudunk venni. Jó az nekünk.
Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az a bolond, aki felháborodik? Függetlenül attól, hogy az önmagában segít-e vagy sem.
Ja és akkor még le van szúrva, mert napi ezer forintja van. A nagyobb vicc csak az aki szerint ez már luxus, nem pedig az, ahogy élni kell itt.
Én is csak azt nem értem, hogy angliában miért kerül 300 forintba NEM akciósan az a Magyarországon gyártott nescafe, amit itt akciósan 1000ért adnak és így tovább egy csomó minden. Meg a németeknél a mozdonyvezető sztrájkol, mert a fizetése csak havonta bruttó 2300 euró, (kb.737 ezer forint) mert az átlag ott kb. 883 ezer forintnak megfelelő euró és akik magyarok kint dolgoznak, már vagy 15éve még a kaját sem viszik itthonról, hanem hozzák ide, mert annyival olcsóbb a ruhától elkezdve a mosóporon át minden, pedig eleinte még itthonról vittek kaját aztán rájöttek, hogy jé, hát nem járnak jobban. Mikor Ausztriában a pick szalámi is olcsóbb mint nálunk?
Meg például, ugyanaz a minőségi márka, kint mondjuk leárazza a csizmáit 170 euróról 60euróra februárban míg az itthoni márkaboltban teljes áron ugyanannyi, talán még drágább kicsit és akcióban enged belőle KÉTEZER forintot a bolt? Vicc.
Vagy mikor jönnek azzal, hogy de az albérlet, meg a rezsi. Ez sem igaz már régen. Ja, persze, Írországban annyiért béreltünk full berendezett rohadt nagy (öt szoba-öt fürdő) nagyon pöpec HÁZAT, amennyiért itt mondjuk egy nagyobb lakást adnak egy jó környéken. És nem faluban laktunk ám. Meg van ahol a vízért sem kell fizetni, szóval, ha valami drágább is, akkor ott a másik oldal, hogy de amaz meg jóval olcsóbb. Sokra megyek vele, ha mondjuk az egyik számlám itthon kevesebb, de helyette kétszer annyiért étkezek, meg nem tudok ruhát venni stb.
Ez az ország egy kalap kaka, úgy ahogy van, én bíztam benne, hogy majd kapok egy normális állást és akkor el leszünk, de aztán meg rájöttem, hoyg hoppá ugyanazzal a végzettséggel külföldön sokkal jobban fogok élni, nem csak "elleszek" már egyáltalán nincs olyan nagy kedvem itthon maradni... És akkor jönnek ilyenekkel, hogy gyerehaza weboldal, meg jöjjenek a fiatalok haza stb. Mi a francnak?
Amúgy kérdező napi 1000 forintnyi kajaköltségnél valamit nagyon szrul csinálsz, mi ketten eszünk meg annyit egy nap kb.
Igaz én főzök is, és mindenhova viszek kaját is magammal és sosem büfézek vagy ilyesmi. Talán sokat költesz készítményekre amikben NINCS tápérték.
Melleslega főttétel OLCSÓBB minta készkaja, de ezt mindenki tudja.
Egy zsák krumpli (5kg) akciósan 700 ft, egy kiló disznózsír jóáron 400 ft, hozzá egy Kg akciós darálthús 600 ft, és ezt eheted egy hétig némi fűszerrel pörköltté konvertálva ;)
De akár belegyömöszkölheted egy kis csalamádéval vagy egy szelet céklával egy 20 forintos zsemlyébe is !!
Tudjátok, az ember nem nyugszik bele olyan könnyen a szegénységbe, mint ahogy itt írjátok. Valaha még én is elhittem, hogy jogom van hozzá, hogy telerakjam a hasamat, és nem éreztem magam rossznak, vagy pazarlónak, ha megvettem egy üveg kólát. Valaha elhittem a nekem telefonáló direkt marketingesnek, hogy előfizetni a kábeltévére egyáltalán nem luxus. Valaha azt gondoltam, nekem is jogom van nyaralni, és ha nem is jutok el a tengerre, de legalább belföldön körülnézhetek.
