Mit lehet tenni ha a szüleim a testvéremnek ajándékozták a szülői ház felét?
Adott egy családi ház (szüleim háza) Pest megyében kb. 600 nm-es telekkel. Tesvérem a feleségével és a 3 gyerekükkel régóta ott él (kb. 10 éve), teljesen ingyen (se lakbért se rezsi).
2019-ben apám megtakarításából egy új emelet lett ráépítve az ingatlanra és a tető is új lett.
Testvéremék kaptak az alkalmon és kifestettek, berendezték stb, majd felköltöztek. Tavaly tavasszal az történt, hogy anyám (a tudom nélkül) testvéremnek ajándékozta az Ö 50%-nyi tulajdonrészét.
Testvérem pedig a feleségének további 25%-ot ajándékozott. Ezekre utólag jöttem rá a földhivatali nyilvántartás alapján.
Tehát a jelenlegi helyzet: apám: 50%, testvérem: 25%, testvérem felesége: 25%, anyám pedig az 50%-on haszonélvezeti joggal rendelkezik.
2019-ben ugyan hivatalosan (e-napló) elkezdték a tetőtér bővítést de végül testvéremék saját kezüleg fejezték be és felköltöztek.
A mai napig nincsen ez a tetőtér bővítés ténye hivatalosan bejegyezve. A papírok alapján ~ 80 nm-es az ingatlan és a közművek sincsenek különválasztva.
Megértem, hogy segíteni kell az esetlenebb testvért de egy ilyen mértékű (~ 60-70 M ft az ingatlan értéke) ajándékot túlzásnak érzek. Igaz, hogy én évek óta a magam lábán állok és saját házban lakom de van mellé egy 50 M ft lakáshitelem is.
A következőket szeretném kérdezni:
1. A jelenlegi helyzetben milyen lehetőségeim vannak, tudok-e egyáltalán bármit is tenni vagy kb. kisemmiztek?
2. A fenti dolgok hogyan, merre befolyásolják a majdani öröklést? Ki-és mit fog majd örökölni?
3. Mit lehet csinálni a fel nem tüntettett tetőtérrel? Pl. egy hagyatéki eljáráson nem mindegy hogy egy 80 nm-es vagy egy 150 nm-es házról van szó.
29
Milyen öröklött szazalekabol? A jelenlegi tulajdoni viszonyok alapján a kérdező az apja után az ő 50%-ának a felét fogja örökölni, ahogy a testvere a másik felét. Az anya után nem lesz örökség. A vilagon semmit nem kell itt senkinek kifieztnie. Az ingatlan 1/4 -3/4 részben a testvér tulajdona lesz. A kérdező eladatja neki azt az 1/4 részt, amit ő örököl majd
Jó nagy ge*ik gyűltek össze itt.
Mi az, hogy mi köze van a kérdezőnek a szülei vagyonához, amit ők fogtak és nagyrészt ráírattak a nagyobbik gyerekükre? Talán az bas*ki, hogy a szülők halála esetén minden földi vagyonukat a gyerekeik öröklik. Azzal nincs gond, ha tegyük fel elherdálják. De mondjuk van 2-3 gyereked és még éltedben ráíratsz mindent az egyikre hogy a többi semmit ne kapjon halálotok esetén?
Itt tényleg csak ilyen elmeroggyant családok vannak? Ti tényleg ennyire lexarjátok a szüleiteket, gyereketeket, testvéreiteket? A pofámról lesülne a bőr, ha az általám keményen megküzdött pénzt, ingatlanokat csak úgy ráíratnám teljes kussban az egyik gyerekem nevére, a többivel meg majd lesz valami.
Tudod mi ez? Az, hogy a kérdezőt rühellik a szülei!
Igen elég sokféle választ kaptam és sajnos írásosan nem tudtam úgy kifejezni magam ahog ténylegesen akartam.. nem a pénz/örökség a lényeg hanem, hogy
- én 25 éves korom óta saját lábamon állok..
- a hátam mögött, a tudtom nélkül történt az egész.. ez fáj a legjobban.. a saját anyámtól
- néhány éve már azt éreztem, hogy a testvéremnek "mindent" én pedig le vagyok tojva.. szó szerint semmibe vesznek
- mindíg csak a testvérem seggét nyalták..és Ők meg szorgosan szülték a gyerekeket.. ezáltal egy olyan közeget teremtve, hogy "úgy sem" fognak a szüleim tőlük lakbért se semmit kérni, hiszen ott a sok "éhes száj" :)
- és tényleg csak utolsó a sorban az a nyomorult örökség.. az sokkal jobban fáj, hogy anyám + öcsém sztem fel sem fogták, hogy 3 családot tettek ezzel tönkre..
"Tudod mi ez? Az, hogy a kérdezőt rühellik a szülei!"
Mert ki szeretne ilyen áskálódó hulladék embert?
"fel sem fogták, hogy 3 családot tettek ezzel tönkre.."
Egyet sem tettek tönkre.
Fuj de gusztustalan vagy.
Tudtod nelkul ? Miert ki vagy te, hogy tajeloztatniuk kellarro, hogy a sajat hazukkal kit tesznek ?
Te miert nem ott elsz ?kidobtak tán ?
Orokseg: Ez a legundoritobb. Az ilyen orokseg lesok megerdemelnek, hogy a szulok elherdaljak mindenuket még az eletukben.
Az meg csak hab a tortan, hogy te ezenugy megsertodtel, hogy azota nem is beszelaz veluk.
Remelem apad a sajat 50% ot is a tesodra iratja, hogy az ilyen hálatlan irigy gyerekenek ne jusson semmi.
Kisemmiztek...pfuu.. mibol is ?hisz a szuleid meg elnek.
Azert nem beszelsz most amig elnek a szuleiddel mert majd haluk uta fél ház helyett csak negyedet orokolsz...
Eleg gusztustalan vagy
" Ha övé lesz az apja 50%a, akkor az ingatlan 50%ának az árát kérheti pénzben a testvérétől. "
Semmit nem kérhet. Milyen alapon?
Ahogy fentebb írtam már az "örökség" csak az utolsó a sorban, ez inkább emberi, lelki kérdés.
De szerintem a többség egyet ért, hogy ha van pl. 2 gyerekem akkor biztos, hogy egyikkel sem kivételeztek úgy hogy az egyik kap egy ~ 40M ft értékű házrészt a másik meg le van szarva mert fel tudott venni 50 M ft hitelt.
Nos, ehhez képest a kérdésed csak az öröklésre vonatkozott, nem arra, hogy miért tették ezt a szüleid és neked ez hogy esett.
A hagyatéki eljárás részét a fél ház fogja képezni, mivel a másik fele nem a szüleidé.
Már ha meglesz még az ingatlan, mert sok minden történhet addig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!