Mit tegyek, ha a családommal nagyon más az értékrendünk és állandó probléma az, ahogyan én élek?
24 éves lány vagyok.
Én Pestre költöztem az egyetem miatt 6 éve, nincs is tervben, hogy hazaköltözöm vidékre. Szeretek itt, nem csak azért, mert egyedül élhetek, hanem, mert imádom a mozgalmas, aktív életet. Tele van programlehetőséggel minden, nem csak három étteremből tudok választani, könnyebben tudok utazni, mert nem a világvégéről kell elinduljak a reptérre stb.
A családom ezt nem érti meg, és nem is akarja. A szüleimnek nincs semmi hobbijuk, munka után otthon vannak, heti egyszer elmennek boltba, meg egyszer nagyszüleimhez hétvégén és ennyi. Nagyszüleimnek szintén az a kimozdulás, hogy csütörtökön végigjárják a Lidl-Aldi-Tesco hármast.
Az az elvem, hogy "élni és élni hagyni", pont nem érdekel, mit hogyan csinál a másik, amíg nekem nem árt vele. Ők máshogy gondolják ezt... Állandóan hallgatom, hogy miért megyek ide, miért megyek oda, más örülne, "MiNeK kElL Az". És hogy miért nem költözöm haza, a lakást kiadhatnám és úgy lenne plusz pénzem... Apám erősen nárcisztikus, egy fél napot nem bír ki üvöltözés nélkül. Amíg anya ezt nem veszi tudomásul, addig engem megvisel. Kéthavonta járok már csak haza emiatt, de az a hétvége is sok.
Meg na, lassan 25 évesen nem akarnék visszaköltözni a régi gyerekszobámba, 0 privátszférával. Így is nehéz ismerkedni manapság, nem még úgy, hogy ott vagy vidéken, a szüleiddel élve, akik minden lépésedről tudni akarnak.
Ha ott vagyok, és mondjuk épp fürdök, anyám simán bejön a fürdőszobába. Olyan is volt, hogy közölte, ő menni akar aludni, szálljak ki a kádból, hogy gyorsan letusoljon. Mondtam, hogy nem szállok, rajtam van a hajpakolás, várjon 10 percet és jöhet. Ő nem vár, majd fogta magát és beült mellé a kádba... Kopogást, mint olyan, sosem ismerték, mert hogy "nem fognak kopogni a saját házukban". És sorolhatnám napestig ezeket.
A lényeg, hogy mivel nekem nem a munkahelyem és a lakás között zajlik az élet, állandóan hallgatom, hogy ez így nem jó, gondolkozzak már, kinek van erre pénze. Mindig ez a pénztéma, hogy "mégis miből", mintha nem saját magam tartanám el. Nyilván nem havonta járok a Maldív-szigetekre, de szerintem pl. havi 1 kimozdulás a városból igenis belefér. Ez lehet akár csak egy borhétvége, vagy kirándulás itthon, következő hónapban meg 4 nap városnézés valamelyik európai nagyvárosban.
Emiatt alig osztok már meg velük valamit, de ha maguktól jönnek rá, akkor az a baj. Hiába próbáltam korábban elhívni a szüleimet, hogy egy hétvégére jöjjenek el, nézzék meg, hogy lehet máshogy is, nem csak úgy, hogy ülünk otthon a 4 fal között. Nem, ők nem jönnek, nem vezetnek autópályán, mennyi az ember itt Pesten is, ők itt nem tudnak tájékozódni. Elfogadtam, nem is erőltetem. De ők meg képtelenek azt elfogadni, hogy ami nekik jó (otthonlét, 0 szociális élet, kikapcsolódás), az nekem nem.
"Elhiszem, hogy a magyar átlag nem ehhez szokott, de amiért valakinek nincs pénze egy 2 szobás lakásra, attól még nem luxus egy újépítésű ingatlan. Csak a társadalom nagyon nagy része rossz körülmények között él, ezért SZÁMUKRA luxus a saját otthon.
Ugyanez igaz pl. az autóra is. Nem lesz luxus egy Hyundai Tucson azért, mert a minimálbért kereső Pistike nem tudja magának megengedni. Nem minden luxus, amit az alsóbb réteg nem engedhet meg magának."
Ezeket kajak úgy magyarázod, mintha neked bármelyikre is lett volna pénzed :D Az ALSÓBB réteg. Tipikus vidéki elkényeztetett lány, aki felkerül Pestre, mert a gazdag család vett neki egy lakást, és utána ő már pesti, kozmopolita nagyasszony, aki letekint a pór népre, aki nem tud venni magának egy 70 milliós lakást.
Ugye tudod, hogy nem egy emberrel beszélgetsz?