Szép lassan szűkült a nadrágszíj. Először a nyaralás maradt el. Aztán a fél évenkénti fodrász. Aztán az új ruhák (egy ideje már a kínaiak is). Aztán már egyre inkább meg kellett azt is nézni, milyen ennivalóra költök. Aztán már eldönthettem, hogy kábeltévét nézek, vagy az egész hónapban eszek. (Ez persze nem érdekelte azt, aki aztán a nyakamba vágta a kötbért.) Normális életszínvonalról csúsztunk le odáig, hogy mára segélyezettek lettünk. A csúszás eleinte lassú volt, 2006 óta egyre gyorsabb, a válság óta pedig megállíthatatlan.
Ugyanis egy állásinterjúra normális ruha kell, ápolt kinézet, és pénz a buszjegyre. Na meg teli has, hogy ne csak a fejemből bámuljak ki, ha kérdeznek tőlem valamit.
Miért is nem háborog az ember? Egyrészt, mert szégyelli, hogy idáig jutott. Másrészt, mert üres hassal, bérlet nélkül, rongyos ruhában az embernek nem tüntetni járni az első. Harmadrészt, mert már túljutott az álmain. Belekeseredett, mert már sok utat megjárt, de semerre nincsen kiút. Külföldre sem lehet kiköltözködni alaptőke nélkül. Új szakmát sem lehet pénz nélkül tanulni, ha már a régire nincs kereslet. (És az új szakma sem életbiztosítás, erre a párom a legjobb példa, akinek a munkaügy fizette az új szakmáját, amiben azért nem tud elhelyezkedni, mert nincs gyakorlata, és mert el mert múlni 40 éves...)
Az ember egy idő után már odáig jut, hogy nem is érdekli, mi lesz holnap. Úgy érzi, nem ura a sorsának, mert hiába tanult, hiába dolgozott, mégsem előre jutott, hanem visszafelé csúszott. Érthető módon depressziós, és elege van. Már nem lázad, és csak azért nem vet véget az életének, mert van egy gyereke, akit nem akar egyedül hagyni egy ilyen világra...
Utolsónak írnám, hogy mi most is telerakjuk nagyjából a hasunkat, csak minőségi kajákkal, nem plasztikhulladékkal.
Amint leáll az ember a cukor meg kóla meg aromás borzalmak fogyasztásával, nemsokkal utána elkezdi éreznia valódi ízeket, a gyümölcsét,a krumpliét, a húsát,a fűszerekét, a halét.
Ki lehet próbálni, és olcsóbb is, plusz a fogorvoson is spórolsz.
Egyébként kávét sem iszunk mert abban is lehet bármi kávé heylett (pl kávépótló)..
Szóval ezek mind olyan dolgok amik függőséghez vezetnek, nem véletlenül ADÓZTATJÁK a függőséget okozó legálisan forgalmazott élelmiszereket, vagy azok gyártását.
Hát nagyából végig olvastam a kommenteket és valóban nagyon kevesek a bérek oké nem panaszkodom mert nálam sokkal rosszabbul is élnek. Viszont én vagyok hajlandó zsiros 600 forintos darálthúst enni mint valakai itt irta meg folyton krumplit mert nagyon nem egészséges. S oké most lehet vele sporolni de pont ennek a szegényes hejtelen étkezésnek az oka az h sokaknak cukor betegségük magas vérnyomásuk rossz koleszterinük lesz.
Emiatt nekem is simán elmegy egy ezres napont. Naponta meg iszok két üveg mente vizet de ezt kartonos italdiszkontban veszem igy csak 50 forint egy palack általában egy kiló gyümölcsöt és fél kiló zöldséget eszem valamint 20 dkg csirkemellet. Nos ha ezt összeszámuljuk a viz 100 ft gyümölcs 250-450 között zöldség 300 körül csirke mell 250. ez már alsóhangon 900 és ebben se kóla se kv semmi szóval nem olyan sok azaz ezer forint...
Amúgy van vidéki kollegám aki nagycsaládos (4 fő eza mai világban Magyaroknál már nagycsalád :P)
Azok úgy csinálják, hogy a tüzelőt úgy lopkodják össze az erdőről, meg törik a gallyat, és megvesznek egy hízót, levágják aztán eszik 4-5 hónapig. Ha tudnak szálláson alszanak pesten mert drágább lenne hazajárni mindennap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!