Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha a családommal...

Mit tegyek, ha a családommal nagyon más az értékrendünk és állandó probléma az, ahogyan én élek?

Figyelt kérdés

24 éves lány vagyok.

Én Pestre költöztem az egyetem miatt 6 éve, nincs is tervben, hogy hazaköltözöm vidékre. Szeretek itt, nem csak azért, mert egyedül élhetek, hanem, mert imádom a mozgalmas, aktív életet. Tele van programlehetőséggel minden, nem csak három étteremből tudok választani, könnyebben tudok utazni, mert nem a világvégéről kell elinduljak a reptérre stb.

A családom ezt nem érti meg, és nem is akarja. A szüleimnek nincs semmi hobbijuk, munka után otthon vannak, heti egyszer elmennek boltba, meg egyszer nagyszüleimhez hétvégén és ennyi. Nagyszüleimnek szintén az a kimozdulás, hogy csütörtökön végigjárják a Lidl-Aldi-Tesco hármast.

Az az elvem, hogy "élni és élni hagyni", pont nem érdekel, mit hogyan csinál a másik, amíg nekem nem árt vele. Ők máshogy gondolják ezt... Állandóan hallgatom, hogy miért megyek ide, miért megyek oda, más örülne, "MiNeK kElL Az". És hogy miért nem költözöm haza, a lakást kiadhatnám és úgy lenne plusz pénzem... Apám erősen nárcisztikus, egy fél napot nem bír ki üvöltözés nélkül. Amíg anya ezt nem veszi tudomásul, addig engem megvisel. Kéthavonta járok már csak haza emiatt, de az a hétvége is sok.

Meg na, lassan 25 évesen nem akarnék visszaköltözni a régi gyerekszobámba, 0 privátszférával. Így is nehéz ismerkedni manapság, nem még úgy, hogy ott vagy vidéken, a szüleiddel élve, akik minden lépésedről tudni akarnak.

Ha ott vagyok, és mondjuk épp fürdök, anyám simán bejön a fürdőszobába. Olyan is volt, hogy közölte, ő menni akar aludni, szálljak ki a kádból, hogy gyorsan letusoljon. Mondtam, hogy nem szállok, rajtam van a hajpakolás, várjon 10 percet és jöhet. Ő nem vár, majd fogta magát és beült mellé a kádba... Kopogást, mint olyan, sosem ismerték, mert hogy "nem fognak kopogni a saját házukban". És sorolhatnám napestig ezeket.

A lényeg, hogy mivel nekem nem a munkahelyem és a lakás között zajlik az élet, állandóan hallgatom, hogy ez így nem jó, gondolkozzak már, kinek van erre pénze. Mindig ez a pénztéma, hogy "mégis miből", mintha nem saját magam tartanám el. Nyilván nem havonta járok a Maldív-szigetekre, de szerintem pl. havi 1 kimozdulás a városból igenis belefér. Ez lehet akár csak egy borhétvége, vagy kirándulás itthon, következő hónapban meg 4 nap városnézés valamelyik európai nagyvárosban.

Emiatt alig osztok már meg velük valamit, de ha maguktól jönnek rá, akkor az a baj. Hiába próbáltam korábban elhívni a szüleimet, hogy egy hétvégére jöjjenek el, nézzék meg, hogy lehet máshogy is, nem csak úgy, hogy ülünk otthon a 4 fal között. Nem, ők nem jönnek, nem vezetnek autópályán, mennyi az ember itt Pesten is, ők itt nem tudnak tájékozódni. Elfogadtam, nem is erőltetem. De ők meg képtelenek azt elfogadni, hogy ami nekik jó (otthonlét, 0 szociális élet, kikapcsolódás), az nekem nem.

2024. febr. 24. 07:45
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/120 anonim ***** válasza:
62%
Fú de bicskanyitogató stílusod van.
2024. febr. 24. 14:42
 42/120 A kérdező kommentje:

"Sajnos a társadalom nagy részének csak ez a szerinted "megkeseredett" élet jut :) Örülök hogy te ennyit elértél az életedben hogy a kajádat magadnak fizeted az SZJA-mentes fizetésedből."

Nem kell szerintem az idézőjel, néhány válaszolóról ordít, hogy mennyire keserű.

Az pedig sajnálatos, ha szerinted az életben csak az étkezések vannak, amiket fizetni kell és semmi más nincs. De kicsit elkanyarodtunk a témától, pár emberkének elgurult a gyógyszer attól, hogy nem szültem még gyereket és eladósítani sem kell magam egész életemre ahhoz, hogy legyen egy otthonom.

2024. febr. 24. 14:42
 43/120 A kérdező kommentje:

A stílusommal semmi baj nincs, de nem értem, mit vártok, ha nekem támadtok, ok nélkül, olyasmi miatt, amiről én nem tehetek?

Hogy majd szépen, kedvesen bólogatni fogok, hogy igen igen, így van, proli vagyok, mert éppen szeretek utazni, világot látni? Vagy mert sportolok, figyelek az egészségemre? Olvass már itt néhány választ, hogy páran milyen stílusban írogattak! Az nem gond? Azzal a stílussal nincs probléma? Normális dolog számon kérni egy nőn, miért nem szült még gyereket 24 (!) évesen?

