Mit tegyek, ha a családommal nagyon más az értékrendünk és állandó probléma az, ahogyan én élek?
24 éves lány vagyok.
Én Pestre költöztem az egyetem miatt 6 éve, nincs is tervben, hogy hazaköltözöm vidékre. Szeretek itt, nem csak azért, mert egyedül élhetek, hanem, mert imádom a mozgalmas, aktív életet. Tele van programlehetőséggel minden, nem csak három étteremből tudok választani, könnyebben tudok utazni, mert nem a világvégéről kell elinduljak a reptérre stb.
A családom ezt nem érti meg, és nem is akarja. A szüleimnek nincs semmi hobbijuk, munka után otthon vannak, heti egyszer elmennek boltba, meg egyszer nagyszüleimhez hétvégén és ennyi. Nagyszüleimnek szintén az a kimozdulás, hogy csütörtökön végigjárják a Lidl-Aldi-Tesco hármast.
Az az elvem, hogy "élni és élni hagyni", pont nem érdekel, mit hogyan csinál a másik, amíg nekem nem árt vele. Ők máshogy gondolják ezt... Állandóan hallgatom, hogy miért megyek ide, miért megyek oda, más örülne, "MiNeK kElL Az". És hogy miért nem költözöm haza, a lakást kiadhatnám és úgy lenne plusz pénzem... Apám erősen nárcisztikus, egy fél napot nem bír ki üvöltözés nélkül. Amíg anya ezt nem veszi tudomásul, addig engem megvisel. Kéthavonta járok már csak haza emiatt, de az a hétvége is sok.
Meg na, lassan 25 évesen nem akarnék visszaköltözni a régi gyerekszobámba, 0 privátszférával. Így is nehéz ismerkedni manapság, nem még úgy, hogy ott vagy vidéken, a szüleiddel élve, akik minden lépésedről tudni akarnak.
Ha ott vagyok, és mondjuk épp fürdök, anyám simán bejön a fürdőszobába. Olyan is volt, hogy közölte, ő menni akar aludni, szálljak ki a kádból, hogy gyorsan letusoljon. Mondtam, hogy nem szállok, rajtam van a hajpakolás, várjon 10 percet és jöhet. Ő nem vár, majd fogta magát és beült mellé a kádba... Kopogást, mint olyan, sosem ismerték, mert hogy "nem fognak kopogni a saját házukban". És sorolhatnám napestig ezeket.
A lényeg, hogy mivel nekem nem a munkahelyem és a lakás között zajlik az élet, állandóan hallgatom, hogy ez így nem jó, gondolkozzak már, kinek van erre pénze. Mindig ez a pénztéma, hogy "mégis miből", mintha nem saját magam tartanám el. Nyilván nem havonta járok a Maldív-szigetekre, de szerintem pl. havi 1 kimozdulás a városból igenis belefér. Ez lehet akár csak egy borhétvége, vagy kirándulás itthon, következő hónapban meg 4 nap városnézés valamelyik európai nagyvárosban.
Emiatt alig osztok már meg velük valamit, de ha maguktól jönnek rá, akkor az a baj. Hiába próbáltam korábban elhívni a szüleimet, hogy egy hétvégére jöjjenek el, nézzék meg, hogy lehet máshogy is, nem csak úgy, hogy ülünk otthon a 4 fal között. Nem, ők nem jönnek, nem vezetnek autópályán, mennyi az ember itt Pesten is, ők itt nem tudnak tájékozódni. Elfogadtam, nem is erőltetem. De ők meg képtelenek azt elfogadni, hogy ami nekik jó (otthonlét, 0 szociális élet, kikapcsolódás), az nekem nem.
70-es. Egyetértek. Már az első sor is előremutat. 24 éves lány vagyok. 24 évesen már illene felnőtt nőként viselkedni.
Ez is egy kamu duma, hogy irígy bárki ugyan már. A 69-es is jól írta mit kéne irígyelni a borhétvégéin. Ugyanmár.
A legnagyobb problémája azt hitte, hogy majd itt mindenki megérti holott ahogy többen is írták csak az jön le az írásaiból, hogy lenézi az embereket, borzasztóan nagyképű és arrogáns.
