Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni ha a szüleim...

Mit lehet tenni ha a szüleim a testvéremnek ajándékozták a szülői ház felét?

Figyelt kérdés

Adott egy családi ház (szüleim háza) Pest megyében kb. 600 nm-es telekkel. Tesvérem a feleségével és a 3 gyerekükkel régóta ott él (kb. 10 éve), teljesen ingyen (se lakbért se rezsi).

2019-ben apám megtakarításából egy új emelet lett ráépítve az ingatlanra és a tető is új lett.

Testvéremék kaptak az alkalmon és kifestettek, berendezték stb, majd felköltöztek. Tavaly tavasszal az történt, hogy anyám (a tudom nélkül) testvéremnek ajándékozta az Ö 50%-nyi tulajdonrészét.

Testvérem pedig a feleségének további 25%-ot ajándékozott. Ezekre utólag jöttem rá a földhivatali nyilvántartás alapján.

Tehát a jelenlegi helyzet: apám: 50%, testvérem: 25%, testvérem felesége: 25%, anyám pedig az 50%-on haszonélvezeti joggal rendelkezik.

2019-ben ugyan hivatalosan (e-napló) elkezdték a tetőtér bővítést de végül testvéremék saját kezüleg fejezték be és felköltöztek.

A mai napig nincsen ez a tetőtér bővítés ténye hivatalosan bejegyezve. A papírok alapján ~ 80 nm-es az ingatlan és a közművek sincsenek különválasztva.

Megértem, hogy segíteni kell az esetlenebb testvért de egy ilyen mértékű (~ 60-70 M ft az ingatlan értéke) ajándékot túlzásnak érzek. Igaz, hogy én évek óta a magam lábán állok és saját házban lakom de van mellé egy 50 M ft lakáshitelem is.

A következőket szeretném kérdezni:

1. A jelenlegi helyzetben milyen lehetőségeim vannak, tudok-e egyáltalán bármit is tenni vagy kb. kisemmiztek?

2. A fenti dolgok hogyan, merre befolyásolják a majdani öröklést? Ki-és mit fog majd örökölni?

3. Mit lehet csinálni a fel nem tüntettett tetőtérrel? Pl. egy hagyatéki eljáráson nem mindegy hogy egy 80 nm-es vagy egy 150 nm-es házról van szó.

jún. 23. 15:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/82 anonim ***** válasza:
90%

39

Mint 3 gyerek anyja, igazad van. Nem tudnám megtenni a gyerekeimmel. Vagy mindenki egyenlőn kap, vagy felélem még az életem során.

jún. 23. 17:04
 42/82 anonim ***** válasza:
13%

"ez inkább emberi, lelki kérdés."

És a Föld is lapos...

jún. 23. 17:05
 43/82 anonim ***** válasza:
19%

A te szüleid ezt tették veled, majd te a saját gyerekeddel nem fogod ezt tenni. Ennyi. Nem kell rájuk nyitnod többet az ajtót, nem kell beszélned se velük.

Szedj össze valami gazdag palit, az majd kifizeti a lakáshiteledet. :D

jún. 23. 17:05
 44/82 anonim ***** válasza:
84%
Itt mindenki a kérdező szidja, de remélem egyet értünk abban ha segítség kell a szüleinek akkor nem a kérdezőt fogják hívni, mert természetesen annak adják a házukat akinek akarják de onnantól a kérdezőnek se kell majd a kisujját sem mozdítani értük gondolom egyetértenek????
jún. 23. 17:06
 45/82 anonim ***** válasza:
55%

Ja mert a sajat lanyuk szeretetet csak megvenni lehet... hat vicc 😂

Mi a parommal kulon elunk 10 eve, epitgetjek szepitgetjuk a hiteles hazunkat.

Noverem a gyerekeivel anyamhazaban el. Ocsem egyedul apam hazaban el. Kb 2 eve költözött oda, le volt lakva szepen megcsinalta. Apambak sok tartozasa van igy ocsemnek ajandekozta, hamár megcsinalta ne tudjak elalverezni.

Anyam ha megha ocsemmel lemondunk noverem gyerekei javara. Tizen eve ott elnek.

Szoval engyakorlatilag nem oroklok semmit.

Es ? Nem igazan erdekek. Ha a hid alatt kene elnem az mas.

De van otthonom nem irigylem a tesoimtol.

jún. 23. 17:15
 46/82 anonim ***** válasza:
65%
Ja még annyit, hogy igy is segitenek anyamnam es apamnak is ha szuksegukmlesz ra. Mert nem azert szeretem oket mert mit adnak.
jún. 23. 17:16
 47/82 anonim ***** válasza:
35%
44,vagyok,Na mivan bunkok akik le pontoznak???? Ha egyikkel kivételeztek elég nagy külömbségel nem úgy a tiszta és igazságos hogy attól várják majd a segítséget aki megkapta a házat???? Na írjátok meg ha van vér a puccátokban, vagy tik is olyan gané szülök vagytok akik az egyik gyereknek mindent a másiknak nem, de ha baj van akkor nem a kívételezés segit
jún. 23. 17:19
 48/82 anonim ***** válasza:
73%

45! (17:15)

Te erről tudtál, meg is beszéltétek minden érintettel.

Biztos vagyok benne, hogy ha a többi érintett a hátad mögött intézkedett volna, és az egészet titkolták volna előled, akkor kicsit (vagy nagyon) neked is piszkálná a csőröd, ha véletlenül mégis tudomást szereztél volna róla...

jún. 23. 17:29
 49/82 anonim ***** válasza:
30%
Tevedes... azt , hogy ocsemre iratta azt utolag tudtam meg. És akkor ki van ? 😃 Azt meg , hogy az unokahugaim javara lemondunk az teljesen termeszetes otlet volt. Hisz ők elnek ott , ott nottek fel a gyerekek. Ok tartjak fent a hazat. Gyakorlatilag semmi kozom hozza.
jún. 23. 17:33
 50/82 anonim ***** válasza:
14%

47

Nekem csak egy gyerekem van, mégsem ő fog utánam örökölni, hanem a férjem,mivel nem Magyarországon élek és itt ez a törvény. Végrendelettel rá hagyhatnám a vagyonom a fejem helyett, de nem teszem. Gané szülő vagyok? Szerinted igen. Szerintem meg én ismerem a gyerekemet és tudom, hogy így van jól.

jún. 23. 17:42
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!