2024. febr. 24. 14:46
 44/120 anonim ***** válasza:
66%
Ez a mai magyar társadalom! Támadjunk szedjük szét a másikat ha van rajta sapka azért ha nincs akkor meg azért! Gratulálok azoknak a válaszolóknak akik egy vadidegen fiatal éppen felnőtt életét kezdő felett pálcát törnek, ahelyett, hogy a saját életüket tennék rendbe! Jó példát mutattok vele mindenkinek!
2024. febr. 24. 14:51
 45/120 anonim ***** válasza:
66%

Én nem a gyerekről beszélek, az a válaszolót le is oltottam, ha visszaolvasod. Én ettől az "én mennyi mindent elértem magamtól, fenntartom magam, és NORMÁLIS életszínvonalon élek" stílustól lettem rosszul.

Közben lenézed azt, akinek hitele van, és nincs pénze esetleg kéthetente borvacsorára. Úgy, hogy a segged alá tettek mindent.

2024. febr. 24. 14:52
 46/120 anonim ***** válasza:
53%
44-es. Szövegértés? Nem azért szólta le senki, mert fiatal. Olvasd el figyelmesen hogy beszél, hogy ír. Ezért szólták le sokan.
2024. febr. 24. 14:56
 47/120 A kérdező kommentje:

Igen, sok mindent elértem egyedül.

Nyelvvizsgák, két diploma, normális munkahely, ahol van előrelépésre lehetőségem. Nem dőltem hátra, folyamatosan képzem magam és tanulok, de igen, mellette szeretek néha kikapcsolódni is. Ebbe is bele lett kötve, hogy mi az, hogy én sportolok. Miért, a mozgással mi a gond?

Nem nézek én le senkit, de valljuk be, a magyarok nagyon nagy része nem él jó körülmények között.

2024. febr. 24. 14:56
 48/120 A kérdező kommentje:

46-os, ne haragudj már, de te olvastad a korábbi válaszokat?

“Már pedig tipik proli vagy. Életcél, jövőkép nélküli hontalan elkényeztetett középosztálybeli. Önmagában életképtelen, semmi iránt nem érdeklődő, csupán az utazgatás, pénzszórás, közösségi medián a "dejóvilágvan" képmutatása, belül 0 erkölcsi tartalommal.

A "hobbi" a futás, konditerembejárás és az utazgatásban kimerül, rosszabb esetben a kutya tutujgatásban.”

“Majd 40 plusz évesen, kiégve ugyanazt az életmódot folytatod mint szüleid most, csak ők legalább felneveltek egy olyanamilyen gyermeket.”

“Ha tetszik, ha nem, egy normális értékrendben a gyermek igenis érték. Persze proliként inkább tehernek gondolod.”

“Éttermekben kajálsz. :D főzni tudsz? Hagyjuk már egy 24 éves kivénhedt tini vagy aki nem tudott felnőni még.”

“Egy 24 éves gyerek vagy aki azt hiszi magáról, hogy ez a felnőtt élet, hogy mindent a picsája alá raknak.”

Ne mondd már, hogy ezekre a válaszokra szépen, kedvesen kéne reagálni, miközben a válaszadóknak a kapanyél lóg éppen…

2024. febr. 24. 14:59
 49/120 anonim ***** válasza:
75%

38-as vagyok. Szállj le a magas lóról. Nekem is van diplomám és még rajtunk kivül több ezer embernek. Nekem is jó munkahelyem, mint több ezer embernek. De ettől még nem vagyok ilyen nagyképű mint te. Én mondhatom, hogy megdolgoztam a lakásomért mert én vettem nem kaptam. Úgy adod ezt is elő, mintha ettől több lennél. Nem vagy.

Igen szép ha valaki tanul, képezi magát. Én is azt teszem. De nem tolom bele ezt másnak az arcába és nem ezzel vágok fel, mint te. Igen az ember legyen büszke a sikereire, de ez nálad már nem büszkeség hanem nettó nagyképűség. Kikéred magadnak pár válaszoló stílusát, de te sem vagy különb. Lenézed aki huszonévesen szül, aki hitelt igényelt és fizet stb. Lesülne a bőr a pofámról, ha úgy követelnék megértést, ha én nem tudok megérteni mást.

Te sem értesz meg másokat, a saját szüleidet sem és akkor még te reklamálsz, hogy nem fogadják el az életmódod?

Kezdj azzal, hogy visszaveszel az arcodból, mert nem vagy különb, mint az aki hitellel vett lakást. És fogd fel, hogy nem mindenkinek az a kikapcsolódás ami neked. A szüleid szertenek otthon lenni. Ennyi. Te szereted az utazgatást a bulikat stb. Ha azt akarod megértsenek a szüleid értsd meg te is őket. Csodálkozol, hogy nem értenek meg? Te is lenézed őket. Vagy alkalmazkodj ha otthon vagy, vagy normálisan beszéld meg velük neked mi a jó és miért élsz masképp, mint ők.

2024. febr. 24. 15:16
 50/120 anonim ***** válasza:
82%

49-es, hú szívemből szóltál!!

Ezt még így hozzátenném:

"Nagyszüleimnek szintén az a kimozdulás, hogy csütörtökön végigjárják a Lidl-Aldi-Tesco hármast."

Miközben ő a nagyszülei által vett lakáson megspórolt pénzből szponzorálja a hobbijait

2024. febr. 24. 15:23
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!