Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni ha a szüleim...

Mit lehet tenni ha a szüleim a testvéremnek ajándékozták a szülői ház felét?

Figyelt kérdés

Adott egy családi ház (szüleim háza) Pest megyében kb. 600 nm-es telekkel. Tesvérem a feleségével és a 3 gyerekükkel régóta ott él (kb. 10 éve), teljesen ingyen (se lakbért se rezsi).

2019-ben apám megtakarításából egy új emelet lett ráépítve az ingatlanra és a tető is új lett.

Testvéremék kaptak az alkalmon és kifestettek, berendezték stb, majd felköltöztek. Tavaly tavasszal az történt, hogy anyám (a tudom nélkül) testvéremnek ajándékozta az Ö 50%-nyi tulajdonrészét.

Testvérem pedig a feleségének további 25%-ot ajándékozott. Ezekre utólag jöttem rá a földhivatali nyilvántartás alapján.

Tehát a jelenlegi helyzet: apám: 50%, testvérem: 25%, testvérem felesége: 25%, anyám pedig az 50%-on haszonélvezeti joggal rendelkezik.

2019-ben ugyan hivatalosan (e-napló) elkezdték a tetőtér bővítést de végül testvéremék saját kezüleg fejezték be és felköltöztek.

A mai napig nincsen ez a tetőtér bővítés ténye hivatalosan bejegyezve. A papírok alapján ~ 80 nm-es az ingatlan és a közművek sincsenek különválasztva.

Megértem, hogy segíteni kell az esetlenebb testvért de egy ilyen mértékű (~ 60-70 M ft az ingatlan értéke) ajándékot túlzásnak érzek. Igaz, hogy én évek óta a magam lábán állok és saját házban lakom de van mellé egy 50 M ft lakáshitelem is.

A következőket szeretném kérdezni:

1. A jelenlegi helyzetben milyen lehetőségeim vannak, tudok-e egyáltalán bármit is tenni vagy kb. kisemmiztek?

2. A fenti dolgok hogyan, merre befolyásolják a majdani öröklést? Ki-és mit fog majd örökölni?

3. Mit lehet csinálni a fel nem tüntettett tetőtérrel? Pl. egy hagyatéki eljáráson nem mindegy hogy egy 80 nm-es vagy egy 150 nm-es házról van szó.

jún. 23. 15:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/82 anonim ***** válasza:
47%
(Folytatás) Próbáljatok valahogy még egyszer nyiltan mindent átbeszélni erről közösen, hogyan lenne a legméltányosabb. A dolgot még lehet javítani, hiszen még lehet rendelkezni a másik részről, és azt akkor lehet arányosan a Kérdező javára pluszban finomítani.
jún. 23. 22:16
 72/82 anonim ***** válasza:
45%

Az örökség az NEM a tiéd, hanem a SZÜLEID vagyona, ami felett, míg élnek, ŐK gazdálkodnak.

Ennyi a nagy helyzet, hiába vergődsz. Neked az van, amit te megkeresel, a szülők meg majd eldöntik, hogy a köteles részen túl hagynak-e rád valamit.

jún. 24. 07:53
 73/82 anonim ***** válasza:
48%

Mondjuk be is bszna, hogyha a gyerekem még életemben belém állna, hogy mit kezdek a pénzemmel vagy a lakásommal, mert "az majd jár neki" :D

Párszor megemlítené, inkább egy ,acska-menhelyre hagynám az összes pénzemet, mint egy ilyen gyerekre, aki be akarja osztani a saját megkeresett pénzemet és vagyonomat :D

jún. 24. 07:55
 74/82 anonim ***** válasza:
71%

Értem én, hogy az örökség egy kényes kérdés, mert a szülő halála kell hozzá, és ettől hajlamos mindenki vérszemet kapni, de ez szerintem akkor sem igazságos.

Nem jobb ez sem, mintha lenne valakinek két gyereke, akik közül mindig csak egyik kapna szép új ruhát, drága cipőt, csili-vili játékot stb., a másik meg szakadt cuccokat hordana, a játékokból meg csak azzal játszhatna, amit a tesó megunt...

Miért kell ennyire kivételezni?

Én megértem, hogy ez rosszul esik valakinek.

jún. 24. 08:06
 75/82 anonim ***** válasza:
26%

"Szakitsd meg a kapcsolatot. Rajuk se nyisd az ajtot . Majd oreg korukba te is szarj rajuk"

Szoval ti mind csak megvasarolhato tahok vagytok akire ha nem hagy a szuloje 50 millas házat mar le se szarja oket.

Gratulalok...

Az ilyen embereknek azt kivanom, hogy a szuleik az ossze vagyonukat kutya menhelynek ajandekozzak halaluk elott.

jún. 24. 09:53
 76/82 anonim ***** válasza:
27%

kérdező, rosszul tetted fel a kérdést. Ezért kaptál ilyen válaszokat.

Ha így hangzana, mások lennének a válaszok is.

"Mit reagálnátok a helyemben? Testvérem 10 éve ingyen él a 3 gyerekével és a nejével a szülői házban. Se lakbér, se rezsi. Nemrég az ingatlan fele papíron is a nevére került.

Én semmit nem nem kaptam, így kénytelen voltam hitelből venni saját ingatlant."

jún. 24. 12:25
 77/82 anonim ***** válasza:
33%

76

Ez így sem szimpatikusabb :D

jún. 24. 14:19
 78/82 anonim ***** válasza:
100%

En megertem a kerdezot. Az igazsagossag azt kivanna hogy a szulok egyenloen tamogassak a gyerekeiket. Es ha majd eljon az orokles akkor mindenki egyenloen reszesuljon pl a szuloi ingatlanbol. Itt ez az anyai ajandekozassal felborult, ha csK az apa nem iratja a masik felet a kerdezore akkor a szuloi hazbol o csak egy negyedet lat, mig a tesoje haromengyedet. Igazsagos? Nem.

Engem is rohadtul bosszantana. Es az itt karogok tobbseget szinten.

Persze az is igaz hogy a szulok a tulajdonukkal az eletukben barmit kezdhetnek,de ha kezdenek is, pl ajandekoznak, a korrekt az lenne hogy mindket gyerek ugyanannyit kap.

jún. 24. 16:08
 79/82 anonim ***** válasza:
83%
72*73*as normálisak vagytok???? A testvére megkapta az egész házat ő meg semmit, és még elvárnátok hogy segítse a szüleit ezek után????? A szüleinek jogában áll annak adni a lakásukat akinek akarják de a kérdezőnek meg jogában áll megszakitani a kapcsolatot velük, világos
jún. 24. 16:21
 80/82 anonim ***** válasza:
70%

Én a helyedben kiírnám a kérdést redditre (askhungary) illetve a jogi kérdéseket pl a tetőtér vagy az öröklés menete, tudsz e bármit tenni joghungary. Ott speciel nem fogsz 10/8 ilyen legalja kommenteket kapni, mint amit itt 1-2 testvér felcopó ad.

Illetve mint feketeleves, csak hogy 1-2 embert még triggereljek: ha eljön a szomorú vég mikor anyukád után jön az öröklés 1 jó ügyvéddel bármikor megtámadhatod az egészet. Mentálisan beteg volt, amit tesód kihasznált. Nem is írt alá semmit, csak tesód hamisított. Testvéred zsarolta az unokákkal és nem volt más választása. 1 jó ügyvéd tesód heréit a nyaka köré tekeri. Nyilván utána ne várd azt, hogy meghívjanak családi ebédre :D

jún. 25. 03:40
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!