Ha annyira nem érdekelne mit gondolunk, nem próbálnád védeni a lehetetlent és folyton kimagyarázni magadat, amivel csak a mi álláspontunkat erősíted meg újra
Nem magyarázok semmit, de az valami hihetetlen, hogy luxusnak állítjátok be azt, ha valaki nem 2 idegennel él albérletben, sportol, vagy éppen étteremben eszik.
Prolizni pedig nem én prolizok, hanem ez az egypipás szerencsétlen, aki szerint a gyerek az érték az életben.
De a felháborodásotokon jókat mosolygok, az tény. :)
Ugyanoda lyukadunk ki. Egy beképzelt, nagyképű kislány vagy.
Pedig de, a normális életszínvonal az ez. Hogy tudsz pihenni, kikapcsolódni, szórakozni, utazni. Nem pedig arról szól az életed, hogy húzod az igát, de nem jutsz semerre.
Ha a nagyszüleid nem adtak volna lakást te is ugyanúgy lennél. És ez a probléma, hogy azt hiszed mert te kaptál lakást már külömb vagy, mint aki tényleg megdolgozott érte. Nem vagy az és ezt nem fogod fel hiába írják le százan is.
Amit te normális éltszínvonalnak hívsz azt annak köszönheted, hogy kaptál a szüleidtől, nagyszüleidtől támogatást és nem nullaról indultál. De te ezt sem fogod fel.
Az utazgatás. Hagyjuk városlatogatás nem 100 millió. Az átlagfizetésből élő rokonom kigazdálkodja magának és gyakran utazik. Erre nem kell felvágnod.
Elhiszem, hogy a magyar átlag nem ehhez szokott, de amiért valakinek nincs pénze egy 2 szobás lakásra, attól még nem luxus egy újépítésű ingatlan. Csak a társadalom nagyon nagy része rossz körülmények között él, ezért SZÁMUKRA luxus a saját otthon.
Még egyszer elismétlem. Kaptad a lakást nem dolgoztál meg érte. Ha meg kellett volna dolgozni érte talán tanultál volna alázatot és nem lennél ilyen nagyképű. Most is csak a lenézés árad belőled.
Ugyanez igaz pl. az autóra is. Nem lesz luxus egy Hyundai Tucson azért, mert a minimálbért kereső Pistike nem tudja magának megengedni. Nem minden luxus, amit az alsóbb réteg nem engedhet meg magának.
Alsóbb réteg. Szakadok. Te is az általad lenézett és nevezett alsóbb rétegbe tartoznál, ha nem kaptál volna lakást kocsit. Az nem a te érdemed. És hát nem a minimálbéres Pistikék írkáltak neked a gyakorin, hogy gáz a viselkedésed. Nézz magadba és tanulj alázatot meg tiszteletet. Mert ezekből semmi nincs benned.
Ezen az alsóbb rétegen így kibuktatok?
Pedig sajnos létezik. Ugyanúgy, ahogy a középosztály, felsőközéposztály is. Ezen semmi sértő nincs, csak szét kell nézni a világban és te is látni fogod, hogy bizony nem mindenki ugyanazon a színvonalon, szinten él! :)
Aki itt írja megvetően, hogy mindent a kérdező segge alá toltak, azt soha nem támogatták szülők/nagyszülők? Vagy akkor is mindent visszautasított, mert csak akkor lehet valaki értékes ember, ha egész életében gürcölnie kell, hogy előrébb jusson? Egyáltalán hogy lyukadtatok ki ide a kérdéstől?
Szerintem a kérdező csak leírta, hogy milyen az életmódja, ami a szüleinek nem tetszik, én ebben nem láttam semmi felvágást. Enélkül hogy tehette volna fel a kérdést úgy, hogy érthető legyen a probléma? Prolizni meg főleg nem ő kezdett el, csak felkaptátok a vizet, mikor visszaütötte a magas labdát a szükségtelen sértegetés után.
Nem mondom, hogy ő nem "kiskirálynő", de ha ennyiből ezt így megállapítjuk, ahogy ti is teszitek, akkor részéről ugyanilyen jogos rátok sütni akár alaptalanul is a "megkeseredett proli" jelzőt, és még csak nem is ő kezdte a személyeskedést.
(Ja, és a huszéves lányok anyagi háttértől függetlenül is hajlamosak beképzelt csitrik lenni, nem kell ehhez utazgatni meg sportolni sem, ez az életkor ezzel jár, valószínűleg majd kinövi. Én meg láttam olyan fiatalka vezető beosztásút is, aki szegény családból származott, és saját erőből jutott magasra, hát tőle másztam leginkább falra, alázatnak nyoma sem volt benne, szóval nem ettől függ...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!