62-es te pedig el vagy tévedve, mert neked szar életed volt gyerekként önerőből elérted a mostani jobb életed. Ez becsülendő, de a leírásodból nem tűnik, hogy lenéznéd a többi embert. A kérdező úgy fennhordja az orrát mintha ő lenne a kiskirálynő. Semmi alázat nincsen benne.
Egyik barátnőmet verte az apja gyerekként. Nincs jó kapcsolata vele, de még ő sem akinél meg is érteném ha így beszélne se beszél ilyen lakicsinylően a szüleiről.
Bárki aki leírta, hogy a kérdezőnél bajok vannak a viselkedésével, a hozzáállásával mind bunkó, vagdalgozó vagy gyanusítgató emberek voltak szerinte. Hagyjuk ilyen nincs. Csak azt hitte na majd itt mindenki irígyelni fogja meg egyetérteni. A többség meg inkább elítélte, mert a viselkedése borzalmas és gusztustalan.
Az is beszédes, hogy azok a nagyszülők jók és velük nincs baja akiktől kapta a lakást, kocsit. Gyanítom, hogy ha ők is otthonülők lennének mint a szülei akkor mindjárt nem lenne ilyen jó a kapcsolat, vagy érdekből igen.
Inkább szánalmas ez a viselkedés. Nagyra tartja magát, de inkább tanulnia kéne az elfogadásról, alázatról és mások megértéséről.
Én nem rinyálok.
Leírtam, hogy engem hidegen hagy, hogy ki mit csinál az életével, szabadidejével.
Otthon ülsz munka után? Te dolgod.
Hitelre veszel házat? Te dolgod.
Étteremben eszel? Te dolgod.
Engem nem érdekelnek mások, nem foglalkozom mások életével. A szüleimével sem. Ők azok, akik "rinyálnak", mert én máshogy élek, mint ők.
#74, az lehet, hogy nem foglalkozol azzal, hogy a szüleid miként élnek. De azzal viszont foglalkozol, hogy miért rinyálnak a te életviteled miatt.
Holott az "ugyanaz a bot", csak a botnak a másik vége.
Ha nem foglalkoznál vele, akkor nem tetted volna fel a kérdést.
" embert is ölnének egy ilyen életért"
Te normális vagy?
" De panaszkodni és irigykedni könnyebb, mint tenni azért, hogy elfogadhatóbb életük legyen."
Mert a kérdező rohadt sokat tett ezért a hatalmas életszínvonaláért:D
"Senki sem mondta, hogy szülj vagy ilyenek."
Javaslom a 3. oldalon lévő 24. válasz tanulmányozását például! :)
"Azon van a hangsúly továbbra is, hogy gyakorlatilag mindent a segged alá tolták, hiába próbálsz hárítani"
Nem, ezen nincs hangsúly, mert nem kapcsolódik a kérdésemhez. Ugyanígy a szüleimet is segítették anno, a családi házunk is a nagyszüleimtől van. Vagy ez már nem gond?
"Nyugodtan élvezd a kis életed, senkit sem zavar, "
Jaj, dehogy nem zavar, hát nézd már meg, hány embernek gurult itt el a gyógyszer.
"ne kezeld úgy ezt mintha ez teljesen normális lenne."
Pedig de, a normális életszínvonal az ez. Hogy tudsz pihenni, kikapcsolódni, szórakozni, utazni. Nem pedig arról szól az életed, hogy húzod az igát, de nem jutsz semerre.
Elhiszem, hogy a magyar átlag nem ehhez szokott, de amiért valakinek nincs pénze egy 2 szobás lakásra, attól még nem luxus egy újépítésű ingatlan. Csak a társadalom nagyon nagy része rossz körülmények között él, ezért SZÁMUKRA luxus a saját otthon.
Ugyanez igaz pl. az autóra is. Nem lesz luxus egy Hyundai Tucson azért, mert a minimálbért kereső Pistike nem tudja magának megengedni. Nem minden luxus, amit az alsóbb réteg nem engedhet meg magának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!